2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Evlilik ve Evlilik (Çift) Terapisi
MAKALE #4105 © Yazan Psk.Kemale GÜNHAN | Yayın Aralık 2009 | 7,418 Okuyucu
Canlıların varoluşundan beri iki canlının birleşmesi söz konusudur. Bu, biyolojik bir içgüdüdür. İnsanlar da tarih öncesi çağlarda evliliğe bu içgüdü ile adım atmış, bunu toplumsallaştırmıştır. Günümüzde evlilik, iki insanın fiziksel, duygusal, sosyal, ekonomik ve kültürel dünyalarını birleştirmesidir. Tabi her evlilik ilişkisinde bu boyutların tümü birleşmez; bu çiftin tercih ve yaşam koşullarına göre değişir. Örneğin her evlilikte ekonomik bir birleşmeden söz edemeyiz. Bu nedenledir ki her evlilik kendi içinde bir sistem oluşturur ve bu sistem ortak bir paylaşımla devam eder.
Tüm sağlıklı evlilikler birbirinin aynı veya benzeri olmak zorunda değildir. Komşunun kocası kapıya her hafta çiçekle gelir; ama bizim kapının ötesindeki dünyada sarılmak veya güldürmek çiçekten daha değerli bir davranış sayılabilir. Hedef çiftlerden ikisinin de bu ilişkiden memnuniyet ve huzur bulmasıdır. Bu memnuniyetin içinde güven, bağlılık, sevgi, saygı, paylaşım ve anlayış gibi sihirli kavramlar yatar. Bu sihirli çubukları dengeli kullanabilen çift kendi sistemini ustaca yaratır ve evliliğini sağlıklı sürdürebilir.
Evlilik / Çift Terapisi
Evli veya birlikte yaşayan çiftlere uygulanan evlilik terapisinin hedefi sağlıklı birlikteliği sürdürebilecek yeteneği çiftlerden her birine kazandırmaktır. Bu kazanımın içinde bireylerden her biri karşındakinin bakış açısını anlayabilme yeteneği, doğru iletişim kurma yollarını, kişilik ve kimliğinin farkındalığını, aile etkisini görebilme ve kontrol edebilme yeteneğini, problem çözme yöntemlerini öğrenir.
Yanlış bir inanca göre her insan iyi bir kadın/ erkek, iyi bir anne/ baba, iyi bir eş, iyi bir insan olma yeteneği ile doğar ve bu durumu sürdürmeyi bilmelidir. Oysa bu kavramların hepsi öğrenilebilen rollerdir: sonradan öğrenilir ve geliştirilir. Genelde yaptığımız şey bu rollerin gelişimini hayatın akışına bırakmamızdır. İşte evlilik terapisi bunu çift veya birey kendi iradesi ile geliştirmek istediği noktada rehberlik eder.
Evliliğimiz kurtulur mu?
Evlilik terapisine verilen yanlış anlamlardan biri de başvuran çiftin evliliğini kurtarma amaçlı olduğu, çifti boşanmanın eşiğinden döndürdüğü veya boşanma kararından vazgeçirdiğidir. Çiftlerin terapi sürecinde uyguladıkları tekniklerle birbirlerini anlayabilme, birbirlerini memnun edici davranışlara yönelme, birlikte vakit geçirmenin özel ve değerli yanlarını yaratma yollarını arttırdıkları doğrudur; ancak bireylerin istedikleri sürece... Ayrıca bu davranışlar yalnız var olan evlilik ilişkisi için değil, kişinin tüm yaşamı boyunca kullanabileceği öğrenimlerdir ve terapist çifte boşanıp boşanmayacakları konusunda fikir veremez, yönlendirme yapamaz. Yine de çiftlerin hem kendilerine hem eşlerine ikinci bir şans vermeleri öğrenimlere daha açık olmalarını sağlar.

Evlilik Terapisine Ne Zaman Başvurmalıyız?
Evlilik danışmanlığına, evlilik ve çift terapisine her hangi bir dönemde başvurmakta yarar vardır. Bazen evliliğimizin en hoş geçirilen dönemi gizil bir şekilde 5 veya 10 yıl sonrasına olumsuz birikimler yapar. Biz bunun farkına vardığımızda “meğer ne çok hatalar yapmışım” veya “ meğer hep aşağılanmışım” deriz. Bu nedenle en huzurlu evlilikler dahi analizi hak eder.
Tabi ki öncelikli başvurulması gereken dönemler de var, bunlar çiftin birbirine karşı bencilce davranmaya başladığı, birbirini duygusal veya fiziksel olarak incitmeye başladığı, paylaşımın azaldığı veya bittiği, cinselliğin azaldığı veya bittiği, şiddetin baş gösterdiği, aldatma/ aldatılma ile karşı karşıya gelinmiş dönemlerdir. Bu dönemde çiftler sağlıklı düşünmeyi bırakıp birbirlerine savaş açmaya, kazanmaya veya savunmaya odaklanırlar ve karşı tarafın duygularına kulaklarını tıkayarak geçen her gün çifti çöküşe götürebilir. Bu nedenle erken başvuru her zaman güzel sonuçlar yakalama olasılığını arttırır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Evlilik ve Evlilik (Çift) Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kemale GÜNHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kemale GÜNHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kemale GÜNHAN'ın Makaleleri
► Çift ve Evlilik Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Çift (Evlilik) Terapisi Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Adem OCAK
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Evlilik ve Evlilik (Çift) Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Boşalma Tedavisi Mayıs 2012
► Stres ve Yaşam Mayıs 2011
► Sağlıklı Aile Olmak Nisan 2011
► Otizmi Anlamak Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:48
Top