2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İşlev Bozuklukları: Cinsel İsteksizlik, Cinsel Tiksinti Bozukluğu,cinsel Uyarılma Bozukluğu, Orgazm Bozukluğu, Erektil Bozukluk, Erken Boşalma, Vajinusmus, Disparoni
MAKALE #4081 © Yazan Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ | Yayın Aralık 2009 | 12,019 Okuyucu
Cinsel İsteksizlik:

Sürekli ve yineleyici bir şekilde kişinin cinsel etkinliğinin veya fantezilerinin hiç olmaması yada çok az olması durumudur.
Kadınlarda daha çok eşiyle arasındaki büyük yaş farkı, erkeğin yanlış ve kaba davranışları, gebe kalma korkusu, yanlış eğitim, gelişim sırasında cinselliğin kötü bir durum olduğunun söylenmesi, cinsel hastalıklar (rahim iltihabı, rahimde tümör vs.), doğum sırasında meydana gelen yaralanma ve psikolojik etmenlere bağlı durumla cinsel isteksizliğe neden olmaktadır. Erkeklerde ise penis boyunun küçük olduğuna bağlı düşünceler, iktidarsızlık, erken boşalma ,eşini tatmin edememe duygusu yaşama ve yetiştirilmeye bağlı psikolojik etmenler dolayısıyla cinsel isteksizlik yaşanmaktadır.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu:

Sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, bir cinsel eş ile genital cinsel ilişki kurmaktan aşırı tiksinti duyma ve bundan tümüyle ya da hemen tümüyle kaçınma durumudur. Cinsel yönden yaklaşıldığında korku, kaygı ya da iğrenme yaşarlar. Bu durum ilişkide büyük bir sıkıntıya neden olur. Tecavüz, çocuklukta istismar, cinsel saldırıya maruz kalma, cinsel birleşmenin ağrılı olduğu durumlar veya cinsel dürtü ile utanç, suçluluk gibi duygular, psikolojik etmenler ortaya çıkarmaktadır. Cinsel tiksintiye bağlı cinsel isteksizlik eylemde neredeyse tamamen ortadan kalkar.

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu:

Sürekli ya da yineleyici bir biçimde vajinada ve klitoriste yeterli bir ıslanma-kabarma tepkisinin sağlanamaması ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürülememesidir. Cinsel uyarılmanın tam gerçekleşmediği cinsel ilişkiler ağrılı olmaktadır. Bu durum kadında cinsel isteksizliği de eş zamanlı doğurmaktadır.

Kadında Orgazm Bozukluğu:

Olağan bir cinsel uyarılma evresinde sonra orgazmın sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması. Kadınlar, orgazmı tetikleyen uyarının türü ya da yoğunluğu açısından büyük bir değişkenlik gösterirler. Kadında orgazm bozukluğu tanısı, kadının yaşı, cinsel deneyimi ve aldığı cinsel uyaranların yeterliliği açısından baktığında klinisyenin kadının orgazm olma yetisinin beklenenden daha az olduğu yargısına varması temeline dayanmalıdır.

Erkekte Erektil Bozukluk:

Sürekli ya da yineleyici bir biçimde, yeterli bir ereksiyon sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememe durumudur. Erkeklerde erektil bozukluğuna başarılı olamama kaygısı (performans anksiyetesi), eşle cinsellik dışı nedenlerden kaynaklanan sorun ve anlaşmazlıklar,eksik veya uygun olmayan cinsel teknik kullanma, eşini tatmin etmeye aşırı odaklanma, aşırı yorgunluk ve stres, depresyon,çocuklukta cinsel taciz ve tecavüze maruz kalma, boşanma, aşırı dindar, tutucu çevrede büyüme, ilk cinsel deneyimin uygunsuz koşullarda yaşanması, eşcinsellik, cinsel kimlik sorunları, şeker ve kalp hastalıkları, daimi kullanılan ilaçlar gibi durumlar neden olabilmektedir. Erkekte bu sorunun yaşanması özgüven kaybına neden olmaktadır. Bu bozukluk belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Kişi psikolojik nedeni önemsemeyip sadece sonuca yani ereksiyonun olup olmamasına odaklandığında yeterli ve doğru bir tedavi uygulanamamaktadır. Psikolojik tedavi ile altta yatan psikolojik nedene keşfedilmekte ve kısa sürede kendiliğinden çözüme ulaşmaktadır.

Prematür Ejakülasyon (Erken Boşalma):

Sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, çok az bir cinsel uyarılma ile kişinin istemesinden önce, vajinaya girme öncesi, girer girmez ya da hemen sonra ejakülasyonun olması durumudur.Yaş, cinsel eş ya da durumun yeni olması ve son zamanlardaki cinsel etkinliğin sıklığı gibi uyarılma evresinin süresini etkileyen etkenler erken boşalmada değerlendirilen önemli durumlardır. Gençlik çağlarında uygunsuz ortamlarda yapılan, sık mastürbasyonlar, cinsel mitler(hurafeler), cinsel ilişki konusunda tecrübesizlik, yorgunluk, sıkkınlık, kızgınlık ve tedirginlik, cinsellikle ilgili gerçekçi olmayan beklentiler, gerekli koşulların sağlanamaması , cinsel açıdan baskı altında yetişme, günah işleme veya suçluluk duygusu, hastalık kapma korkusu, gebe bırakma korkusu, kadına karşı isteksizlik, bilinçaltında yatan cinsel ilişki ile ilgili olumsuz düşünceler erken boşalmayı etkiler.

Vajinusmus:

Vajinanın dış üçte birindeki kaslarda koitusu engelleyecek bir biçimde, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak istem dışı spazmın olması. yetişme çağındaki Yetiştirilme sırasında cinsellik pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzı, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirler ve en çok da ülkemizde kızlık zarına yüklenen yoğun anlamlardan kaynaklı fikirler vajinusmusa neden olmaktadır. İlk ilişki sırasında kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyacakları fikri, onları ilişkiden uzaklaştırmakta, soğutmakta ve kasılmalarına sebep olmaktadır. Ayrıca sevilmeyen çocukluk geçirme, çocuklukta yaşanan taciz, tecavüz kadının kendini bilinçdışında suçlamasına bağlı vajınusmusa neden olmaktadır. Vajinusmusu olan kadınlar bilinçli olarak cinsel ilişkiye girmek istemeyebilir ama bilinç dışı olarak penisin vücuduna girmesini engellemek isterler. Bunu neden yaptıklarını çoğu zaman bilememektedir.

Disparoni (Genel Tıbbi Bir Duruma olmayan):

Erkekte ya da kadında cinsel ilişkiye, yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak eşlik eden genital ağrının olması durumudur.

Yüzeyel disparoni vajina girişinde, derin disparoni ise penisin girmesiyle birlikte vajinanın derinlerinde ortaya çıkan ağrıdır ve bu ayrım da tanı açısından önemlidir. Derin disparonide ağrı alt karın bölgesinde yaygın olarak hissedilir. Korku, kaygı, konversiyon reaksiyonları, partnerle uyumsuzluk, ilk ilişkinin yarattığı psikolojik travma, çocukluk dönemi travmaları gibi psikolojik durumlar da en önemli disparoni nedenleri arasındadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İşlev Bozuklukları: Cinsel İsteksizlik, Cinsel Tiksinti Bozukluğu,cinsel Uyarılma Bozukluğu, Orgazm Bozukluğu, Erektil Bozukluk, Erken Boşalma, Vajinusmus, Disparoni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Klinik Psikolog,yetişkin,çift,ergen Ve Cinsel Terapist-Hipnoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'nün Makaleleri
► Erken Boşalma(Cinsel İşlev Bozuklukları) Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kadın Cinsel İşlev Bozukluğu Psk.Kamil DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Cinsel İşlev Bozuklukları: Cinsel İsteksizlik, Cinsel Tiksinti Bozukluğu,cinsel Uyarılma Bozukluğu, Orgazm Bozukluğu, Erektil Bozukluk, Erken Boşalma, Vajinusmus, Disparoni' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Azınlık ve Çoğunluk Aralık 2013
► Önyargı ve Ayrımcılık Ağustos 2013
► Stres Ağustos 2013
► Vajinismus Temmuz 2013
► Kimlik ve Benlik Temmuz 2013
► Dil ve Dil Oluşumu Mayıs 2013
► Anne Baba Tutumları Nisan 2013
► Panik Atak Şubat 2013
► Saldırganlık Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:07
Top