2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Cinsel İstismarı
MAKALE #22097 © Yazan Psk.Hasan KAYA | Yayın Ocak 2021 | 1,378 Okuyucu
Cinsel istismar nedir?


Cinsel istismar, yetişkin veya genç birisi tarafından çocukların rızasına bakılmaksızın cinsel doyum sağlama amacıyla çocuklara yönelik olarak gerçekleştirilen her türlü davranış olarak tanımlanır. Cinsel istismar aile içinden çocuğa yönelirse “ensest”, tanınmayan ya da aile dışı kişiler tarafından gerçekleştirilirse “pedofili” olarak tanımlanmaktadır.


Cinsel istismarın çocuğa etkileri nelerdir?


- Cinsellikle gereğinden fazla ilgilenme
- Cinsel davranışlar sergileme
- Cinselliğe yönelik olumsuz tutum geliştirme, gelecekteki cinsel yaşantıyla ilgili endişe
- Kendisini ihanete uğramış, güçsüz, öfkeli, ailesine ve çevresine karşı güvensiz hissetme
- Yetişkinliğinde kendine yöneltilmiş şiddeti ve cinsel istismarı başkalarına yönelterek güçsüzlüğünü yenmeye çalışma
- Kendine yönelik saldırganlık ve özkıyım (intihar) olayları
- Cinsellikle normalden daha fazla ilgilenme
- Arkadaşlarına cinsel yönden saldırgan davranma ve yetişkinlikte istismara yönelme
- Okul başarısında düşüş
- Çoğul kişilik bozukluğu
- Erken başlangıçlı cinsel yaşam
- Benlik ve algının zedelenerek duygulanım sürecinde bozulmalar


Cinsel İstismar Nasıl Fark Edilir?


Çocuklarda önemli psikolojik, davranışsal, sosyal ve bilişsel sorunlara yol açan cinsel istismara uğrayan çocuklar genellikle durumu birilerine anlatmakta çekingen davranırlar. Bu nedenle çocuklarda cinsel istismarı fark edebilmek için dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki cinsel istismarı tanımlama veya gösterme yeteneğinde olduklarına inanılmaları ve durumu ciddiye alarak bir uzmana başvurmalarıdır. Çünkü çocuklar, böyle bir hikaye uydurmak için gereken entellektüel ve cinsel deneyime sahip değildir. Çocukta davranış değişikliği tacizin diğer bir ifade biçimidir. Cinsel taciz öyküsü olan çocuklarda çizimlerinde cinsel ögelere yer verme ya da küçük yaşta pornografi içeren resimlerle ilgilenme gözlenebilir. Toplum içinde uygunsuz cinsel davranışlar (herkesin ortasında mastürbasyon), cinsel ilişki taklidi, anüs veya vajinaya yabancı cisim sokmak, insanlara sürtünmek, sürekli genital organlarıyla oynamak gibi, cinsellik veya seks konularına anormal ilgi gösterme veya tamamen ilgisiz kalma sık görülen davranışlardır. Cinsel tacize uğrayan bazı çocukların yeni ilişkilerini cinsellik üzerine kurdukları da görülmektedir. Bu tarz çocuklar genellikle, yetişkin olduklarında ya çocuklara cinsel taciz uygulamakta ya da para kazanmak için cinselliklerini kullanmaktadır. Cinsel istismara uğrayan çocuklarda tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler, olayla ilgili kabuslar, uykuya dalma ve konsantrasyon güçlüğü (karanlık olayı çağrıştırabilir ya da kabus göreceğini düşündüğü için uyumak istemez), öfke patlamaları görülebilir. Olayı anımsatan nesnelere karşı yoğun psikolojik sıkıntı ya da olayı anımsatan kişiler, görüntüler ve konuşmalardan kaçınmayla da karşılaşılabilir. Cinsel istismara uğrayan çocuklarda, depresyon veya aile fertlerinden/ arkadaşlarından uzaklaşma, tekrarlayan atipik ağrı, kendine zarar verici davranışlar, aşağılık duygusu gelişme riski artmaktadır. Bu gibi çocukların gelecek hakkında olumsuz düşüncelere ve düşük benlik saygısına sahip olduğu gözlemlenmektedir. Cinsel tacize uğrayan çocuk mutsuzdur, davranışları uçarıdır, ya çok titiz ya da dağınıktır. Yabancılara karşı alışılmadık biçimde davranır, ya çok yakın ya da çok utangaç ve korkaktır, ya çok uslu ya da provoke edicidir.


PEKİ NE YAPMALIYIZ?


• Mahremiyet eğitimi her çocuk doğduğunda başlar.
• Çocuğunuza özel bir alan belirleyin. Özel bölgelerini kaşımak açıp bakmak istediğinde o alana sizin kontrolünüzde gitmesine izin verin.
• Odanıza izin alarak girmesi gerektiğini öğretin.
• Tuvaletin kapısını kapalı tutması gerektiğini öğretin.
• Çocuğun özel alanlarına dokunmayın. (Ağızdan öpülmez çünkü ordan yemek yenir. vb sözleri ritim ile oyun haline getirebilirsiniz.)
• Cinsel organlarını asla oyun objesi yapmayın. Erkek anneler çocuğun altını değiştirirken sevdiklerinin yanında cinsel objeyle oynayarak gülmemeli. Çocuk her dokunuşu kodluyor.
• Çocuğa ait özel bir mekan tanımlayın. Kıyafetlerini sürekli aynı yerde özel olarak değiştirin.
• Ebeveynlerinden kardeşlerinden mutlaka yatağını ayırın.
• Hayır demeyi öğretin. Örneğin; tanımadığın birisi gelip sana ‘’Yüzmeye gidelim mi derse hayır demelisin.’’ vb. dışardan gelebilecek tehlikelere karşı çocuğunuzu koruyun.
• Sizinle her türlü sırrını paylaşabilmesi ve kafasındaki cinsel meraktan kaynaklı sorularını sorabilmesi için empatik olun. Unutmayın istismarcılar onları tehdit ediyor olabilir ya da çocuğunuzla sırdaşlık yapıyor olabilirler.
• Çocuğunuza inanın. Size olayı anlatırsa ona inanmayacağınızı düşünüyor olabilir.
• Çocuğunuza her daim sizin yanınızda güvende olacağına dair teminat verin ve ona inanın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Cinsel İstismarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan KAYA Fotoğraf
Psk.Hasan KAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan KAYA'nın Makaleleri
► Çocukların Cinsel İstismarı Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Çocuk Cinsel İstismarı Psk.Dnş.Pekay AYDIN
► Çocuğun Cinsel Eğitimi Psk.Özge ÇİVCİ
► Çocuğun Anne Baba Arasındaki Cinsel İlişkiyi Görmesi ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Cinsel İstismarı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:25
Top