2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi Nedir?
MAKALE #17235 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ | Yayın Eylül 2016 | 2,873 Okuyucu
Online psikolojik danışmanlık ve psikoterapi son zamanlarda zorunluluktan dolayı ortaya çıkan ve hızlıca yayılan bir yöntemdir.

Bu alanda çalışan uzmanlar, uzun süredir almak istedikleri birkısım eğitimleri birçok sebepten dolayı online olarak alıyorlardı. Psikolojik destek almak isteyenler de ( hasta-danışan) aşağıdaki veya daha farklı özel sebeplerden dolayı online psikolojik destek almak istiyorlardı. Zamanla bu gerçekleşmiş oldu. Online terapi ilk olarak Amerika'da başladı. Çok büyük çoğrafyaya yayılan Amerika’da terapi için uzmana ulaşmak cok zordur. Mesafenin uzaklığından dolayı otaya çıkan sorunun çözümü için online terapi başlatıldı. Bu dünyanın bir çok ülkesine yayıldı. Böylece online eğitim alan uzmanlar gibi danışanlar da online terapi almaya başlamış oldular.
Özellikle;

Yaşadığı yerde uzman bulamayanlar,
Uzmana gidecek zaman bulmakta zorlananlar,
Kendi kültürüne uygun uzman arayanlar,
Yurt dışında yaşayanlar,
Sağlık nedeniyle uzmana gidemeyenler,
Yaşadığı yerdeki uzmana gitmek istemeyenler,
Uzman ile yüzyüze görüşmek istemeyenler,
Çocuklarını bırakacak yer bulamayanlar online terapiyi tercih etmektedirler.
Yukarıdaki veya benzeri sebeplerden dolayı psikolojik desteğe ihtiyacı olanlara online terapi büyük bir fırsat oluşturmuştur. Sorun yaşayan insanların yaşadıkları sorunların çözümünde uzmana ulaşmalarını kolaylaştırmıştır. İhtiyaç duyulan araç ise ineternete bağlı bir cep telefonu veya bilgisayardır.

Psikolojik destek almak isteyenler şu konularda online desteğe başvurulabilir;

İçinde buluduğu psikolojik durumdan sıyrılamayanlar,
Sorunlarını daha kapsamlı analiz etmek isteyenler,
Sorunlarla uğraşacak gücü kendinde bulamayanlar,
Ders çalışmada zorlananlar,
Kaygılarıyla başetmede zorlananlar,
Daha sağlıklı lise ve üniversite tercihi yapmak isteyenler,
Takıntıları olanlar,
Eşi ile sağlıklı iletişim kuramayanlar,
Sağlıklı çocuk yetiştirmek isteyenler, online terapiye başvurabilirler.
Kimler online terapiye başvuramazlar;

İleri düzeyde psikiyaytrik desteğe ihtiyacı olan veya bu desteği alanlar,
Madde bağımlılar gibi takip gerektirenler online desteğe basvurmamalılar.
Yüzyüze terapilerde spontanlık daha fazladır. Online terapiler yüzyüze yapılan terapilere göre daha net yapılandırılmaktadır. Bu yüzden bilişsel davranışçı, çözüm odaklı gibi yapılandırılmış kuramlar daha aktif kullanılmaktadır.

Online terapi almak isteyenlerin terapi almak için ofise gidenlere göre zaman kaybı daha azdır. Yol masrafları açısından da daha ekonomiktir. Online terapide ücret seanstan önce ödenir. Seansa öyle başlanır.

Bir çok konuda online terapide fayda sağlama oranı yüzyüze olan terapiler gibidir.

Jale arkadasından yeni ayrılmıştır. Bu durum kendi deyimiyle kendisi için “dünyanın sonu “ gibi olmustur. Aile ve arkadaşlarıyla ilişikisi bozulduğu gibi, beslenme ve uyku düzeni de bozulmuştur. Konsantre olamamada sorunu artmış ve sorumluluklarını yerine getiremez olmuştur. Haftada bir seans olmak üzre 5 seans sonra eski neşsesine kavuşmuş ve hayatına kaldığı yerden devam etmeye başlamıstır.

Kerem ile Aysel son bir yıldır sorunlu giden evliliklerini bitirmeye karar verirler. Ayrı evlerde yaşamaya başlarlar. Son bir çare olalarak uzman yardımı almak için ofisimizi ararlar. Online olarak terapi yapılması kararlaştırılır. Online terapiler sonrası tekrar evliliklerine devam etmeye karar verirler. Aralarındaki iletişim vb. sorunlara yönelik çalışmalar yapıldıktan sonra karşılıklı terapinini bitirilmesine karar verilir. Terapiden dört hafta sonra kontrol amaçlı yapılan görüşmede mutlu bir şeklide evliliklerini sürdürdükleri öğrenilmiştir.

kaynak: www.psikolojikdanismanik.com

İsmail KOÇ
Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail KOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ'un Makaleleri
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Online Terapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:31
Top