2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ameliyat Olduğunuz Taraftaki Kolunuzun/Bacağınızın Şişmemesi (Lenfödem) İçin Yapılması Gerekenler
MAKALE #2086 © Yazan Fzt.Elif Esra FARIMAZ | Yayın Aralık 2008 | 58,183 Okuyucu
Lenfödem nedir?

Lenfatik sıvının kol yada bacaklar gibi dokularda birikmesi sonucu gelişen bir hastalıktır,proteinden yoğun ödemdir. Vücudumuzda dolaşım sisteminin üçüncü elemanı lenf sistemidir. Lenf sistemi çok ince damarlar ve bunların arasındaki lenf bezlerinden oluşur. Genellikle bütün organların lenf damarları yada kanalları bulunur. Bunlar extremitelerden gelen damarlarla birleşerek sonunda köprücük kemiği hizasında vena cavadan toplardamarlara açılırlar. Lenf sıvısı dokuların ve hücrelerin arasındaki büyük moleküllü partiküllerin taşındığı sıvıdır.Eğer lenf damarları yada bezleri hasar görmüşe, lenf sıvısının dolaşımı rahatça yapılamaz ve sıvı dokular arasında birikmeye başlar.
Sonuçta kollar, bacaklar veya organlar bu sıvının birikmesi ile şişer. Şişlik bir süre sonra kalıcı olmaya ve daha da artmaya başlar. Deri kalınlaşır, bacak yada kol daha da şişer ve hareket yeteneği bozulur, yaşam kalitesi düşer.

Lenfödemin aşamaları:

1. Aşama : kendiliğinden normale dönen şişlik.extremitede şişlik vardır ve bu şişlik akşam yatıldığında istirahatle normale döner. Bu aşamada şişliğe basmakla deri içeri çöker ve bir süre çökük kalır.gode bırakılabilir.
2. Aşama : kendiliğinden normale dönmez.Doku kalınlaşıp katılaşmıştır ve şişlik devamlıdır. Şişliğe basıldığında çöküntü oluşmaz. gode bırakmak zordur.cilt serttir.
3. Aşama (fil bacağı): Doku şiştir ve artık şişlik geri dönüşsüzdür.. Bacak ciddi anlamda kalınlaşmıştır. Genelde tedaviye dirençli lenfödem bulunur.

Lenfödemin Nedenleri:

Seconder lenfödemin en yaygın nedeni lenf damarlarının çeşitli tedavi yöntemleri ile hasar görmesine bağlıdır. Örneğin kanser için yapılan ameliyatlar yada radyasyon tedavisi sonrası lenf damarları sıklıkla hasar görür ve lenfödem oluşabilir. En tipik örnek. meme kanseri ameliyatı sonrası kolda gelişen seconder lenfödemdir .

lenfödem tedavisinde en etkin yöntem kompleks boşaltıcı fizyoterapidir.
bu tedavi;
değerlendirme
MLD(elle yapılan lenf drenajı)
cilt bakımı
kompresyon bandajı/kompresyon çorabı
boşaltıcı egzersizlerden oluşur.
bu uygulamalar sadece lenfödem üzerinde çalışan bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından yapılır.

KOL ÖDEMİ OLUŞMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

GÜNLÜK YAŞAMDA

Etkilenmiş koluyla ağır eşyalar taşımamalısınız
Bıçak kullanırken elinizi kestirmemeye,dikiş dikerken yara açmamaya dikkat etmelisiniz
Elinizde eldiven olmadan fırın kapağı açmayınız,ütü yaparken dikkatli olunuz.

KIYAFETLER

Sutyenler göğüs kafesinin çevresinde ve omuzlar üzerinde sıkı olmamalı,geniş omuz askıları önerilmektedir.eğer iz yapıyorsa askı altına biraz pamuk pet koyabilirsiniz.
Meme proteziniz hafif olmalı
Cildinize baskı yapacak giyecekler (etek,iç çamaşır,pantolon,kemer)kullanmayınız

GENEL BAKIM

Kuaförde omzunuza sıcak uygulama yapılmamalı(perma)
Tırnak keserken dikkat etmelisiniz
Manikür yaptırmayın yaptırırsanız tırnak etlerinizi kestirmeyiniz
İstenmeyen tüylerin alınmasında elektrikli traş makinesi kullanın.traş bıçağı hijyenine dikkat ediniz.
Sauna yasak
Alerji yapacak kozmetik ürünlerini kullanmayınız
Sıkı mücevher ,damarları sıkıştıracağından kullanmayınız.

SPOR

Temiz bir havuzda yüzme önerilebilir.
Yürüyüş lenf sistemini aktive etmek adına mükemmel bir egzersizdir.

BESLENME

Kilonuza dikkat ediniz.Normal dengeli diyet idealdir.
Düşük tuzlu diyet (başka bir hastalık nedeniyle gerekmedikçe) verilmemelidir.

TATİLDE

Böcek sokmaları ve ısırıklarına dikkat ediniz.
Sıcak ve tropikal bölgeleri tercih etmeyiniz.
Güneşlenmek konusunda sağlıklı bir bireyden ki herkesin hassas olması gerekir daha hassas olunuz.
Uçakla seyahat ediyorsanız kompresyon giysinizi mutlaka giyinin.

DOKTORDA

Etkilenmiş kolunuzdan kan aldırmayın,tansiyon ölçtürmeyin..

ENFEKSİYON belirtisi gördüğünüzde (kızarıklık,ısı artışı,renk değişikliği,kaşıntı...vs)mutlaka doktorunuza başvurun.

GENEL ÖNERİLER

Etkilenmiş kolunuzla ilgili sorularınız için mutlaka bir uzman ile görüşünüz.

Sigara kesinlikle içmeyiniz.

Şunu bilinki yetersiz lenf sistemine sahipsiniz.BU nedenle şişen uzvunuz tedavi ile normal veya normal sınırlar içine dönebilir.Bu hale getirdikten sonra bakımına dikkat etmeyenleri değişik sorunlar beklemektedir.

Kompresyon giysilerinizi gece dahil tüm gün giyinmelisiniz.Eğer uzvunuz geceleri kendiliğinden küçülüyorsa geceleri kompresyon giysinizi giymeyebilirsiniz.(fakat tedavi kürü ardından altı ay mutlaka giyilmelidir)

Eğer özel günler için dışarı çıkıyorsanız sadece bu zaman için kompresyon giysinizi giymeyebilirsiniz.Önceden bi deneyiminiz varsa kolunuz kompresyon giysisini giymeyince şişiyorsa risk almayınız.

Etkilenmiş uzvunuzu (kolunuzu) en az ayda bir kez ölçün veya birine ölçtürün.Eğer anlamlı bir değişiklik varsa mutlaka ilgili uzmanınıza bildirin.Yardıma veya yeni bir kompresyon giysisine ihtiyacınız olabilir.

Kompresyon giysinizi üreticinin önerileri doğrultusunda değiştirin.Gevşeme hissederseniz ya da kolayca giyebiliyorsanız ya kolunuz şişi inmiştir veya giysiniz esnemiştir.

Yaşam şeklinizi değiştirmeye değil modifiye etmeye ihtiyacınız var,bu hastalığın şiddetle etkisi altına girmenizi gerektirmez.Sadece durumunuzun gerçekleri bakımından daha dikkatli ve hassas davranmalısınız.Etkili vücut uzvunuzu gereğinden fazla korumalısınız..

BACAK ÖDEMİ OLUŞMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

GÜNLÜK YAŞAMDA

Uzun süre ayakta kalmayın
Çıplak ayakla dolaşmayın
Sıkı ayakkabı giyinmeyin

GENEL BAKIM

aynı koldaki gibi tırnak keserken,istenmeyen tüylerin alımında elektrikli tarş makinesi kullanın,alerji yapacak kozmetik ürünleri kullanmayın. ek olarak ayak bakımı dikkatle yapılmalıdır.
Ayak bileği pompalama egzersizleri çok önemlidir.
hazır fabrikasyon çorap kullanılmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ameliyat Olduğunuz Taraftaki Kolunuzun/Bacağınızın Şişmemesi (Lenfödem) İçin Yapılması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Elif Esra FARIMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Elif Esra FARIMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Elif Esra FARIMAZ'ın Makaleleri
► Gebelikte Yapılması Gerekenler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ameliyat Olduğunuz Taraftaki Kolunuzun/Bacağınızın Şişmemesi (Lenfödem) İçin Yapılması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top