2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi
MAKALE #21880 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU | Yayın Kasım 2020 | 859 Okuyucu
Online terapi dendiğinde, psikoterapistlerin yüz yüze görüşme imkanı bulamayan danışanlarla, internet üzerinden yaptıkları görüşmeler anlaşılmaktadır.

İnternet üzerinden psikolojik destek almak son zamanlarda oldukça yaygın bir hizmet haline geldi. Özellikle koronavirüs nedeniyle tüm dünyanın eve kapandığı dönemde her türlü hizmet internet üzerinden verilmeye başlandı. Psikoterapi açısından bakıldığında daha önce de internet üzerinden online terapi yapıldığını görmekteyiz. Özellikle yurt dışında online terapi oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu nedenle online terapi hizmetinin pandemiden sonra da aktif bir şekilde kullanılacağı aşikar.

Online terapi görüşmek istenilen psikoterapistten mesafe olarak uzakta olan danışanlar açısından pratik bir yöntemdir. Bu noktada yurt dışında yaşayan Türkler'in terapi talepleri karşımıza çıkmaktadır. Yurt dışında yaşayan Türkler dışında, özellikle küçük şehirlerde yaşayanların psikoterapi hizmetinden yararlanması online terapinin en yararlı yanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Online Terapi Faydalı Olur mu?

Online terapi kronik, ağır ve travmatik yaşantılara sahip danışanların dışındaki bir çok kişiye faydalı olabilmektedir. Hatta sorunu kronik olan danışanlarda bile, yüz yüze yapılan seansların arasında ve sonrasında terapisti ile görüşmek için online terapi yararlı olabilmektedir.

Bazı terapistler yaptıkları görüşmelerin öncesinde veya psikolojik danışma sürecinde danışanlarına bazı form ve ölçekler doldurturlar. İnternet bu ölçek ve testlerin doldurulmasında da önemli bir platform olarak karşımıza çıkmaktadır. Online terapi yoluyla veya mail yoluyla doldurulan formlar, görüşme yapılan terapiste gönderilerek, ölçek ve testlerden elde edilecek önemli bilgiler de elde edilmiş olmaktadır.

Online psikoterapi özellikle ihtiyaç duyulan her zaman ve her mekanda görüşme yapılabilmesi açısından da önem arz etmektedir. Kalabalık şehirlerin trafiği, iş ve görüşme saatlerini ayarlamada yaşanan zorluklar, iş yerinden izin almalar ve geç kalınan randevular online psikolojik danışma hizmetini alırken önemini yitirmektedir.

Online Terapist Seçerken Neye Dikkat Etmeliyim?

Online terapist yüz yüze görüşme yapan psikoterapisttir aynı zamanda. O nedenle yüz yüze görüşme yapılacağı zaman hangi kriterlere göre terapist seçiliyorsa, online psikoterapi hizmeti sunan uzman seçerken de aynı kriterlere dikkat edilmelidir.

Alınan eğitim, tecrübe, mümkünse ve eğer ilgileniliyorsa uyguladığı metoda ilişkin bilgi alınmalıdır.

Hatta telefonla kısa bir öngörüşme yapmak faydalıdır. Yapılacak olan öngörüşme psikolojik danışma sürecinin nasıl geçeceğine ilişkin ve nasıl bir yol izleneceğine ilişkin bilgi verecektir.

Yurtdışında Yaşıyorum, Terapist Bulamıyorum

Yurtdışında yaşayan Türklerin yaşadıkları sorunlardan biri de aynı kültürden terapist bulma zorluğudur. Önemli sayıda Türk yurt dışında yaşamaktadır. Yaşamın normal akışında yaşabilecek sorunlarla karşılaşıldığında görüşme yapılacak uzman terapist bulma ihtiyacı yurtdışında da önemli bir ihtiyaçtır.

Psikoterapist illa aynı kültürden olmak zorunda mıdır? Bu önemli bir sorudur.

Aynı kültürden olan terapist danışanını daha kolay anlayabilmekte ve onunla daha kolay empati kurabilmektedir. Bu farklı kültürden bir terapistin onu anlayamayacağı anlamına gelmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar danışanların kendileri ile aynı kültürden olan terapistlerle görüşmek istediklerini göstermektedir.

Online terapi hizmeti yurt dışında yaşayan Türkler için de faydalı olabilmektedir. Aradaki mesafelere rağmen internet üzerinden sağlanacak görüşmelerle online terapi hizmetinden yararlanılabilmektedir.
Yazan
Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
Doktor Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU'nun Yazıları
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
► Online Terapi Nasıl Yapılır Psk.Serhat ÖNCÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Online Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Online İlişki Terapisi Kasım 2020
► Eşim Beni Aldatıyor Haziran 2016
► İnternette Tanıştık Mayıs 2016
► Depresyon Mayıs 2013
◊ Panik Atak Ocak 2023
◊ Evlilik Terapisi Ocak 2023
◊ Stresle Mücadele Ocak 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:11
Top