2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Terapisi
YAZI #2615 © Yazan Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM | Yayın Temmuz 2015
Her birimiz bir ailede büyüdük ve her birimizin büyüdüğü aile birbirinden farklıydı. Kimimiz tek çocuk olarak büyüdük kimimiz babasız olarak büyüdük kimimiz de bir devlet kurumunda bize bakıcılık edenlerin elinde büyüdük. Çok farklı ortamlarda çok farklı koşullarda olumlu veya olumsuz etkilenerek bir şekilde gençliğe, yetişkinliğe ulaştık. Bazılarımız şanslıydı eğitici anne babalara sahipti, bazılarımız şansızdı suçlayıcı, baskıcı, ilgisiz, tutarsız anne babaları vardı.

Yetişkinliğe ulaştığında özellikle benliğini sorgulayan bir çok kişi ailesinden ne kadar çok olumlu ve olumsuz özellik aldığını fark etmiştir: İletişim tarzımız, davranışlarımıza yön veren değerler, sorunları çözme yollarımız, sevgimizi nasıl gösterdiğimiz, cinselliğe bakış açımız, olayları yorumlayışımız vb. daha nice düşünce, duygu ve eylemlerimizi ailemizden alırız. Ailede öğrenir, dış dünyada uygularız. Elbette bireyi tek şekillendiren yer aile değildir ama en önemli yer ailedir. Birey ailenin bire bir kopyası olmaz;çünkü çocuğun içine doğduğu zaman başka bir zamandır. Bununla beraber kişinin özellikle benliğinin şekillendiği yer ailedir. Ailedeki etkileşim özellikle çocukların benliğinin gelişiminde olumlu veya olumsuz önemli bir etkiye sahiptir.

Ailede birbirinden farklı her birey diğerlerini etkiler ve diğerlerinden etkilenir. Döngüsel bir etkileşim vardır. Anne baba arasındaki ilişki çocuğu etkileyebileceği gibi anneyle çocuk arasındaki ilişki babayı etkileyebilir, bu etkileri çoğaltabiliriz. Bu etkileşim ailede bir tıkanıklığa yol açtığı zaman bir veya birkaç aile üyesinde psikolojik problemler ortaya çıkabilir.

Uzun lafın kısası ailede çok şey olup biter kimisi görünürdür ama olup bitenlerin çok büyük bir kısmı su yüzeyinde değildir. Çoğu zaman ailenin kaderi su altında kalan görünür olmayan kısımla ilgilidir. Aile terapistleri görünmeyeni görünür kılmak, anlamak ve çözüm bulmak için size yardımcı olabilir. Bu yardım sayesinde özdeğeri yüksek olan, sağlıklı iletişim kurabilen kişilerin oluşturduğu mutlu aileler toplumda yerini alabilir.

Dünyayı değiştirmek için aileyi değiştirmek gerekir...

Serkan YILDIRIM
Sistemik Aile ve Çift Terapisti
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan YILDIRIM Fotoğraf
Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
Eskişehir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM'ın Makaleleri
► Aile Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
► Aile Terapisi Psk.Ümit KARABULUT
► Aile Terapisi Psk.Sude FERALİ
► Aile Dizimi Terapisi Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Aile Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift (Evlilik) Terapisi Kasım 2015
► Anksiyete Bozuklukları Şubat 2014
► Ailenin İşlevleri Ekim 2012
► Anne Baba Olmak Ekim 2012
► Aile Danışmanlığı Mayıs 2012
► Boşanma Psikolojisi Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:52
Top