2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi Nedir?
MAKALE #17485 © Yazan Uzm.Psk.Beyza ERGEN | Yayın Kasım 2016 | 4,870 Okuyucu
Online Terapi internet bağlantısı ile görüntülü konuşma sağlayan bir program ile bir Psikiyatrist ya da Uzman Klinik Psikologdan psikoterapi hizmeti almaktır. Günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle yurtdışında ya da farklı bir şehirde yaşayan danışanlar tarafından tercih edilmektedir. Bunun yanısıra zaman, ulaşım veya maddi imkanlar göz önüne alındığında da online terapi pratik ve tercih edilen bir yöntemdir. Peki online terapi hangi durumlarda gereklidir, hangi durumlarda yetersiz kalmaktadır?

Online terapinin en önemli tercih sebebi dış etkenlere bağlı imkansızlıklardır. Danışanın terapi merkezine gelmeyle ilgili engelleri varsa tercih edilen bir yöntemdir. Bu sayede ister seyahatte olsun, ister çalışıyor olsun, 1 saatlik bir arada sessiz bir ortamda bilgisayar ya da akıllı telefonla bağlantı kurup terapi desteği alabilir. Aynı zamanda oda kiralama sorunu bulunmadığından daha ekonomiktir.

Peki nerelerde yetersiz kalmaktadır?

Bir terapist olarak yaşadığım deneyimlerde ufak tefek bazı problemler tespit ettim. Örneğin travmatik deneyimlerde kullandığımız bazı yöntemleri ya da yaşantısal bazı müdahaleleri (bedensel eylem gerektirdiği için) online platformda gerçekleştirme şansımız bulunmuyor. Bu yüzden çok derin bir travma çalışılacaksa eğer, ben yüzyüze bir seansın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Bir de internet bağlantısında ufak tefek aksamalar olabiliyor ancak bunlar seansın kalitesini düşürmeyecek düzeydeyse problem yaratmayabilir.

Online seans nasıl yapılır?

Terapistinizle iletişime geçerek seans için uygun bir gün ve saat belirlersiniz. Seans ücreti konusunda da anlaşıp ödeme yolunu da belirlersiniz (Havale, eft ya da pay pal gibi yöntemler kullanılabiliyor). Ardından terapistinizin kullandığı bilgisayar ya da akıllı telefon uygulaması ile bağlantı kurabilirsiniz. Yaklaşık 50 dakikalık süreniz vardır. Terapi ile ilgili tüm kurallar online terapi için de geçerlidir. Terapistiniz size seansların nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili bilgilendirme yapar, gizlilik ilkesinden bahseder. Siz kendinizi tanıtır ve sorunlarınızdan bahsedersiniz. Ardından terapi hedeflerinizi belirler, tedavi sürecinin nasıl olacağına dair bilgilendirme alırsınız. Düzenli olaral ne sıklıkla görüşme yapacağınıza karar verip seansı sonlandırırsınız. Kaç seans terapi alacağınız yaşamakta olduğunuz soruna ve ihtiyacınıza göre değişkenlik göstermektedir. Bu konuda da terapistiniz yaklaşık olarak kaç seans almanız gerektiğine dair öngörüsüni sizinle paylaşabilir. Düzenli biçimde anlaştığınız saatte tekrar online olarak görüşüşme sağlarsınız. Terapistiniz eğer ihtiyaç duyarsa bazı durumlarda yüzyüze görüşme gerçekleştireceğiniz ara seanslar da önerebilir. İlk ya da ikinci seansta belirlediğiniz terapi hedeflerine zamanla yaklaşmış hissediyorsanız işler yolunda gidiyor demektir. Son seanslara doğru ise terapi hedefleri yakalanmıştır ve seansları sonlandırma kararını terapistinizle karşılıklı olarak değerlendirirsiniz.

Aman Dikkat!

Gerek online, gerek ise yüzyüze seans olsun, yardım aldığınız uzmanın gerçekten bir uzman olması çok önemli. Yardım alacağınız kişinin detaylı bir araştırmasını yapın. Tıp, Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık bölümlerinden mezun olmuş, "Psikiyatri" ya da "Klinik Psikoloji" alanlarında uzmanlığını tamamlamış, güvenilir kurumlardan da terapi eğitimleri almış olması gerekmektedir. İşinin uzmanı olmayan biriyle karşılaşır ve ona özelinizi açarsanız istemeden "maddi ya da manevi" zarar görme ihtimaliniz ne yazık ki çok yüksek. Ve yine ne yazık ki ülkemizde bu alanda da yetersiz ya da kötü niyetli "uzman kılığında" bir çok istismarcı var. Aman dikkat, iyi araştırın. Karşınızdakinin gerçek bir psikiyatrist ya da psikolog olduğundan emin olun.

Sonuç Olarak

Bazı ufak kısıtlılıklar dışında gayet verimli ve kullanılabilir bir yöntem olduğunu kabul etmek, önyargılarımızı bir kenara bırakmak ve teknolojiyle barışmak lazım. Dev şirketler, eğitim merkezleri ve birçok kurum online bağlantı ile büyük konferanslar gerçekleştirirken teknolojinin bu kolaylığını, daha çok danışana faydamız dokunması açısından, iyi değerlendirmek gerekir. Görünen o ki, online terapiden faydalanan danışanlar bu imkandan oldukça memnun. Online terapi deneyimi olan terapistler de en az yüzyüze görüşme kadar verimli olduğunu belirtiyor. Ben de kendi deneyimlerime dayanarak, ofise gelme imkanınız yoksa ya da ofise gelmeyle ilgili motivasyonunuz düşükse online terapiyi öneriyorum.

Uzman Klinik Psikolog Beyza Ergen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Beyza ERGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Beyza ERGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beyza ERGEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Beyza ERGEN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Beyza ERGEN'in Yazıları
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Online Terapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:34
Top