2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Çift Terapisi ile Eşler Arası Çatışmaların Çözümü
MAKALE #23028 © Yazan Psk.Caner ÖZDEMİR | Yayın Ağustos 2023 | 856 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Evlilik insanların duygusal yatırım yaptığı, emek verdiği ve oldukça yüksek beklentiye girdiği bir olaydır. Sevgiye duyulan ihtiyaç ve tamamlanma isteği çiftleri bir araya getirir ve hayatlar birleşir. İnsanlar evlilik ile elbette mutlu olmak ister. Ancak evliliğe kadarki süreçte insanların yetiştiği aile yapıları, yaşadığı sosyolojik ve kültürel ortam farklı olabilmektedir. Çiftler ortak bir paydada buluşsa da farklılıklarını korumaya devam edebilir.

Çiftlerin dünya görüşleri ve gelenekleri çeşitli konularda çatışmaya neden olabilir. Bunlar; çocuk yetiştirme tarzı, kadın-erkek rolleri ve geniş aile ile ilişkiler vb. olabilir. Sorunları çözümsüz kılan ve çatışmaların sürmesine neden olan en önemli etken ise bireylerin ‘’haklı çıkma isteği’’ olduğunu görüyoruz. Haklı çıkma isteği, kişilerin empati geliştirmesini engelliyor ve eşimizi anlamamızı imkansız hale getiriyor. Oysa bir sorun karşısında haklı olsak bile bu eşimizin mutsuz ve üzgün olduğu gerçeğini değiştirmiyor ve haklılık mutluluk getirmiyor.

Eşler arası çatışmalar, çözümsüz kalan sorunlar karşısında sürüp giden gerilimleri ifade eder. Her çatışma şiddet değildir ancak çözümsüz kalan çatışmalar şiddete varabilir. Şiddete vardığında ise artık duygusal kopuş başlar ve yaraların sarılması zorlaşır.

TERAPİNİN ÖĞELERİ

1 - İşbirliğini Sağlamak: İlk seans psikolog ile çiftin tanıştığı ve öykünün alındığı seanstır. Burada güven ilişkisinin kurulması ve psikologun çiftlerin ihtiyaçlarını tespit etmesi önemlidir. Örneğin, eşlerden biri mantıklı yaklaşımlara diğeri ise sıcaklığa ve duygusal yaklaşıma ihtiyaç duyabilir (Yalom, 2021). Bu yüzden, ilk seans bu ihtiyaçların tespit edildiği seans olacaktır.

2- Empati Geliştirmek: Çiftler terapiye başarısızlık psikolojisi ile gelirler. Bu başarısızlık; ebeveynlik tutumları, cinsel yaşam ya da iletişim ile ilgili olabilir. Bu yüzden yetersizlik, değersizlik, suçluluk ve utanç gibi duygular ile seansta açığa çıkabilir. Bu noktada, çiftlerin karşılıklı anlaşılma ihtiyacına cevap vererek birbirlerinin iç dünyasına yönelmeleri, duygusal bağın tekrar kurulmasını sağlayacak ve sorunların çözümüne de zemin hazırlayacaktır.

3 - Hedef Nedir? Çiftler birlikte terapiye gelebilir ancak aynı hedef doğrultusunda gelemeyebilir. Örneğin eşlerden biri sağlıklı boşanma amacı ile gelirken diğer eş evlilik içi sorunları çözerek evliliğin sürmesini isteyebilir. Burada boşanmak isteyen eş sorunların çözümü konusunda umutsuzdur. Ancak ortak bir hedefte buluşma sorumluluğu çiftlere aittir. Psikolog ise danışanların duygusal ihtiyaçları ile ilgilenir.

4- Değerlendirme: Bu aşama fonksiyonel ve tanısal olarak ikiye ayrılır. Fonksiyonel değerlendirme aşağıdaki soruları sorar:

Çifti bir arada tutan yapıştırıcı nedir?
Farklılıkları nedir?
Ne zaman neden çatışıyorlar?
Çatışmalar neye hizmet ediyor?
Kişiliklerin uyumu ve anlaşmazlık noktaları nelerdir?
Tanısal değerlendirmede kullanılan bazı sorular ise şunlardır:

Hangi ego yetenekleri güçlü ya da zayıf olma eğilimindedir?
Temel çizgileri nedir, uyuşmamanın altındaki esnemez bölgeleri nelerdir?
Tarafların kişilik yapısı nedir? (Yalom, 2021)

5- İletişim ve Dil: Psikoterapi ortamı danışanlar için bir dışavurum ortamıdır. O zamana kadar konuşulmamış şikayetler sertlikle dile gelebilir. Ancak çiftlerin birbirlerini anlaması için bu sertlik yumuşamalıdır. Özellikle de günlük rutinde kullandıkları birçok ifadenin aslında şiddet içerdiğini fark etmeleri şiddetsiz bir iletişim önemli bir adım olacaktır. Bunlara ek olarak, aile toplantıları ve seans ödevleri gibi stratejiler de terapinin ilerleyişini sağlayan diğer öğelerdir.

Terapinin sonuçlanması için ise çiftlerin birbirlerine karşı artık daha empatik ve tolerans sahibi olmaları ve aralarındaki pozitif etkileşimin miktarının artmış olması, gözetilmesi gereken unsurlardır.

Kaynaklar

Irwin D. Yalom, Hilda Kessler, Çift Terapisi (2021)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik ve Çift Terapisi ile Eşler Arası Çatışmaların Çözümü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Caner ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Caner ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Caner ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Caner ÖZDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Caner ÖZDEMİR'in Yazıları
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Çift (Evlilik) Terapisi Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Adem OCAK
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Çift Terapisi ile Eşler Arası Çatışmaların Çözümü' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:34
Top