2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



3-7 Yaş Arası Çocuklara Cinselliği Anlatmak
MAKALE #3986 © Yazan Psk.Bora İLKİNÖNÜ | Yayın Aralık 2009 | 29,619 Okuyucu
Çocuğumuz 3 yaşına doğru cinsellik hakkında bize sorular sormaya başlayacaktır. Çocuğumuzun öğrenme isteği, her konuda olduğu gibi cinsellik konusunda da oldukça yoğundur ve bu durum tamamen normaldir. Yetişkinler olarak, genellikle konuşurken kendimizi rahat hissetmediğimiz cinsellik, çocuğumuz için sadece “ilgi çekici” bir mevzudur. Çocuğumuz soru sormaya başladığında, doğru şekilde konuyu ele almaya hazır olmalıyız.

3-4 yaş arasındaki çocuklar:

·Bebeklerin nereden geldiği konusunda meraklıdırlar.
·Diğer çocukların ve yetişkinlerin vücutlarını sadece merak duydukları için incelerler. Doktorculuk yada evcilik oynamak bunun tipik örneğidir.
·Çocuklar ve yetişkinlerin vücutları arasındaki farklılıklara dikkat ederler.
·4 yaş civarında, kızlar babalarına, oğullar ise annelerine fazlasıyla bağlanırlar.
·Bu yaşta genellikle neyin “ayıp” olup olmadığı konusunda bir fikir edinmeye başlarlar. Toplum içinde neyin hoş karşılanıp karşılanmadığı ile ilgili anlayış geliştirmeye başlarlar.
·Çocukların çoğu genellikle üzgün ya da yorgun olduklarında, cinsel bölgelerine daha fazla dokunurlar.
·Bu yaş grubunda sık görülen bir davranış da, dışkılamaya yönelik endişe ve meraklarını ifade etmeye başlamalarıdır. Yani cinsel bölgeleri ile ilgili temel düşünceleri, yetişkinlerde olduğu gibi “cinsel” anlamlar yüklenerek açıklanmamalıdır.

5-7 yaş arasındaki çocuklar ise:
  • Bu yaş grubunda, aile dışındaki insanlarla iletişim artar ve çocuğumuz erkek-kadın kavramları üzerine yeni fikirler edinebilir.
  • Hem banyo yaparken hem de giyinirken daha fazla gizlilik ihtiyacı hissederler.
  • Müstehcen kelimeleri daha fazla kullanmaya başlarlar. Amaçları genellikle ebeveynlerin tepkisini ölçmektir. Çoğunlukla bu kelimelerin ne anlama geldiğini dahi bilmezler.
  • Kadın ya da erkek olmanın ne anlama geldiğini daha fazla merak ederler.
  • Anne ya da baba ile evlenme fikrinden vazgeçemeye başlarlar. Kızlar annelere, oğullar ise babalara daha yakın hissetmeye başlar.
  • Soru sormak konusunda daha ketum davranırlar.
  • Cinsel organla oynama artar. Bu durumda çocuğumuza, yaptığının yanlış olmadığı ancak özel bir şey olduğu ve toplum içinde yapmaması gerektiğini söylemeliyiz.
Çocuğun kendisiyle oynaması, cinsel organına dokunması tamamen normal bir durumdur. Paniğe kapılmayın! Çocuğunuzu ayıplamayın ya da azarlamayın. Ancak, 4 yaş civarında, bu durumun herkes içinde yapılamayacağını anlatmalıyız: “Tamam, odanda yapabilirsiz, ama markette herkesin içinde olmaz”.

Çocuklarımız genellikle evcilik oynarken birbirlerinin vücutlarına ilgi duyar ve dokunmak isterler. Bu durumu bir fırsat bilerek çocuğumuza “ Biliyorum hem kendi hem de arkadaşının vücudunu merak edip tanımak istiyorsun. Bana ne bilmek istersen sorabilirsin.” diyebiliriz. Aynı zamanda, vücudunun kendisine ait olduğunu anlatmalı ve eğer bir başkası tarafından dokunulmasını istermiyorsa Hayır demesi gerektiğini anlatmalıyız.

Mesela, 4 yaşındaki oğlunuzun kız kıyafetleri giymek istemesi veya bebeklerle oynaması onun homoseksüel birisi olacağı anlamına gelmez. Özellikle, okul öncesi dönemde çocuklar başka rollere bürünerek dünyayı tanımaya çalışırlar.

Eğer çocuğunuz müstehcen kelimeleri çok sık zikretmeye başladıysa ilk yapmanız gereken, kullandığı kelimenin ne anlama geldiğini bilip bilmediğini kontrol etmektir. Genellikle bir kelimeyi anlamını bilmeden kullanırlar. Anlamını açıkladığınızda bu kelimeleri kullanmayı bırakırlar. Çocuğumuza, kızgın olduğunda hangi kelimeleri kullanmasının doğru olduğunu anlatmalıyız. Çoğu ebeveyn müstehcen kelimelerin kullanımını engelemek isterler. Bu kelimelerin ne kadar kötü manaya geldiğini açıklayıp, insanları rahatsız edebileceğini, üzeceğini ya da kızdıracağını anlatmak gerekir. Bağırmak çağırmak ya da şiddet göstermek doğru değildir.

Anne-babaların en çok rahatsızlık duyduğu bir diğer konu da, televizyondaki cinsel içerikli görüntüler ve konuşmalardır. Hemen her programda, cinsel temalı mesajların olduğunu görebiliriz. Biz bu durumu kendi lehimize çevirebiliriz. Öncelikle, çocuğun uygun içerikli programları seyretmesini sağlamak için daha dikkatli ve seçici olmalıyız. Diğer yandan, çocuk cinsel içerikli mesaj taşıyan bir programı izlemek isterse, birlikte izleyip cinselliğin, aile değerlerinin, kadın-erkek ilişkilerinin neler olduğunu çocuğumuza anlatabiliriz. Kontrolsüz şekilde televizyondaki mesajlara maruz kalmaları yerine, bizimle birlikte izleyip meraklarını gidermeleri ve kafalarını karıştıran noktalara açıklık getirmek çok daha doğrudur.

Çocuklar bir de bebeklerin nereden geldiğini çok merak ederler. 5 yaşından küçük çocuklara basit kelimelerle “Bebekler annenin içinden çıkar; annenin içindeki özel bir yerde büyürler.” şeklinde anlatmak doğrudur. 5 yaşından itibaren ise ilgileri daha da artar ve biraz daha detaylı açıklama gerekebilir. Eğer çocuğunuz merakını ortaya koymaya başlarsa, o zaman anlayabileceği kelime ve kavramlarla cinsel ilişkinin ve hamile kalmanın nasıl olduğu anlatılabilir: “Penis erkeğin, vajina ise kadının cinsel organıdır. Burun nasıl koku anlamay, dil tat almaya yararsa bu organlarımız da bebek yapmak için kullanılır. Bebek, annenin karnında yavaş yavaş büyür ve yeterince büyüdüğünde annenin bacakları arasındaki bir delikten dışarı çıkar.”

Psk. Bora Ilkinönü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"3-7 Yaş Arası Çocuklara Cinselliği Anlatmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bora İLKİNÖNÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün Makaleleri
► Çocuklara Cinselliği Anlatmak ÇOK OKUNUYOR Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklara Ölümü Anlatmak Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuğa Ölümü Anlatmak Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ölümü Anlamak ve Anlatmak Psk.Ebru YEREBAKAN
► Çocuğa Ölümü Anlatmak Psk.Dnş.Seçil AKAYGÜN CÜNTAY
► Kadın Cinselliği Psk.Meltem BİLGİCİ
► Cinselliği Konuşmak Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Ergen Cinselliği Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '3-7 Yaş Arası Çocuklara Cinselliği Anlatmak' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:13
Top