2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi-Online Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Nedir?
MAKALE #21275 © Yazan Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN | Yayın Nisan 2020 | 2,815 Okuyucu
Online terapi yüzyüze yapılan bireysel, aile, çift vb görüşmelerin çeşitli online ve siber sistemler üzerinden yürütüldüğü bir süreçtir. Bu aşama içerisinde bireyler daha öncesinde yüzyüze terapi almış sonrasında online sisteme geçmişte olabilir ya da yeni bir danışmanlık hizmetini online olarak başlıyor da olabilir. süreç içerisinde telefon, bilgisayar, tablet ve benzeri android ve teknolojik ürünler kullanılır. Terapi yüz yüze olan seanslardaki gibi daha öncesinden randevuaşılarak randevu saati içerisinde görüşmeye başlanır. Yüz yüze olan seanslardaki gibi randevu süreci yine 45-50 dakikadır ve terapiye dair bütün kurallar ve sınırlar online görüşme için de geçerlidir.

Online terapi mi daha iyi yüzyüze mi?

Muhakkak ikisi arasında sürecin kolaylıkları ve zorlukları olacaktır. Yüzyüze olan görüşmeler daha yakın ve müdahale edilebilir olsa da online terapinin de yüzyüze terapiye oranla daha fayda sağlayan bazı durumları da vardır. Örneğin bazı bireyler evden varolan rahatsızlıkları veya psikolojik süreçleri sebebiyle dışarı çıkamamakadır. Ya da sosyolojik, siyasi, sağlık vb bir çok boyutdan kaynaklı dışarıya çıkabilme imkanın olamadığı ancak destek ihtiyacının olduğu durumlarda desteğin sağlanabileceği bir alan oluşur. Bu anlamda da stresin ve çatışmanın en yoğun olduğu dönemde bireye hizmet ayağına kadar gelmiş olur. Ayrıca evde veya ofiste çalışan veya yoğun olan bireyler için de büyük bir zaman tasarrufu ve kolaylık olur. Çünkü bulunduğu yerden seansa herhangi bir yol git geli yapmadan direkt seansa girebilme ve nerede olursa olsun ulaşabilme imkanı bulabilir. Bunlarla birlikte bulunduğu şehirde bir psikoloğun veya güvendiği bir psikoloğun olmadığı bir durumda destek almak istediği psikolog çok uzakta dahi olsa o uzmandan hizmet alabilme imkanı da sunabilir.

Online terapi öncesinde randevu almadan dikkat etmememiz gereken nedir?

Burada önemli olan yüzyüze olan seanslardaki gibi online olan seansları ve terapiyi yapan kişinin bir uzman ve psikolog olması ve alanında yetkin olabilmesidir. Bu durumlar olmadığı müddetce terapinin yüzyüze veya online olması arasında fayda sağlayamama durumu bir fark göstermeyecektir.

Soru: Online terapi ile hangi rahatsızlıklar ele alınır?


Uzman Cevabı: Online terapi ile yüz yüze olan terapi de olduğu gibi kişinin piskoterapiye uygun olması önemlidir. Birey geldiği evrede psikiyatrik bir ihtiyaç ve farmakolojik bir destek alması gerekiyorsa muhakkak terapiden önce bu adımın atılması için desteklenmeli ve yönlendirmedir. Bunun dışında birey daha öncesinden ilaç kullanıyor ve durumu stabil hale bir psikiyatrist tarafından getirilmişse terapi için uygun olur. Psikiyatrist eşliğinde devam edilmesi gereken farmakolojik bir desteği ihtiyaç duyulduğu bir durum yoksa veya bu destek alınıyor ve stabil hale gelinmiş ise bu psikoterapiye uygun bir zeminin oldugunu gösterir bu da görüşmeler ile belirlenir.

Soru: Online terapi almak istiyorum ama aynı etkiyi görüp göremeyeceğim konusunda kararsızım.


Uzman Cevabı: Merhaba. Online terapi süreci eğer doğru bir uzman tarafından yönetiliyorsa ve süreciniz için gerekli olan diğer müdahaleler gözden kaçırmıyorsa yüzyüze olan terapideki gibi online terapide de fayda görme durumunuz olacaktır. Sevgiler...

Soru: Online terapi üzerinden EMDR yapılabiliyor mu?


Uzman Cevabı: Merhaba. Online terapi üzerinden Emdr yapılabiliyor ve bu süreci yönetmek daha ciddi bir uzmanlık gerektirdiği için sürece hakim alanında yetkin birinin olması bu evrede çok daha önemlidir. Çünkü Emdr travma ile çalıştığı için bu evrede varolan her türlü etkiyi bilişsel müdahale yöntemlerini bilen ve süpervizyonlarını tamamlamış uzman bir uygulayıcının yapması şarttır. Bunları yapabilen bir terapist olduğunmüddetce danışan herhangi bir sıkıntı yaşamadan fayda görecektir.Sevgiler...

Soru: Online terapi için bir yaş sınırı var mı?


Uzman Cevabı: Merhaba. Online terapi süreci de her terapi yapılacak bireyin yaş sınırının terapist tarafından uzmanlığı yönünde sınırlandırılması gibi sınırlandırılırcaktır. Yani bu sadece yaşta değil bireyin varolan sıkıntıları açısından da, aile veya çift olarak gelecek olması yönünden de, çocuk veya ergen olacak olması veya yaşının 60 yaş üzeri olacak olmasının da önemi vardır. Bütün yaş gruplarına online olarak terapi yapılabilir. Alanında yetkin ve uzman bir birey tarafından fayda görülecektir. Çocuk ve ergen üzerinde uzmanlaşmış ve bu alanda yetkin olan birinin çocuğa bakması daha etik ve sağlıklı iken yetişkin içerisinde de bireysele bakan bireyin bireysele aileye bakan bir terapistinde aile üzerinden ilerlemesi online veya yüzyüze terapiler için gerekli ve faydalıdır. O yüzden yaş veya durum ne olursa olsun uygun bir uzmana gidildiği müddetce fayda görülecektir. Burada önemli olan terapistin gerçekten terapist olması ve alanında yetkin olabilmesidir. Sevgiler…

Soru: Online terapi için nasıl bir ortamda olmam gerekiyor?


Uzman Cevabı: Merhaba. Bu gerçekten çok önemli bir durum. Normalde yüzyüze olan terapilerin mekanını terapist ayarlar ve dizayn ederken online terapi içerisinde mekanın dizaynı ve güvenirliği danışanın ayarlaması gereken bir durum olmaktadır. Bunun için bireylerin evde diğer bireylerin onu rahatsız etmeyeceği bir odada görüntülü konuşabileceği bir sisteme sahip olarak yapılacaktır. Kurumumuz içerisinde çoğunlukla online terapi aşamasında travma ve benzeri durumlar çalışıldığında acil durumlarda ulaşabileceğimiz kişiler bizim için bu anlamda önem taşımaktadır. Ayrıca bireyin ailesi ile kontak kurularak sürecin stabil halini ve onu rahatsız edilmemesinin önemi konuşulabilir. Burada danışanın ihtiyacı ve onun görüşü çok daha önemlidir. Danışan kendini iyi hissettiği güvende hissettiği ve bilgilerinin dışarıya sızmayacağı inancını yaşadığı bir ortamda online terapiye girebilir. Terapi sürecine dair ihtiyaçlar ve protokoller terapiden önce danışana iletildiği için danışan kendi alanını buna göre inşa etmektedir. Sevgiler…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi-Online Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye ARSLAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın Yazıları
► Online Psikolojik Danışmanlık Psk.Elif DEMİRCİ
► Online (Videolu) Psikolojik Danışmanlık Psk.Dnş.Seren BELECİ
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Online Terapi-Online Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaliteli Cinsel Yaşam Eylül 2016
► Renklerin Dili Aralık 2015
► Tüm Bu Terapiler Ne? Eylül 2015
◊ Gec Kalmadan Dur Ağustos 2023
◊ Tüm Duygudaşlara Mektup Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:06
Top