2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okb / Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir?
MAKALE #22624 © Yazan Uzm.Psk.Özge ÖZ GÖZCÜ | Yayın Ocak 2022 | 1,085 Okuyucu
OKB / Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?

Kısaca okb dediğimiz bu duruma çevremizde sıklıkla rastlayabiliyoruz. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yakın zamana kadar kaygı bozuklukları içinde tanımlanan okb, son araştırmalarla birlikte kendi başına ayrı bir psikolojik durum olarak ele alınmıştır.
Psikolojinin popüler konularından biri olan okb’nin ne olduğunu en genel ifadelerle şu şekilde açıklayabiliriz:

Öncelikle obsesif kompulsif bozukluğun 2 farklı durumdan oluştuğundan bahsedebiliriz. Bu 2 farklı durum her zaman bir arada bulunmamaktadır. Bunlar; osesyonlar ve kompulsiyonlardır.

Obsesyonlar; tekrarlayan ve kişiyi rahatsız eden uygunsuz, zorlayıcı düşünceler veya dürtülerdir. İstemdışı kendiliğinden gelirler ve kişinin zihnini çok fazla rahatsız ederler. Gerçek yaşam sorunlarıyla ilgili değillerdir ve kişinin kendi zihninin ürünüdürler.
Elinin sürekli kirli olduğu düşüncesi, ocağın altını kapattığından ya da anahtarı aldığından emin olamama gibi sıklıkla akla gelen düşünceler gibi istem dışı gelen bu düşünceler aslında birer obsesyondur.

Kompulsiyonlar ise; ortaya çıkan bu obsesyonları rahatlatmak için geliştirilen davranışlardır. Örneğin temizlenmediğini düşünerek elini defalarca yıkamak ya da emin olamayıp anahtarı sürekli kontrol etmek zamanla sürekli hale gelebilir ve böylece bir ritüele dönüşebilir. Farkında olmadan sürekli elinizi yıkadığınız için musluk başında oldukça uzun zaman geçirebilirsiniz. Obsesyonun gücüne göre musluk başındaki süre 5-10 dakikan 3-4 saate kadar uzayabilir.

Kompulsiyonların amacı gelen sıkıntıyı azaltmaktır fakat farkında olmadan sıkıntıyı sürekli devam ettirirler. Temelde bu davranışlar kaygıyı anlık olarak rahatlatıyor gibi görünse de istemdışı düşünceyi yok etmemektedir.

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar her zaman birlikte hareket etmez. Bazen obsesyonlar tek başına görülebilir. Rahatsız eden düşünceler sürekli zihninizi zorlayabilir.

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar özellikle stresli zamanlarda artış gösterir. Kaygıya meyilli kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Özünde kaygı bozuklukları ile ilişkilidirler.

Peki ne zaman destek almalısınız?

Sürekli gelen düşünceler ve onu kontrol etme çabası yaşamınızı zorlamaya başladıysa destek almanın zamanı gelmiştir. Okb’nin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin ocağın altını, kapıların kapalı olduğunu sürekli kontrol etmekten işe geç kalıyorsanız; musluk başında uzun dakikalar boyunca zaman harcıyorsanız ya da sevdiğiniz birine zarar vereceğinizden istemediğiniz şeyleri yapacağınızdan korkuyorsanız hayatınızın kalitesi de zamanla bozulmaktadır. Zamanla okb'ye depresyon da eşlik etmeye başlayabilir. Bir türlü rahatlayamadığınız için bu durumun düzelemeyeceğinden korkabilir, umutsuzluğa kapılabilirsiniz. Uyku sorunları yaşamaya başlayabilir ve daha öfkeli hale gelebilirsiniz. OKB'ye sahip birçok kişi tüm bu kaygıların yanında depresyonla da mücadele etmektedir. Anlaşılamadığını düşünebilir ve toplumdan, sevdiklerinden zamanla uzaklaşabilmektedir. tüm bu sorunlar zamanla sizi bir çıkmaza götürebilir.

Düşünceleri kontrol etmenin çok zor olduğunu düşünebilirsiniz fakat doğru tedavi ile bu sıkıntıları geride bırakabilirsiniz. İlaç desteği ve psikoterapinin birlikte görüldüğü tedaviler bu sorunu yaşayan kişiler için en kapsamlı rahatlama yoludur. psikoterapi yönelimlerinden en sık bilişsel davranışçı terapi yolu ile okb çalışılmaktadır. bilişsel davranışçı terapiler sizi rahatsız eden bu istemdışı düşüncelerle başa çıkmanız ve kompulsiyonlarınızı yavaş yavaş azaltarak sonlandırmanızı sağlayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okb / Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özge ÖZ GÖZCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özge ÖZ GÖZCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ÖZ GÖZCÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Özge ÖZ GÖZCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özge ÖZ GÖZCÜ'nün Yazıları
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Furkan BAYRAM
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir? Psk.Gökhan BİNGÖL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir? Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Obsesif - Kompulsif Bozukluk Nedir? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okb / Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Terapi Nedir? Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:20
Top