2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift (Evlilik) Terapisi
MAKALE #15744 © Yazan Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM | Yayın Kasım 2015 | 3,517 Okuyucu
ÇİFT (EVLİLİK) TERAPİSİ

Bir çift, önceden öngörülebilir bir gelecek için bir arada kalma niyetine sahiptir. Bu sözlerini evlilik gibi bir şekilde resmi olarak taçlandırabilirler veya yapmazlar, fakat eşlerinin, ilgilerinin tek ve temel odağı olacağına söz verirler. Bir çift, böylesi bir sözün anlamını ve ciddiyetini anlayacak ve kabul edecek yetenekteki iki yetişkinden oluşur.

Son yıllarda boşanma sayısındaki artış göz önüne alınacak olursa, çift ilişkilerinin de terapi sürecine girmesi, bu konuda uzman desteğinin alınması hem bireysel hem de toplumsal mutluluk adına kaçınılmaz gibi duruyor. Ülkemizde geçmiş yıllarda çiftler bir sorun yaşadığında aile büyüklerinin desteğine veya din adamlarına başvurma şeklindeki yöntemleri izliyordu. Gelişen teknoloji, kültürel ve sosyoekonomik değişimler çift ilişkisi üzerinde de etkilerini göstermektedir. Çift ilişkisindeki problemlerin büyük bir çoğunluğunu neden sonuç ilişkisi bağlamında açıklamadaki yetersizlik artık çift ilişkisindeki sorunların profesyonel bir şekilde ele alınması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca problemlerin çözümü adına başvurulan aile büyükleri veya çiftin ilişkisini yakından tanıyan kişiler, problemlere kendi bakış açısını ve problem çözme tarzını yansıttığı için problemleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirebilmektedir. Ayrıca başka insanların bilgi ve tecrübelerine dayanarak çözüm beklentisi içinde olmak objektiflikten uzak tamamen öznel değerlendirmelerin öne sürüldüğü bir ortam yaratmakta, bireylerin kendine özgü kişilik yapıları, dünyaya bakışları ve çift ilişkisinin kendi içinde değerlendirilmesi gerçeğini de saf dışı bırakmaktadır. Tüm bu nedenlerle çift ilişkisi kendi özel bağlamında profesyonel kişilerce ele alınmalı ve çözüme yönelik süreç bu şekilde yapılandırılmalıdır. Eğer çift ilişkinizde bir problem olduğunu düşünüyorsanız ve tüm çabalarınıza rağmen problemlerinizden kurtulamıyorsanız, çözüm için ruh sağlığı alanında çalışan ve çift(evlilik) terapisi alanında eğitim almış kişileri tercih etmeniz gerekiyor. Çift terapisti arama sürecinde iki önemli soruya cevap aramanız gerekmektedir: Birincisi kişi, lisans eğitimini hangi bölümde tamamlamış, bu bölüm ruh sağlığı alanıyla ilgili mi, ikincisi bu kişi çift terapisi ile ilgili bir eğitim almış mı? Bu iki önemli noktaya öncelikle dikkat etmenizi, daha sonra aradığınız diğer özellikleri araştırmanızı tavsiye ederim.

Gelelim çiftlerin sorun yaşadıkları alanlara, yaşanan sorunları burada tek tek ele almamız mümkün değil. Ayrıca dünyadaki her birey her çift kendine özgüdür ve kendilerine özgü problemleri olabilir. Burada çiftlerin genel başlıklar altında ne tür problemlerle karşılaştıklarını yazacağım. Öncelikle iletişim problemleri en sık rastlanan problemler arasında, burada bir şekilde çiftin birbirini anlayamaması, problemlerinin çözümü için ortak bir payda da buluşamamaları, kendi köken ailelerinden getirdikleri işlevsel olmayan iletişim kalıplarını sıralayabiliriz. Ayrıca sağlıklı olmayan iletişim içeriğinde bireylerin birbirlerinin ruh sağlığına zarar verici birçok olumsuz öğe bulunmaktadır. Bir diğer problem özellikle evli çiftlerde yaşanan köken ailelerin müdahalesi problemidir. Evlilik köken ailelerin yanlış müdahaleleri sonucu olumsuz bir şekilde etkilenebilir ve çift bu süreci kontrol edemeyebilir. Diğer problemler kısaca şu şekilde özetlenebilir: Cinsel problemler, yakınlık problemleri, öz benliğin yaşanamaması, farklılıkların veya benzerliklerin sağlıklı bir şekilde yaşanamaması, gücün(sorumlulukların) dengeli bir biçimde dağıtılamaması, evlilikten beklentilerin uyuşmaması, güven problemleri, fiziksel ve duygusal şiddet, önceliklerin farklı olması ve bu durumun çatışmaya yol açması, ifade edilmemiş beklentiler, geçmişe yönelik bitirilmemiş işler vb. sorunlar, liste daha da uzayabilir.

Çift(evlilik) terapistinden beklentiler üzerine bazı önemli konuların altını çizmek istiyorum. Öncelikle çift terapisinde çifti birlikte alma zorunluluğu yoktur. Kişiler bireysel olarak da çift terapisinden faydalanabilirler. Eğer terapistiniz sizinle bireysel görüşmeler yapıyor ve görüşmelerinizin içeriği çift ilişkinizi içeriyorsa bunun adı çift terapisi olur. Bireysel değişimler, çift ilişkisini de değişime zorlar. Bu anlamda eşinizi terapi konusunda ikna edemediğiniz durumlarda bireysel olarak da yardım alabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta terapiste yüklenen ‘’hakim’’, ’’hakem’’, ‘’Otoriter tecrübeli, hayat deneyimli, gizemli terapist’’ rolleriyle ilgili… Çiftler terapiste gittikleri zaman sorunları bir çırpıda anlatıp, cevabı, her şeyi bilen otoriter, gizemli terapiste bırakmak isterler, oysa evlilik terapisi sonuç değil, süreç odaklıdır. Yani beklentilerinizin gerçekleşmesi biraz zaman alabilir veya çok kısa bir zamanda gerçekleşebilir. Bu durum kişilik yapılarına, değişim hızına göre değişebilen bir durumdur. Kimi insanlar daha hızlı adımlarla değişirken kimi insanlar daha ağır adımlarla değişebilir. Kime ne kadar süre terapinin iyi geleceğini kestirmek güçtür, ancak terapistler ortalama bir sürecin ne kadar olması gerektiğiyle ilgili size bilgi verebilirler. Çünkü problemlerin anlaşılması, etkilerinin ortaya konulması ve çözüm için gereken müdahalelerin uygulanması belirli bir düzende belirli bir süre görüşmeyi gerekli kılmaktadır. Bir diğer beklenti çiftin terapiste gittikten sonra terapistin kimin suçlu, kimin suçsuz veya kimin haklı kimin haksız olacağına karar vereceğini düşünmektir. Yani terapistin hakem olması beklenmektedir. Oysa problemlere katkı tek taraflı değildir. Bunun yanı sıra terapistin ilişkinin geleceğine yönelik bir açıklama yapması beklenir, yani bu ilişki yürür veya yürümez şeklinde bir şeyler duymak isterler. Terapiste bir hakim rolü yüklerler. Oysa çift terapisinde amaç evliliği kurtarmak veya çifti ayırmak değildir. Terapist sorunlar üzerine çalışır, sorunlar ve çözümleri ile ilgili farklı yollar sunar. Ancak ilişkinin geleceğine yönelik kararı yine kendi hayatlarının sorumluluğuna sahip olan yetişkinler verirler ve terapistler yetişkinlerin bu potansiyeline güvenmek isterler ve gerekirse bu konuyu gündeme getirebilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift (Evlilik) Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
Eskişehir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'ın Yazıları
► Çift ve Evlilik Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Adem OCAK
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çift (Evlilik) Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anksiyete Bozuklukları Şubat 2014
► Ailenin İşlevleri Ekim 2012
► Anne Baba Olmak Ekim 2012
► Aile Danışmanlığı Mayıs 2012
► Boşanma Psikolojisi Şubat 2012
► Sosyal Fobi Ocak 2012
◊ Aile Terapisi Temmuz 2015
◊ Migrene Emdr Çözümü Nisan 2013
◊ Hayat'ım Temmuz 2012
◊ Ey Mutluluk Neredesin? Şubat 2012
◊ Eşlerle İlişkiler Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:17
Top