2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıksız İlişkilerin Nitelikleri
MAKALE #5013 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER | Yayın Haziran 2010 | 14,709 Okuyucu
İnternet ortamından aldığım binlerce mail ve 10 yıllık mesleki deneyimimde gerçekleştirdiğim binlerce seasntan sonra sizler için sağlıksız ilişkilerin bazı temel özelliklerini ve bizden neler götürebileceğini yazmaya çalıştım. Yaşadığınız ilişkilerin (ister sevgili olun ister evli) sizin için ne ölçüde sağlıklı olup olmadığını aşağıda belirttiğim kriterlere bakarak belirleyebileceğinizi düşünüyorum.


SAĞLIKSIZ İLİŞKİLERİN NİTELİKLERİ

  • Özgüvenimizi ve benlik saygımızı (kendimize duyduğumuz saygı) düşürür. Düşük özgüven ve benlik saygısı kişilik gücümüzün azalması anlamına gelir.
  • Bizi giderek daha nevrotik bir insan haline getirir. Giderek daha öfkeli, agresif, aşırı tepkiler veren ya da hiç bir şeye tepki vermeyen bir insan haline bürünmeye başlarız.
  • Depresyon başta olmak üzere bir çok psikolojik sorun ya da sorunlar yaşamaya başlarız. Anksiyete (kaygı bozukluğu), depresyon, takıntılar geliştirme, fobik tutumlar bunların başlarında gelir.
  • Geleceğe karşı daha karamsar ve umutsuz oluruz. Artık hayatta gerçekleştirmek istediğimiz hemen hemen hiç bir şey kalmaz. Adeta tüm enerjimiz bizden çekilmiş gibidir. Yaşam amaçlarımız yok olmuştur.
  • Sosyal ilişkilerimiz bitme noktasına gelir. Geçmişte çok iyi ilişkiler, paylaşımlar sürdürdüğümüz arkadaşlarımız artık bizimle görüşmek istemezler. Ailemizden ve akrabalarımızdan uzaklaşmışızdır. Giderek daha derin bir yalnızlığa gömülürüz.
  • Kendimizle olan ilişkimiz (ki en önemli ilişki budur) bozulmuştur. Artık kendisiyle ve dünyayla barışık, iç huzuru olan dingin bir insan değilizdir.
  • İş yaşantımız ya da akademik kariyerimiz büyük ölçüde sekteye uğramıştır. Enerjimizin büyük bir oranını sağlıksız ilişkimizin sorunlarıyla uğraşmaya ayırdığımızdan geçmişteki başarılarımız bile büyük bir başarısızlığa dönüşmüştür.
  • Hobilerimiz ve özel ilgi alanlarımız neredeyse yok olma noktasına gelmiştir. Eskiden büyük bir haz alarak yaptığımız etkinlikler artık bizim için hiç bir anlam ifade etmemektedir.
  • Yaşamımız adeta bir çöle dönüşmüştür. Yaşamımıza renk katan ve hayat veren tüm bitkiler yok olmaya başlamıştır. Giderek bu çölün ortasında yalnızlığa gömülür ve sıcaktan kavrulmaya başlarız.
  • Acı çekeriz. En kötüsü de bu çektiğimiz acıyı kimseye anlatamayız.
  • Büyük kararsızlıklar yaşarız. Hayatımızdaki en basit seçimlerde bile günlerce düşünürüz. Hafızamız ve beyin fonksiyonlarımız gerilemeye başlar. Unutkanlık ve donmuş bir hafıza en önemli belirtilerindendir. Sağlıksız bir ilişkideyken diğer yaşam alanlarımızda yaptığımız seçimler de genelde yanlış seçimler olurlar.
  • Sağlıksız ilişkiler hayatımızda zaman kaybetmemize ve bizim için çok güzel olabilecek bir çok fırsatı kaçırmamıza neden olurlar. Yaşam amaçlarımıza daha geç ulaşmamıza ya da hiç ulaşamamamıza yol açarlar.
  • Sağlıksız bir ilişki bize değersiz, anlamsız, önemsiz, sevilmiyor hissettirir. Temel duygusal ihtiyaçlarımız doyurulmaz ve duygusal açlığımız bir diğer yanlış seçimin alt yapısını hazırlayabilir.
Ne hissettiğinizi biliyorum. Ne düşündüğünüzü biliyorum. İlişkinizin gerçekte bitmesi gerektiğini bildiğinizi, bunu içten içe derin bir şekilde hissettiğinizi ancak bir türlü noktayı koyacak gücü kendinizde bulamadığınızı biliyorum. Korkularınızı biliyorum.

Ve en önemlisi bu korkuları nasıl yeneceğinizi, sağlıksız giden ve artık hastalıklı bir şeye dönüşmüş olan ilişkinizi nasıl sağlıklı bir şekilde sona erdirebileceğinizi de biliyorum.

Bu noktada en önemli konu ilişkiniz hastalanmış ancak iyileştirilebilir ve geleceğe sağlıklı taşınabilir bir ilişki mi yoksa artık kanser olmuş hiç bir umudun olmadığı bir ilişki mi? Aile-Evlilik-İlişki Terapisine başvurarak tüm bu sorularınıza doğru ve doyurucu yanıtlar alabilir, sorunlarınızı çözmenin ya da sağlıksız giden ilişkilerinizi bitirmenin sağlıklı yollarını öğrenebilir ve daha anlamlı, daha doyumlu bir yaşama doğru yol alabilirsiniz.

Saygılarımla!
Tunç TATAKER
Uzman Psikolojik Danışman


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıksız İlişkilerin Nitelikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tunç TATAKER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
İlişki ve Evlilik Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi268 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Tunç TATAKER'in Makaleleri
► Mutlu ve Doyumlu Cinselliğin Temel Nitelikleri Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► İlişkilerin Şeması Psk.Jiyan ÖZKAN
► İlişkilerin Sempatik Katilleri Psk.Osman İLHAN
► İyi İlişkilerin Olmazsa Olmazı ! Psk.Dnş.Nilgün SARI
► İlişkilerin Katili: Sahtelik Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
► Sağlıklı İlişkilerin Kodları Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sağlıksız İlişkilerin Nitelikleri' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadınlarda Depresyon Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top