2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tiroid Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı
MAKALE #21213 © Yazan Dyt.Begüm KURAN | Yayın Mart 2020 | 1,357 Okuyucu
Tiroid Sağlığınızı Belirlemek İçin Hangi Testlere İhtiyacınız Var?

TSH
yüksek TSH düzeyi hipotalamus zorlaşıyor gerekenden daha işinize hipofiz bezini neden oluyor belirtir; düşük tiroid üretiminin bir işaretidir. Düşük bir TSH seviyesi ise hipertiroidi veya aşırı tiroid hormonu (T3) takviyesini gösterir.
TSH’niz “normal” ise ne olur?

“Normal” bir TSH, tiroidinizin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. TSH seviyelerinizin, özellikle semptomlar devam ettiğinde, optimal aralıkta olup olmadığını belirlemek daha yararlıdır.
Referans aralığı: .40-4.5 mlU / L
Optimum aralık: 1.8-2.5 mlU / L

Toplam T4
T4, tiroid hormonunun depolama şeklidir ve hem serbest, potansiyel olarak faydalı formdan hem de sınırlı formdan oluşur. T3 alımı ile birlikte ölçülmedikçe, toplam T4 seviyeleri genel T4 aktivitesinin net bir resmini vermez.
Referans aralığı: 4.5-12 mcg / DL
Optimum aralık: 6.0-11.9 mcg / DL

Serbest T4 serbest T4 düzeyi vücudunuzdaki aktif T4 miktarını gösterir ve serbest T4 düşük değer hipotiroidizm gösterir. Bu okuma tiroid hastalığının subklinik ve erken evrelerinde bile normal görünebilir.
Referans aralığı: 0.8-1.8 ng / DL
Optimum aralık: 1.0-1.5 ng / DL

T3 Alım T3 alımı testi dolaylı östrojen ve testosteron gibi diğer hormonlar, etkinliklerini ölçmek ve tiroid hormon ile karşılaştırıldığında, bağlanma davranışını ölçmek için kullanılır.
Referans aralığı:% 22-37
Optimal aralık:% 27-37

Toplam T3 Toplam T3 seviyeleri vücudunuzdaki aktif tiroid hormonlarının miktarını gösterir. Toplam T3 seviyeleri vücudunuzun T4’ü T3’e dönüştürme yeteneğinin iyi bir ölçüsüdür ve hipertiroidizmi dışlamak için kullanılabilir.
Referans aralığı: 76-181 ng / dL
Optimum aralık: 90-168 ng / DL

Serbest T3
Serbest T3 (FT3) tiroid hormonlarının aktif ve fonksiyonel şeklidir. Düşük T3, vücudunuzun yeterince yaygın T4’ü serbest T3’e dönüştürmediğini gösterir, bu da hipotiroidizmin çok yaygın bir nedenidir. Düşük FT3 ayrıca artmış kalp yetmezliği riski ile ilişkilidir.
Referans aralığı: 2.3-4.2 pg / mL
Optimum aralık: 2.8-3.5 pg / mL

Ters T3
Ters T3 (RT3) tiroid hormonu fonksiyonları için kullanılamaz ve serbest T3 ile rekabet ederek metabolik sürecinizi yavaşlatır. Yüksek bir RT3, FT3 düşük iken T4’ten T3’e dönüşüm oranının yüksek olduğunu gösterir. Kronik stres ve cıva toksisitesi bazı raporlarda artmış ters T3 düzeylerine bağlıdır.
Referans aralığı: 8-25 ng / DL
Optimum aralık: 10-25 ng / DL

İki tip tiroid antikoru vardır: Tiroid peroksidaz antikorları (TPO) ve Tiroglobulin antikorları. Bu antikorların her ikisi de Hashimoto gibi otoimmün spektrum hastalıklarında yüksek sayıda bulunur ve bir hipotiroidizm vakasının otoimmün kökenli olabileceğinin önemli göstergeleridir.

Tiroid Peroksidaz (TPO) Ab optimal aralık: 0-6.8 IU / mL
Tiroglobulin Ab optimal aralık: 0-0.9 IU / mL

Bu sorunları düzeltmek bütüncül bir yaklaşım gerektirir. Sadece bir tiroid hapı almaktan daha fazlasını içerir. Gördüğünüz gibi, beslenme desteği, egzersiz, stres azaltma, takviyeler, iltihabı azaltma ve bazen ağır gıdalardan (cıva ve kurşun gibi) ve petrokimyasal toksinlerden (böcek ilacı ve PCB gibi) belirli yiyecekleri ve detoksifikasyonu ortadan kaldırmayı içerir.

Pestisitleri kontrol etmek daha zordur, ancak organik yiyecekler yiyerek, suyunuzu filtreleyerek ve detoksifiye edici yiyecekler yiyerek vücudunuzun detoksifikasyon sistemini desteklemek tiroidinizi iyileştirmek için çok yararlı olabilir.

Stres aynı zamanda tiroid fonksiyonunuzu da olumsuz etkiler. Yoğun strese maruz kalan eğitimdeki askeri öğrenciler daha yüksek kortizol, daha yüksek inflamasyon seviyeleri, azalmış testosteron, daha yüksek TSH ve çok düşük T3’e sahipti. Tiroidin kronik stresle uğraşmadan tedavi edilmesi daha fazla soruna neden olabilir.

Saunalar kilo kaybı ve tiroid onarımında önemli bir yardımcıdır, çünkü kilo verdiğinizde yağ dokusu PCB’ler ve böcek ilaçları (organoklorinler) gibi depolanmış toksinleri serbest bırakır. Bu toksinler T3 seviyenizi düşürür, sonuç olarak dinlenme metabolizma hızınızı yavaşlatır ve yağ yakma yeteneğinizi engeller.

Tiroidiniz için beslenme desteği sunan yiyecekleri seçin. Tiroid hormonlarının üretimi iyot ve omega-3 yağ asitleri gerektirir; aktif olmayan T4’ü aktif T3’e dönüştürmek selenyum gerektirir; ve T3’ün çekirdek üzerindeki reseptöre bağlanması ve açılması, A ve D vitaminlerinin yanı sıra çinko gerektirir. Bu besinleri tam gıda, temiz, organik bir otoimmün diyette bulacaksınız.

Tiroid güçlendirici gıdalar arasında iyot içeren deniz yosunu ve deniz sebzeleri bulunur. Balıklar (özellikle sardalye ve somon) iyot, omega-3 yağları ve D vitamini içerir. Karahindiba, hardal ve diğer koyu yapraklı yeşillikler A vitamini içerir. Koklama, ringa balığı, tarak ve Brezilya fıstığı selenyum içerir.

Sağlıklı tiroid işlevi için temel besinler, selenyum (selenyum yükseldikçe TSH düşer, Anti TPO düşer), iyot, çinko, A ve D vitaminleri ve omega 3 yağları (balık yağı) içeren bir multivitamin ve mineral takviyesi de dahil olmak üzere temel takviye önerilerime dahil edilmiştir. Tüm bu besinleri bulacaksınız benim mağazasında , hem de bir tiroid destek kiti .

Bir uyarı, adrenal bezleriniz uzun süreli stresden yanarsa, adrenal bezleri gevşeme ve adaptojenik otlar (ginseng, rhodiola veya Sibirya ginsengi gibi) yoluyla desteklemeden tiroidin tedavisi sizi daha da kötüleştirebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tiroid Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Begüm KURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Begüm KURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm KURAN Fotoğraf
Dyt.Begüm KURAN
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Begüm KURAN'ın Yazıları
► Fonksiyonel Gıdalar Dyt.Selma Önelge GÜR
► Fonksiyonel-İşlevsel Gıdalar Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fonksiyonel Besinler ve Anti-Aging Dyt.Görkem MERCAN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tiroid Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Corona Virus Dosyası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:05
Top