2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitkisel Çayların Hayatımızdaki Yeri ve Etkileri Nelerdir?
MAKALE #2798 © Yazan Dyt.Hülya ÇAĞATAY ÖKE | Yayın Nisan 2009 | 7,106 Okuyucu
Günümüz insanı modern yaşamın getirdiği streslerden korunmak hastalıkları önlemek için doğal yöntemlerle sağlıklı bir yaşam sürmenin yollarını aramaktadır. Bitkilerin koruyucu, rahatlatıcı, iyileştirici özelliklerinden yararlanmak ve modern insanı tekrar doğayla bütünleştirmek yolunda bitki çayları yaşamın içinde önemli bir yer almaktadır. Fakat bitki çaylarından fayda görmek tüketim şeklinizle doğru orantılıdır. Poşet şeklinde günümüzde marketlerde satılan ve halk arasında sallama çay olarak tabir edilen çayları sıcak su içerisinde 3-4 dakika bekleterek çok bekletmeden tüketmelisiniz. Aktarlardan alıp sıcak su içerisinde kaynatarak tükettiğiniz çayları ise demlikte ilk buharını verdiği anda tüketmeniz gerekmektedir çünkü bitki çaylarının içindeki etken maddeler uçucudur, olumlu etkilerinden yararlanabilmek için bu hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Bir çok bitki çayının antioksidan etkileri vardır. Bu etki ile vücudumuzda oluşan bazı zararlı bileşiklerden olan serbest radikallerin etkilerini azaltır. Dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus ise fazla tüketiminde zararlı etkilerle karşılaşabileceğinizi unutmamanızdır.




Örneğin sinemaki bitkisi fazla alındığında diyareye yani ishale neden olabilir. Bitki çaylarını aldığınız yerler ve markalarda çok önemlidir.

Başkent Üniversitesin'de yapmış olduğumuz küçük çaplı araştırmamızda halkımızın bitki çaylarını tüketimin hatalı olduğunu, genellikle uzun süre bekleyerek içildiğini ve defalarca demleme ile kullanıldıklarını gördük. Bitki çayları demlendikten hemen sonra tüketilmelidir.

Civanperçemi: kalp-damar hastalıklarda, safra salgısı yetersizliğinde ve romatizmal sorunlarda etkili ve idrar söktürücüdür. Günlük tüketim sınırı yoktur.

Sinameki: kalın bağırsağa etkili müshildir, kabızlığa karşı kullanılır. günlük tüketim miktarı akut olarak 1-2 fincandır.

Rezene: karında oluşan gazın neden olduğu kramp ve mide- bağırsaklarda oluşan rahatsızlıklarda etkilidir, günlük tüketim miktarında sınırlama yoktur.

Kekik: gripte, öksürükte, adet sancısında ve ishalde olumlu etkilere sahiptir. Günlük tüketim miktarı 3-4 fincandır.

Kuş burnu çayları: kuşburnu c vitamini kaynağıdır ve buna bağlı olarak enfeksiyonlara olan direnci arttırır. Kabızlığın giderilmesi, alerji ve egzama gibi hastalıklarda yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki yüksek potasyumdan dolayı böbrek hastalarındaki kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Sarı kantaron: mide ve sindirim sistemi hastalıklarında etkilidir. İçsel sıkıntılarda rahatlatıcıdır, soluk ve cansız ciltlere canlılık verir.

Ekinezya: enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çocuklarda dahil olmak üzere tüm aile bireyleri içebilir.

Papatya: papatya bitkisinin etken maddelerinin mide spazmları üzerinde olumlu etkileri vardır. Cildin gözeneklerini temizler. rahatlatıcı etkisi olan bu bitki çayının üzerine kaynar su dökülüp demlendirilir ve günde 3-4 fincan kadar içilebilir.

Nane: mide bulantısı ve diğer mide rahatsızlıklarında etkilidir. günde 2-3 fincan tüketilebilir.

Ada çayı: ada çayı içerdiği etken maddelerden dolayı antioksidan etki göstermektedir. vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar, tüketiminde sınır yoktur, cilt yaşlanmasını yavaşlatabilir.

Siyah ve yeşil çay: bu çayların içerisinde bulunan etken maddeler antioksidan etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda siyah çaya süt eklenerek içilmesinin sütteki kalsiyum etkinliğini azalttığı fakat 1-2 damla limon ile içildiğinde, siyah çayın neden olacağı demir emilimi azalmasını engellediği görülmüştür. Kan lipit düzeyini düşürerek kalp sağlığını korumaktadır. Özellikle yeşil çayda bulunan polifenol ve kateşin etken maddeleri, kansere karşı koruyucudur. Siyah çayın fazla tüketiminde uykusuzluk iştahsızlık ve zayıflama gibi durumlar görülebilir.

Meyve çayları: tüm meyve çaylarının antioksidan etkileri vardır. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlarlar. Etken maddeleri ile vucutta yatıştırıcı ve düzenleyici etkiye sahiptirler, tüketim sınırları yoktur.



Metabolizma hızlandıran örnek bir çay


1 orta boy dilimlenmiş elma
1 kabuk tarçın
Çay kaşığı ucu ile karabiber
1/2 dilimlenmiş limon

bu karışım ortalama 4 fincan su ile yapılabilir, dolaşımı düzenler ve ödemin atılmasını sağlar. Günün her saati içilebilir, tüketim sınırı yoktur.

     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Suyun Hayatımızdaki Yeri Dyt.Deniz ŞAFAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bitkisel Çayların Hayatımızdaki Yeri ve Etkileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:31
Top