2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Biberon Çürüğü
MAKALE #2610 © Yazan Dr.Dt. Taner AKÇA | Yayın Mart 2009 | 4,807 Okuyucu
BİBERON ÇÜRÜĞÜ

Biberon çürüğü bebeklerin ve çocukların süt dişlerinin ileri derecede çürüğünü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu durum biberon çürüğü olarak tanımlanmakta ise de özellikle gece uzun süreli ve sık aralıklarla emzirme de aynı soruna yol açmaktadır. Gerçekte anne sütü, hazır mama veya inek sütünden daha fazla oranda şeker içermektedir.

Biberon Çürüğüne Neler Sebep Olur?

Çocuğa öğlen uykusu veya gece uyku sırasında verilen şeker içeren sıvı gıdalar ( anne sütü veya hazır mama ) dişler üzerinde kalır. Ağızdaki bakteriler bu sıvı gıdalardaki şekeri aside dönüştürürler. Asit dişlerin dış yüzeyini kaplayan diş minesini eriterek diş çürüğüne yol açar.

Bebeklerin diş minesi daimi dişlerin minesinden daha incedir; bu da dişlerin daha kolay ve hızlı çürümesini sağlar.

Gün içerisinde ağızdaki tükürük dişlere yapışan şekerli besinlerin bir kısmını yıkayarak uzaklaştırır. Ancak dişler yine de fırçalanmalıdır.

Öğlen uykusu veya gece ağızdaki tükürüğün akışı ve miktarı azalır ve bebek daha az yutkunur. Bu şekilde ağızdaki mikropların dişleri çürüten asidi üretmeleri için daha uzun bir zaman ve ortam olur.

Biberon çürüğü ilk olarak üst ön bölge dişlerinde ve süt azı dişlerinde görülür. Alt çene ön bölge dişleri ise sıklıkla bu durumdan etkilenmezler.

Sağlıklı Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişlerinin sağlıklı ve temiz kalması çok önemlidir.
Süt dişleri, daha sonra sürecek daimi dişlerin boşluklarını korurlar.
Çocuğun yüzünün şekillenmesine yaardımcı olurlar.
Çocuğun konuşmasının düzgün şekilde gelişmesine yardımcı olurlar.
Çocuğun daha rahat yemek yemesini ve çiğnemesini sağlarlar.

Diş çürüğü, çocuğun dişlerinin bakımı iyi yapılmadığında ortaya çıkar. Diş çürüğünün etkileri ise şunlardır:
Diş çürüğü ağrı ve rahatsızlık yaratır.
Altta gelişmekte olan daimi dişe zarar verir.
Daimi dişin daha sonra yerleşmesi için gereken boşlukların kaybedilmesine neden olur.
Çocuğun görmesi gereken tedavi nedeniyle okulundan geri kalmasına neden olur.
Tedavisi pahalı olabilir.

Biberon Çürüğü Nasıl Önlenir?

Bebeğinizin dişlerini emzirdikten sonra veya biberon sonrası bir parça temiz tülbentle silerek temizleyiniz. Bu işlemi şeker içeren şurup şeklinde ilaçlar verdikten sonra da tekrarlayınız.

Çocuğunuzu gece veya gündüz vakti biberonla uykuya yatırıyorsanız, biberon içerisine şeker içeren sıvı gıdalar koymayınız. En doğru yaklaşım uyku zamanı çocuğa biberon verilmemesidir.

Çocuğunuzun emzirirken veya biberonla uykuya dalmasına izin vermemelisiniz.

Biberonu emzik gibi kullanmayınız.

Emme bütün bebekler için doğal bir içgüdüdür. Bebeğiniz karnı doyduktan sonra hala emme ihtiyacı içindeyse emzik veya içerisinde sadece su bulunan biberon verebilirsiniz.

Biberonla Beslenen Bebekler İçin:

Bebeğinize uyku zamanında süt veya tatlı içecekler vermeyiniz.
Bebeğinizi uyku sırasında 30 dakikadan fazla süre beslemeyiniz.
Biberonu emzik gibi kullanmayınız.
Biberonu sadece besleme için kullanınız.
1 yaşından sonra diğer sıvılar için bardak kullanınız.
1 yaşından itibaren bebeğinizi biberondan bardakla beslemeye geçiriniz.

Emzirilen Bebekler İçin:

Beslenme zamanının 30 dakikadan fazla olmamasına dikkat ediniz.
Bebeğinizi emzirirken uyumamasına dikkat ediniz.
Bebeğinizi sık aralıklarla beslemekten kaçınınız.

ÇOÇUĞUN DİŞLERİ NASIL TEMİZLENMELİDİR?

Dişler sürmeden önce bebeğinizin ağzı günde en az bir kere temiz ve yumuşak bir bez parçası ( tülbent gibi ) ile temizlenmeli ve bu bir alışkanlık haline getirilmelidir. Bebeğinizin diş ve dişetlerini temizlemek için;

Dişler temizlenirken bebeğin rahat olması ve sizin de temizlik işlemini kolaylıkla yapabilmeniz ve çoçuğunuzun ağız içini görebilmeniz gereklidir. Yaşına ve hareketliliğine göre çocuğunuzu tutabilmek için birkaç yol önerilebilir.
Çocuğunuzu dizlerinize yatırın ve kafasını elinizle arkadan destekleyin.
Yüksekçe bir iskemlede oturmakta olan çocuğunuzun arkasına geçerek dişlerini fırçalayabilirsiniz.
Divan veya koltuk gibi bir yerde otururken cocuğunuzun başını dizleriniz üzerine yatırarak bacaklarını varsa yardımcınıza doğru uzatıp dişlerini temizleyebilirsiniz.
Parmağınıza temiz, yumuşak ve hafif nemli bir bez parçası dolayınız. Hafif hareketlerle diş ve dişetlerini ovalayarak temizleyiniz.
Çocuğunuzun dişleri çıkmaya başlayınca küçük ve yumuşak bir diş fırçası ile fırçalamaya başlayınız. Dişlerin tüm yüzeylerini ve dişetlerini fırçalamaya özen gösteriniz.
Fırçalama sırasında diş macununu mercimek tanesi kadar kullanınız.
Çocuğunuz 6 –7 yaşına gelene kadar dişleri bir erişkin tarafından günde en az bir kere ama gece yatmadan önce mutlaka fırçalanmalıdır.

DİŞ VE DİŞETİ BAKIMI

Sağlıklı diş ve dişetleri çocuğunuzun sağlığı için çok önemlidir. Dişler, üzerlerindeki yiyecek artıklarının ve plağın ( diş kiri ) uzaklaştırılması için temizlenmelidir. Plak ( diş kiri ) ağızdaki mikropların diş üzerinde oluşturduğu tabakanın adıdır. Diş kiri düzenli olarak her gün temizlenmediğinde diş çürüğü ve dişeti hastalığı oluşur.

Gerekli Olanlar:
Ağızdaki her dişe ve bölgeye ulaşabilecek kadar küçük bir diş fırçası
Diş macunu




Bebekler İçin Ağız Bakımı:

Dişler sürmeye başladıktan sonra yumuşak bir diş fırçası ile fırçalamaya başlanmalıdır. Fırçalama sırasında mercimek tanesi kadar diş macunu da kullanılmalıdır.

Çocuğunuza yatakta uyku sırasında hazır mama, süt veya meyva suyu vermeyiniz. Süt ve meyve suyundaki şeker çürüğe neden olur. Bu nedenle yatakta sadece biberonla su verilebilir.

Çocuğa Diş Fırçalama Nasıl Öğretilebilir?
Çocuğunuzun dişleri 6 – 7 yaşına gelene kadar sizin tarafınızdan fırçalanması daha uygundur. Bu yaştan önce çocuklar etkili bir diş fırçalama yapamazlar. Bu yaştan sonra kendi başlarına ama yine de sizin gözetiminizde diş fırçalama yapabilirler. İlk zamanlarda tam olmasa da sizin yardımınızla doğru fırçalamayı öğrenebilirler. Bu durum birkaç aylık zaman alabiliir. Çocuklar en iyi anne ve babalarını izleyerek öğrenirler. Çocuğunuzun öğretmeni sizsiniz. Aşağıda yazılı aşamaları takip ederek çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışınız.

Diş fırçasının baş kısmını dişeti ile dişlerin birleştiği kısma yerleştirdikten sonra ileri geri ovar gibi hareketlerle fırçalamaya başlayınız.
Diş fırçasının kıllarını dişetlerine açılı yerleştirerek alt ve üst dişlerin dış kısımlarını fırçalayınız.
Aynı şekilde alt ve üst dişlerin iç kısımlarını fırçalayınız. Çiğneyici yüzeyleri ileri ve geri hareketlerle temizleyiniz.
Ön dişlerin iç kısımlarını fırçalamak için diş fırçasını dik tutarak uç kısımdaki kıllar ile temizleme yapabilirsiniz.

Öneriler:
Diş fırçası eskidiğinde ( kılların aşınmasından anlaşılır ) iyi bir temizleme yapamayacağından 3 ayda bir yenisi ile değiştiriniz.

Diş fırçası her seferinde en fazla bir – iki dişin temizliğini yapacağından pozisyonunu sık sık değiştiriniz.

Diş fırçalamanın diğer bir kısmının dilin fırçalanarak temizlenmesi olduğunu unutmayınız.

Ağız bakımında en ideal olan her yemekten sonra dişlerin fırçalanmasıdır. Ancak günde en az bir kere ve özellikle gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması diş kirinin dişler üzerinde birikmesini ve diş çürüğünü önler.

Dişler her sabah ve her gece mutlaka fırçalanmalıdır.

Dişler yemek sonrası fırçalanamıyorsa ağız suyla çalkalanmalıdır.

6 Ayda bir dişhekimine muayeneye gidilmelidir.

Isırarak bol sebze ve meyve yenmelidir.

Süt içilmesi dişleri daha sağlıklı kılar.

Kolalı içecekler yerine su tercih edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Biberon Çürüğü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Taner AKÇA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Taner AKÇA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Taner AKÇA Fotoğraf
Dr.Dt. Taner AKÇA
İçel (Mersin)
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Taner AKÇA'nın Makaleleri
► Diş Çürüğü ve Epidemiyolojik İndeksleri Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
► Diş Çürüğü Oluşum Süreci Dr.Dt. Taner AKÇA
► Çürüğü Önlemede Son Yöntemler Dt.Ülkü KOLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Biberon Çürüğü' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:51
Top