2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanmada “karı-Koca” Rolü Bitse de “anne Baba” Rolü Devam Eder
MAKALE #22920 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL | Yayın Nisan 2023 | 524 Okuyucu
Evlilik gibi boşanma da bir süreçtir. Hiçbir çift evlenirken boşanmayı aklının ucundan bile geçirmez. Evlilikte karı koca rolleri, sorumluluklar, günlük hayattaki koşuşturmalar, stresli yaşamlar ve karşılıklı beklentilerin karşılanmaması vb neticesinde boşanma gibi istenmeyen bir durumla karşılaşılıyor. Her evlilik özeldir ve boşanma gerekçeleri de kendine özgü sebepleri içerir. Özellikle ebeveynli ailelerde boşanma kararında çocuklarda oluşan korku, kaygı ve üzüntü davranışları çocuğun bu duruma karşın farklı tepkiler göstermesine neden olabilir.

Çiftlerin unutmaması gereken en önemli durumun boşanmanın karı-koca arasında olduğudur. Anne ve babalığın boşanma sonrası da devam edeceği hep akılda tutulması gerekir.

Unutmayın sizin eşinizle çok ciddi sorunlarınız olabilir ama çocukların ne annesi ile ne de babasıyla sorunları vardır. Çocuk için dünyanın en güzeli kendi annesi, dünyanın en güçlüsü kendi babasıdır.

Bu nedenle anne babanın birbiriyle anne baba rolünde iyi iletişim içinde olmaları, çocuklarına karşı sevgi ve sıcaklık göstermeleri, onların boşanma sonrası duruma uyum göstermelerini kolaylaştıracaktır.

Boşanan Ebeveynlere Tavsiyeler

-Artık Karı – koca olmasanız bile çocuklarınızdan dolayı görüşmek zorunda olan iki yetişkin olduğunuzun bilincinde olarak hareket etmelisiniz.
-Boşanma sonrası süreçte daha bilinçli davranış sergilemek için uzman desteği ile ebeveynlik danışmanlığı alabilirsiniz.
-Yaşadığınız bu zorlu süreç her ne kadar sizin yıpratıcı olsa da çocuklarınızın ihtiyaçlarını göz ardı etmemelisiniz.
-Çocuğunuz için eşinizle uzlaşmaya açık ve bazı isteklerinizden feragat etmeye hazır olmalısınız.
-Diğer ebeveynle yüz yüze konuşmakta zorlanıyorsanız, çocukların önünde tartışmak yerine mesaj, bir aracı ya da e-posta yoluyla iletişim kurabilirsiniz.
-Çocuğunuzun yetişmesinde sizin kadar diğer ebeveynin de sorumluluğu olduğunu unutmamalısınız.
-Velayeti sizde olsa bile diğer ebeveynin çocuk üzerindeki haklarına saygılı olmalısınız.
-Çocuğun diğer ebeveynle ilişkisinden dolayı kendini suçlu hissetmesine sebep olacak söz ve davranışlardan uzak durmalısınız.
-Ebeveynlerden birini kaybeden çocuk, diğerini de kaybetme kaygısı yaşayacaktır. Çocuğunuza ayrı yaşamanın onu terk etmek anlamına gelmediğini anlatmalısınız.
-Boşanma sonrasında ebeveynler yaşadıkları suçluluk psikolojisiyle çocuğa aşırı ilgi gösterme çocuğa hayır dememe gibi yanlış tutum ve davranışlara yönelebiliyorlar; burada evlilik sürecindeki rutinin bozulmaması çocuğun gelişimi ve psikolojisi açısından önemli bir yer etmektedir.
-Boşanmış olsanız bile anne baba çocuğa karşı tutarlı davranış sergilemeye devam etmelidir.

Boşanmış ebeveynler, çocukların ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara sevgi, deste ve disiplin sağlamak için çaba göstermelidirler. Bu, iletişim kurmayı, işbirliği yapmayı ve çocukların düzenli olarak diğer ebeveynle zaman geçirmesine izin vererek birlikte çalışmayı gerektirebilir. Ayrıca, çocukların okul, sosyal aktiviteler ve sağlık bakımı gibi ihtiyaçlarını da karşılamak için birlikte çalışmaları gerekebilir.

Boşanmış ebeveynler, çocukların boşanma sürecinde yaşadıkları duygusal zorluklarla da başa çıkmalarına yardımcı olmalıdırlar. Bu, açık iletişim kurmayı, çocukların hislerini dinlemeyi ve onlara destek vermek için birlikte çalışmayı gerektirir.

Sonuç olarak, boşanmış ebeveynler, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için ekstra çaba harcamalıdırlar. İşbirliği yaparak ve çocukların ihtiyaçlarına odaklanarak, çocukların boşanmanın olumsuz etkilerinden korunmalarına yardımcı olabilirler.

Okan BAL
Pedagog & Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanmada “karı-Koca” Rolü Bitse de “anne Baba” Rolü Devam Eder" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Okan BAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL
Ankara ve Gaziantep (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Pedagog, Aile Evlilik Danışmanı, Öğrenci Koçu
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Okan BAL'ın Makaleleri
► Baba-Çocuk İlişkisinde Annenin Rolü Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Sınav Başarısında Anne-Babanın Rolü Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► Okul Korkusu ve Anne-Babanın Rolü Psk.Şeyda BOYBEYİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanmada “karı-Koca” Rolü Bitse de “anne Baba” Rolü Devam Eder' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:12
Top