2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor?
MAKALE #23075 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2023 | 480 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Tüketimin her geçen gün arttığı bir dünyada tüketime bağlı olarak istekler de artış gösteriyor. Bu isteklere bazen kendi çabamızla, bazen de başkalarının desteği ile ulaşabiliyoruz. Başkasından istediğimiz şeyler bazen bizim gücümüzü aşan maddi değeri yüksek olan şeylerken, bazen de; “komşu, komşunun külüne muhtaç” atasözünde vurgulandığı gibi maddi değeri çok düşük bir nesne de olabiliyor. Bu kadar küçük bir nesneye bile duyulan ihtiyaç, kişiyi haliyle başkalarıyla ilişki içinde olmaya zorluyor.
Günlük hayatta ötekilerle olan ilişkimizde bazen alıyor, bazen veriyoruz. Bazen istiyor, bazen bizden isteneni karşılıyoruz. İsteme ve isteneni karşılama konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahibiz. Bu yelpazede; zorlandığımız için yardım istemek de var, biten tuzu komşudan istemek de. Ekonomik bir zorluk nedeniyle borç istemek de var, sohbet etmek için arkadaşımızı görmeyi istemek de.
Bazı kişiler için birinden bir şey istemek kolayken, bazıları için neredeyse imkansız olarak görülüyor. Yakın zamanda sosyal medyada yaptığım bir ankette katılımcılara şu soruyu sordum;
Hangisi sizin için daha zordur?
1. Birinden bir şey istemek
2. Birinin istediği bir şeyi vermek
Ankete katılan katılımcıların yaklaşık %95’i birinden bir şey istemenin daha zor olduğunu belirttiler. Sosyal medyada yapılmış bir anketi topluma genellemenin gerçekçi olmadığının farkındayım ancak çıkan sonuçlar neredeyse toplumun tamamına yakınının, başkasından bir şey isteme konusunda yaşadığı zorluğu gözler önüne seriyor.
Peki istemek neden bu kadar zor? İsteme zorluğunun pek çok farklı nedeni bulunuyor.
İsteyemiyoruz çünkü reddedilmekten korkuyoruz. Reddedilmeyi çoğu zaman karşı tarafla ilgili olarak değil de kişisel olarak algılıyor ve reddedilmenin vereceği acıyı yaşamaktansa ihtiyaç duyduğumuz şeyi kendi başımıza halletmeye çalışıyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü acizliğimizi ve muhtaçlığımızı görmek ve/veya göstermek istemiyoruz. Bir bebeğin hayatta kalması için normal olarak kabul ettiğimiz ötekine ihtiyaç duyma halini kendimiz için bir “acizlik!” olarak yorumluyor, birinden bir şey isteyerek, kendimizden ve başkalarından gizlediğimiz “zayıf!” tarafımızı açığa çıkarmaktan korkuyor, tümgüçlülük düşünceleri ile kendimizdeki eksiği veya yetersizliği yok saymış, inkar etmiş oluyoruz.
İsteyemiyoruz, çünkü istemenin kötü bir şey olduğuna inanıyoruz. “Kendi yağında kavrulmak”, “ayağını yorganına göre uzatmak” deyimlerinde vurgulandığı gibi kimseden bir şey istemeden kendi imkanları ölçüsünde yaşamanın teşvikiyle büyüyor, birinden bir şey istersek bu öğretilerle çelişmiş olacağımızı varsayıyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü karşılığında büyük bir bedel ödemekten korkuyoruz. “Ben karşımdakinden bir istesem, o benden on istiyor. En iyisi kimseden bir şey istemeyip kendi göbeğimi kendim kesmek” diyerek kendimizi ödeyeceğimiz olası bedelden korumaya çalışıyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü verici olma kimliğinden çıkamıyoruz. Alıcı rolde olarak verici kimliğimizle çelişeceğimizi düşünüyor, verici olmanın sağladığı “yardımsever ve güçlü olmak” gibi duygusal tatminden mahrum kalmak istemiyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü başımıza kakılmasından korkuyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü borçlu hissetmek istemiyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü istemeye hakkımız olmadığını düşünüyoruz.
İsteyemiyoruz çünkü ….
Nedeni ne olursa olsun, istemek sosyal hayatın bir gerçeğidir. Hiçbirimiz tümgüçlü değiliz. Her şeye gücü yetmek ancak yaratıcıya has bir özelliktir. Kendi kendine yetme, ayakları üstünde durma arzusu anlaşılabilir olmakla birlikte bazı durumlarda gerçekçi değildir. Dozunda olduğu müddetçe isteyebilmek, önemli bir beceridir. Çünkü isteyebilmek;
İsteyecek kadar yakın hissedebildiğimiz kişilerin var olduğunu,
Eksikliği ve yetersizliği kabul ettiğimizi,
Sadece verici değil, alıcı kimliğimizle de barışık olduğumuzu,
Ve reddedilmekten korkmadığımızı gösterir.
Özetle; hayatın zorlukları ve isteklerin sınırsızlığı karşısında yetersiz olabileceğimizi, desteklenmeye ihtiyaç duyabileceğimizi ve gerektiğinde sevdiklerimizden yardım istememizin gayet doğal bir durum olduğunu kabul etmemiz gerekir. Hayat sevince ve paylaşınca güzel; hem isteyerek, hem de vererek.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
► İstemek ve Benlik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ne Kadar Harçlık? Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Sınırlarınız Kadar Özgürsünüz Psk.Feyzullah ALPMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:31
Top