2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi - Online Psikolojik Destek - E-Terapi Nedir
MAKALE #4519 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER | Yayın Şubat 2010 | 17,319 Okuyucu
ONLİNE TERAPİ / ONLİNE PSİKOLOJİK DESTEK

Teknolojinin ve kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle paralel olarak Batı'da 10 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan ONLİNE TERAPİ / E-TERAPİ ülkemizde de bir süredir başarılı bir şekilde hizmet vermeye başlamıştır.

ONLİNE TERAPİ bir terapistle görüşmenin yeni bir yöntemidir. Günümüzün gitgide daha da karmaşıklaşan modern (?) yaşamında insan kitleler arasında giderek daha da yalnızlığa gömülmekte, artan bireyselleşme bireyleri kendilerine yabancılaştırmakta, iş dünyasının rekabetçi yapısı insanların daha çok maske takmasına ve iç dünyalarında yalnızlaşmalarına yol açmaktadır. Oysa insan sosyal bir varlıktır ve her zaman paylaşmaya ihtiyaç duyar. Günümüz gerçeği artık insanların daha az paylaştıklarını, daha az iletişim kurduklarını, daha az dertleştiklerini ve kimsenin kimseyi dinlemediğini ortaya koymaktadır. Bu durum insanların profesyonel desteklere duydukları ihtiyacı daha önemli bir konuma getirmektedir.

ONLİNE TERAPİ desteği, günümüz yoğun yaşam temposunda bir uzmanla yüzyüze görüşebilecek zamanı bulamayanlar için ideal bir destek türüdür. Etik kurallara uyulduğu ve uzman kişiler tarafından sunulduğu sürece ONLİNE PSİKOLOJİK DESTEK almakta hiç bir sakınca yoktur.


ONLİNE TERAPİ ONLİNE PSİKOLOJİK DESTEK E-TERAPİ FARKLI KONULARDA VE DURUMLARDA YETİŞKİN BİREYLERE ELEKTRONİK ORTAMDA SUNULAN BİR TÜR PSİKOLOJİK DESTEKTİR.

Online Terapi Kimler İçin Uygundur?

* Yoğun iş/yaşam temposundan dolayı psikolojik destek almak için zaman bulamayanlar ya da bir uzmanın ofisine gidecek zamanı bulmakta güçlük çekenler,

* Yaşadığı yerde danışacak ya da psikolojik destek alacak bir uzman bulamayanlar,

* Yurt dışında yaşayıp, dil-kültür sorunları nedeniyle psikolojik destek alamayanlar,

* Kişisel nedenlerden dolayı ya da bir tercih olarak bir uzmanla yüz yüze görüşmeyi uygun bulmayanlar,

* Kriz yaratan bir sorunla karşılaşıp (duygusal patlamalar, aile içi tartışmalar, karar verme zorlukları, ilişki sorunları vb.) o anda bir uzman görüşüne ya da yaşadıklarını birileriyle paylaşmaya ihtiyaç duyanlar,

* Akut stres yaşayanlar,

* Yaşam seçimleriyle (iş, aile, okul, ilişkiler vb.) ilgili sağlıklı bir karar vermek isteyenler,

* Çaresizlik duygusu yaşayanlar,

* Yaşadıkları belirli sorunlar karşısında bilgilendirilme ve/veya yönlendirilme ihtiyacı hissedenler,

…İÇİN ONLİNE TERAPİ (ONLİNE PSİKOLOJİK DESTEK) İDEALDİR.



Online Terapi Hangi Durumlarda Uygun Değildir?

* Tanı koyulmasını, ilaç tedavisini ya da psikoterapiyi gerektiren durumlarda,

* İntihar etme eğiliminde, kişinin kendisine ya da çevresine zarar verebileceği durumlarda,

* Kişinin 18 yaşından küçük olması durumunda,

* Yasalar tarafından suç unsuru kabul edilen durumlarda...


HİÇ BİR ŞEKİLDE UYGUN DEĞİLDİR.


ONLİNE TERAPİNİN ETİK KURALLARI

* “Online Psikolojik Danışmanlık” hiçbir zaman yüz yüze psikolojik danışmanlığın veya terapinin yerini tutamaz. “Online Psikolojik Danışmanlık” zamansal, mekânsal ve ekonomik olarak yüz yüze psikolojik destek alma imkânı olmayan ya da istemeyen kişilerin bu alanda bir uzmana danışabilmesini sağlar.

* ONLİNE TERAPİ doğrudan ya da dolaylı ruh hastalıkları ile ilgili teşhis (tanı) ve tedavi (farmakoterapi, psikoterapi vb.) amacı içermez. İlaç tedavisine veya psikoterapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız, lütfen bir psikiyatriste ya da hastanelerin psikiyatri servislerine başvurunuz.

* ONLİNE TERAPİ hizmeti bir tıbbi tedavi ya da sağlık koruma hizmeti değildir. Bu hizmeti alırken sürdürdüğünüz bir tedaviniz varsa (psikoterapi/ilaç tedavisi) doktorunuza danışmadan bırakmayınız.

* Online Psikolojik Destek hizmeti 18 yaşından küçüklere verilmemektedir. Eğer 18 yaşından küçükseniz ve terapi görmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, lütfen aileniz ile birlikte yüz yüze terapi için bir uzmana başvurunuz. (Danışanın yaşı konusunda psikoloğu yanılttığı durumda doğabilecek herhangi bir sorundan ONLİNE TERAPİ hizmetini veren uzman sorumlu değildir. Böyle bir durum fark edildiğinde uzmanın hizmeti kesme hakkı bulunmaktadır.)

* ONLİNE TERAPİ sitesi bir KRİZ MERKEZİ DEĞİLDİR. Eğer ciddi bir şekilde intiharı düşünüyor veya farklı fiziksel tehlikeler yaşıyorsanız derhal bilgisayarınızı kapatın ve en yakın emniyet birimine ve/veya sağlık kuruluşuna başvurun ya da 155 ve/veya 112 acil yardım hattını arayınız.

* ONLİNE TERAPİ desteği veren uzman, “Online Psikolojik Danışmanlık” sürecinde oluşabilecek teknik aksaklıklardan sorumlu değildir. Danışma teknik nedenlerle aksarsa, eksik kalan ve danışanın ücretini ödemiş olduğu süre daha sonra tamamlanır.

* ONLİNE TERAPİ desteği almak isteyen kişiler, 18 yaşından büyük ve yasal açıdan reşit olduklarını, “Online Psikolojik Danışmanlık” ın istek ve ihtiyaçlarına uygun olduğunu, bir kriz sürecinde, intihar ve zarar verme dürtüleri içinde olmadıklarını, “Online Psikolojik Danışmanlık” ın / E-danışmanın sınırlılıklarının farkında olduklarını kabul etmiş sayılırlar.

* Online Psikolojik Danışmanlık / Online Terapi hizmetleri kesinlikle gizlilik ilkesine göre gerçekleştirilmektedir. Online terapide danışana ait kimlik bilgileri gizli tutulur ve asla 3. şahıslarla paylaşılmaz. Telefonla ya da anlık mesajlaşma programlarıyla gerçekleştirilen konuşmalar, yazışmalar danışanın onayı olmadan asla kayıt edilmez. Danışan dilerse kimliğini gizli tutma veya nick name (rumuz) kullanma hakkına sahiptir. Ancak danışanın yasal kurallara uymadığının anlaşılması durumunda uzmanın verilen hizmeti kesme hakkı bulunmaktadır.

* Tüm psikolojik hizmetlerde olduğu gibi Online Terapi desteği de gönüllülük ilkesine dayanmaktadır. Kişinin kendi bilgisi ve talebi dışında eşi, kardeşi, aile üyelerinden herhangi biri tarafından kandırılarak ve uzmanla gizli bir anlaşma yapılarak online psikolojik danışmanlık desteğine yönlendirilmesi asla uygun değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi - Online Psikolojik Destek - E-Terapi Nedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tunç TATAKER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
İlişki ve Evlilik Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi268 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER'in Makaleleri
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Online Terapi - Online Psikolojik Destek - E-Terapi Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadınlarda Depresyon Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:31
Top