2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lazer Epilasyon
MAKALE #3129 © Yazan Dr.Güner UYSAL | Yayın Haziran 2009 | 5,648 Okuyucu
Lazer epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı, kalıcı ve en sağlıklı yoludur.

Lazer epilasyonda kullanılan lazer ışığının dalga boyu melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli lazer tekniği ile yapılan lazer epilasyon ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür.

Lazer epilasyon kimler için uygundur?

16 yaşını tamamlamış, koyu renkli tüyleri olan herkese lazer epilasyon uygulanabilir. Tüyler açık renkli yani pigmenti az ise lazer ışığını emmeyeceği için lazer epilasyondan etkilenmez.

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur.

Lazer epilasyonda kullanılan lazer ışığının dalga boyu melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli lazer tekniği ile yapılan lazer epilasyon ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür.

Lazer epilasyon hangi bölgeler için uygundur?

Gözleri özel gözlüklerle korumak şartı ile göz kapakları hariç tüm vücut bölgelerindeki tüylere lazer epilasyon uygulanabilir.

Her seansın süresi ne kadardır?
Bu süre lazer epilasyonda kullanılan cihazların özelliklerine göre değişmekle beraber çok hızlı çalışma özelliklerine sahip cihazlarla yüz 6 - 7 dakikada, bıyık 2 - 3 dakikada, bacaklar 1 saatlik sürede yapılabilir.

Tedavi sırasında ağrı hissedilir mi?

Hayır, yeni teknoloji lazer epilasyon cihazları ile çok fazla bir acı hissetmezsiniz, sadece bir lastik çarpması gibi acı hissedebilirsiniz.


Lazer epilasyon tedavisi sonrasında cildimizde bir farklı görüntü ortaya çıkarmı?

Lazer epilasyon sonrasında bazen 5 - 10 dakika bazen ise yarım saat kadar süren kızarıklık olabilir. Bu geçicidir. Lazer epilasyonda soğutma sistemi olmayan eski model lazer epilasyon cihazlarında ise ışığın cildin üst tabakası olan epidermisteki melanin pigmentleri tarafından tutulmasından dolayı ciltte yanık ve sonrasında leke izi kalma ihtimali her zaman mevcuttur.

Soğutma sistemli lazerde cildin ısınmasına fırsat verilmediğinden lazer epilasyonda yanık riski çok daha azalmaktadır.

Tek bir seans lazer epilasyon ile tüylerden kurtulmak mümkün müdür?

Hayır, mümkün değildir çünkü kıl köklerinin hepsi uygulama anında aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama anında olgun fazda (anogen) olan kılların kökleri etkilenir. İstirahatte (katogen) ve gerileme (telogen) fazlardaki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar için ek lazer epilasyon seanslarınınuygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişir.

Seansların aralıkları ne kadardır?

Lazer epilasyon Seanslarına verilen aralıklar bölgeye göre 4 ila 6 hafta arasında değişir.

Lazer epilasyon arzulandığında ne yapılması gerekir?

Öncelikle kişinin görülüp değerlendirilmesi, gerekiyorsa Dermatoloji uzmanı tarafından tüylenmenin nedeninin araştırılması, tahlil ve tetkiklerin yapılması gereklidir. Lazer epilasyonuygulamasına geçmeden evvel tüylerin sarartılmamış olması, cımbız veya ip gibi köke yönelik müdahalenin lazer epilasyondan önceki son 3 haftada yapılmaması şarttır.

Erkeklere lazer epilasyon uygulanabilir mi?

Erkeklere lazer epilasyon yaygın olarak ve başarıyla uygulanmaktadır. Uygulama yaptıranların yaklaşık %35-40 kadarı erkektir.

Lazer epilasyon kalıcı sonuçlar vermekte midir?

Evet. Lazer epilasyon ile kökleri tahrip olan kıllar tekrar çıkmamaktadır. Amerikan FDA nın da onayladığı bu durum uzun süreli klinik lazer epilasyon çalışmaları sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

RUBY Lazerler

Epilasyon amaçlı olarak ilk kullanılan lazerlerdir. Dalga boyunun kısalığı ve ciltteki aşırı pigment tululumu nedeniyle çok başarılı olamamışlardır ve bugün kullanılmamaktadır.

ALEXANDRİTE Lazerler

Bu lazerler epilasyon için üretilmiş hızlı ve ağrısız olarak son derece başarılı lazerlerdir ancak dalga boyunun derideki melanin tarafından yüksek oranda tutulumu nedeniyle koyu tenli kişilerde (fitzpatrick tip 5-6), çok ince ve açık renkli tüylerde başarı oranı düşüktür. Türk ırkının cilt tipi genellikle tip 2-3 olduğundan, ülkemizde en çok kullanılan lazerlerdir ve kendini ispatlamıştır.

DİODE lazerler

Bir sonraki adımda geliştirilen lazer diode(810nm) lazerlerdir. Bu dalga boyu kıl kökündeki melanin tarafından iyi tutulmaktadır ve ışın biraz daha derine ulaşabildiğinden etkisi bir önceki lazerlere göre daha başarılıdır. Ancak hala yüksek deri melanini tutulumu nedeniyle koyu tenli kişilerde(tip 5-6) çok başarılı olamamaktadır. Yine dalga boyunun kısalığı 2mm den derindeki köklere etkisini sınırlamaktadır. Alexandrite ve Diode lazerler 2mm den daha derindeki kıl köklerine enerjiyi ulaştırabilmek için kılın kendisini ısı iletkeni olarak kullanırlar. Bu yolla daha derindeki kökler de etkilenir.

LONG PULSE Nd-YAG lazerler

Epilasyon amaçlı en son geliştirilen lazerler Long pulse Nd-YAG (1064nm)lazerlerdir. Dalga boyu uzun olduğu için lazer ışını en derin kıl köküne(4 mm) bile ulaşabilmektedir. Ulaşan enerji kılın germinatif tabakasını yok edebilecek düzeydedir. Işının derideki melanin tarafından tutulumu da daha az olduğundan bronzlaşmış ve hatta siyah tende bile kullanılabilmektedir.


Nd-Yag lazerler, dalga boyunun en derin köklere bile ulaşabilirliği ve düşük deri melanin tutulumu nedeniyle her mevsim bronz-koyu tenlerde güvenle ve etkili kullanılabilirliği yüzünden tercih edilen lazerlerdir.Ancak dalga boyunun uzunluğu daha ağrılı olmasını da sağladığından Nd-YAG lazerler çoğu epilasyon müşterisine alexandrite ve diode lazerler kadar kolay katlanılabilir gelmemiştir.
Foto Epilasyon(IPL)

Epilasyon amacıyla yaygın olarak kullanılan bir diğer cihaz tipi IPL(intense-pulsed-light) cihazlarıdır. Bu cihazlar tek bir dalga boyunda ışından ziyade ışığın filtrelenmesi ile belli bir dalga boyu aralığında (600-950nm gibi) ışınlar üretirler. Işın huzmeleri lazerlerdeki gibi birbirine paralel (koherent) değil düzensiz(non-koherent) dir. Bu aralıktaki dalga boylarının yüksek deri melanini emilimi nedeniyle koyu tenli kişilerde başarı oranı düşüktür. Belli bir dalga boyunun olmaması nedeniyle istenmeyen yan etkilerin(yanık, renk bozuklukları gibi) görülmesi daha olasıdır. Ancak IPL lazerlrin de özellikle çok ince ayva tüyü tarzında kıllarda başarı oranı yüksektir. Kıl köküne verilen enerji radio frekans ile cilt altında ısı üretimiyle de daha düşük enerjide çalıştırılarak cildi yakna olasılığı olmadan kıl kökleri yok etme kapasitesi artırılmıştır. Yeni jenerasyon IPL lerde puls sayısı artırılarak ta daha fazla enerjiyikıl köküne göndermek mümkün olmuştur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lazer Epilasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Güner UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Güner UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güner UYSAL Fotoğraf
Dr.Güner UYSAL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Güner UYSAL'ın Yazıları
► Lazer Epilasyon Dr.Bircan KARABAĞIR
► Lazer Epilasyon Dr.Nur Banu ÖNCEL
► Lazer Epilasyon Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
► Lazer Epilasyon Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Lazer Epilasyon Dr.Adnan ERDİNÇ
► 10 Soruda Lazer Epilasyon Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Lazer Epilasyon Uygulamaları Dr.Sema KARAOĞLU
► Lazer Epilasyon Teknolojisi Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lazer Epilasyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ameliyatsız Estetik Haziran 2009
► Kaş Estetiği Haziran 2009
► Kulak Estetiği Haziran 2009
► Yüz İskelet Restorasyonu Haziran 2009
► Burun Estetiği Haziran 2009
► Yüz Estetiği Haziran 2009
► Liposuction - Yağ Aldırma Haziran 2009
► Saç Ekimi Haziran 2009
◊ Lazerle Cilt Yenileme Kasım 2008
◊ Botox Kasım 2008
◊ Göz Kapağı Estetiği Kasım 2008
◊ Jinekomasti Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:20
Top