2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzu Yetiştirirken Danışmanlık (Uzman Yardımı) Almak
MAKALE #4063 © Yazan Psk.Bora İLKİNÖNÜ | Yayın Aralık 2009 | 5,201 Okuyucu
ÇOCUĞUNUZU YETİŞTİRİRKEN DANIŞMANLIK (UZMAN YARDIMI) ALMAK

Her kültürün çocuğa verdiği önem, yüklediği anlam ve yetiştirme tarzı faklılık gösterebilir. Bu nedenledir ki, televizyonda gördüğümüz ya da kitaplarda okuduğumuz diğer kültürlere ait çocukluk ve çocuk-ebeveyn kavramları bazen bize yanlış gelebilir. Elbette, içinde bulunduğumuz kültürün gereklerine uygun, örf ve adetlerimizi dikkate alarak evladımızı her açıdan sağlıklı bir birey ve toplumun parçası olarak yetiştirmek isteriz.

Özellikle, biz Türkler hemen her konuda işimize karışılmasını sevmeyiz. Yapılan önerileri veya belirtilen görüşleri “işgüzarlık” ya da “işimize burun sokma” olarak adlandırırız. Hele konu çocuklarımız oldumu çok daha katı bir tutum takındığımız doğrudur. Aslında, her söylenileni dikkate almak da pek akılcı bir davranış olmaz. Fakat işin uzmanı olan, bilgi birikimi ve deneyimini belirli bir konuda yoğunlaştırmış bir profesyonelden yardım almak, ona belirli konuları danışmak, başka birinin işimize burnunu sokmasına izin vermek değildir. Hele, çocuğumuz büyürken doğrularıyanlışları önlemek adına danışmanlık almak, bir eksiklik ya da zaaf değil tam tersine akıllı bir ebeveynin yapması gereken davranış şeklidir.

Batıda yaygın olan”çocuk danışmanlığı hizmeti” ülkemizde de yavaş yavaş gelişmeye başlıyor. Konunun uzmanları giderek daha çok ilgi görmeye başladı. Böylece bilinçli ebeveynlerin sayısı gün geçtikçe artıyor ve bazı doğru bilinen yanlışlar giderek azalıyor. Bilimsel araştırmalar ve yılların birikimi ışığında yapılan uzman değerlendirme ve yönlendirmeleri ailelerin sağlıklı bireyler büyütmesine yardım ediyor.

Çocuk danışmanlığını genel olarak iki kategoriye ayırmak mümkündür: Önleyici danışmanlık ve düzeltici danışmanlık. Önleyici danışmanlık, adından da anlaşılacağı üzere bir durum meydana gelmeden gerekli önlemleri alarak harekete geçmektir. Vaktiyle alınmış ufacık bir uzman yardımı, çok büyük problemleri gerçekten önlemeye yetiyor. Bunca zamandır gördüğüm vakalar sonucunda, bir problem ortaya çıkmadan alınan danışmanlığın sorun oluştuktan sonra düzeltmek amacıyla verilen çabalardan 100 kat daha etkili olduğunu gördüm. Bu nedenle, anne-babaların “ Ben kötü bir ebeveyn miyim ki çocuğumu yetiştirmek için gidip başkasından fikir alayım?” dememesi gerektiğini bunca zamandır verdiğim seminelerde anlatmaya çalışıyorum.

Aslında yapmanız gereken çocuğunuzu okul öncesinde ya da ilkokul çağındayken genel bir durum değerlendirmesi için çocuk alanında uzmanlaşmış bir psikoloğa ya da çocuk gelişim uzmanına götürmektir. Bu çocuğunuzu çocuk doktoruna götürüp rutin muayenesini yaptırmaktan farksızdır. Böylece fiziksel gelişimin ne kadar sağlıklı ilerlediğini görürken zihinsel ve psikolojik gelişiminde ne kadar sağlıklı olduğunu görebiliriz. Özellikle, son dönemde yapılan çalışmalarda ruh sağlığının vücut sağlığı üzerinde ne kadar etkili ve belirleyici olduğu ortaya çıktıktan sonra, ha çocuğunuzun gerekli aşılarını yaptırmamışsınız ha psikolojik gelişimini oluruna bırakmışsınız, farketmez.

Düzeltici danışmanlık ise ortaya çıkan problemleri kendi başımıza çözemediğimiz zaman başvurduğumuz yöntemdir. Bu genel bir insan eğilimidir: “ Olduğunda çaresine bakarız.”. Belki bu yaklaşım, yağını zamanında değitirmediğiniz arabanız motor arızası verdiğinde biraz zahmet ve masrafla problemin üstesinden gelmenizi sağlayabilir. Ancak, konu çocuğunuz olduğu zaman bu yaklaşım pek doğru olmayabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda, 6 yaşındaki bir çocuğun yaşadığı psikolojik sorunları çözmenin ve hayatına sağlıklı bir birey olarak devam etmesini sağlamanın çok daha kolay olduğunu öğrendik. Fakat yaş 16 olunca durum değişiyor. Çocukluktan taşınan sıkıntılar ve ergenlikte üzerine eklenenler durumu çok ağırlaştırıyor. Uzun zaman sürecek bir terapi süreci ve yetişkinlikte tekrarlaması muhtemel problemler gerçekten çok can sıkıcı oluyor. Bana danışan anne-babaların yüzündeki endişe ve umutsuzluğu görünce inanın ki “Keşke daha önceden gelselerdi.” dediğim çok olmuştur. Büyük ihtimalle bu seviyeye gelmeyecek basit bir sorun kartopu gibi büyüyor ve dallanıp budaklanıyor. Elbette, tüm sorunların ortadan kalkması için düzeltici danışmanlığı sağlayıp gerekli müdaheleyi yapıyoruz, ama yaşanan acılar ve sıkıntılar o aileyi çok yıpratmış oluyor. Maalesef bazı şeyleri eski haline döndürmek pek mümkün olmuyor.

Tüm bu sebeplerden dolayıdır ki, sevgili anne-babalar, lütfen canınızdan çok sevdiğimiz yavrularınızın psikolojik sağlığı ve gelişimiylede yakından alakadar olun. Bir sorun çıkmasını beklemeden eğer yardım almanız gereken noktalar olduğunu düşünüyorsanız lütfen ertelemeden bir uzmana başvurun. Emin olun ki, en baştan alacağınız yardım sizi ve yavrunuzu çok ciddi sıkıntılar ve yaşanması gerekmeyen acılardan kurtaracaktır.
öğrenmek ve ileride problem yaratabilecek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzu Yetiştirirken Danışmanlık (Uzman Yardımı) Almak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bora İLKİNÖNÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün Makaleleri
► Çocuğunuzu Anaokuluna Yazdırırken Psk.Seval ERYILANCI
► Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Çocuğunuzu Kendinize Güvenli Bağlayın Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzu Yetiştirirken Danışmanlık (Uzman Yardımı) Almak' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:35
Top