2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Öğrenme Güçlüklerinin Türleri ve Belirtileri
MAKALE #3995 © Yazan Psk.Bora İLKİNÖNÜ | Yayın Aralık 2009 | 12,126 Okuyucu
Özel Öğrenme Güçlüklerinin Türleri ve Belirtileri

Anne-baba olarak hepimizin isteği çocuklarımızın okulda başarılı olmasıdır. Hemen hepimiz çocuğumuzun çok fazla sıkıntı yaşamadan okuma-yazma öğreneceğini düşünürüz.
Ancak, bu her zaman böyle olmaz. Bazı çocuklar okul hayatlarına sıkıntı ile başlarlar. Öğrenme güçlüğü bunların en başında gelenidir. Yaklaşık olarak her yedi çocuktan biri bir çeşit öğrenme güçlüğü yaşar.

Öğrenme güçlüğü, genel olarak, yazılı veya sözlü dil becerileriyle ilgili bir ya da daha fazla temel süreçte sıkıntı olmasıyla açıklanabilir.asla ve asla zeka geriliği ile karıştırılmamalıdır. Bu çocuklar, problem yaşamayan akranları ile aynı zeka düzeyine sahiptirler. Genel olarak, zeka geriliği çocuğun hemen her alanda problem yaşamasıdır.

En bilinen öğrenme güçlüğü disleksidir. Disleksi, çocuğun sözlü yada yazılı materyali anlaması yada ifade etmesi sürecinde kendini gösteren bir okuma problemidir. Okul döneminde ortaya çıkan en belirgin problem çocuğun, benzer harfleri (“b” ve “d” gibi) birbirine karıştırması ve “Ece manavdan elma aldı” yerine “Ece manavdan elma albı” yazmasıdır. Çocuk bu hatayı hemen her defasında yapar.

Başka öğrenme güçlükleri de vardır. Örneğin, diskalkuli, çocuğun aritmatikte ve matematik kavramları anlamasında yaşadığı problemdir. Öte yandan, dispreksi çocuğun motor hareketlerini koordine eden sistemle ilgili bir sıkıntıdır. Bu çocuklar, genellikle, sakardırlar ve vücut hareketleri koordinasyondan yoksundur. Son olarak, disgrafi bir yazma problemidir; çocuk, harfleri oluşturmakta problem yaşar.

Bir çocuğun öğrenme güçlüğünden kaynaklanan problemleri en aza indirmenin yolu erken tanı ve tedavisidir. Zeka geriliği olan bir çocuk öğrenme sürecinin hemen her alanında benzer sıkıntılar yaşarken, öğrenme güçlüğü olan bir çocuk yaşıtları kadar zeki olduğu halde öğrenme sürecinin belirli bir kısmında problem yaşar.

Öğrenme güçlüğü ile ilgili en büyük problem, genel olarak, çocuk en temel ve önemli öğrenme adımlarının birçoğunu kaçırdıktan sonra tespit edilmesidir. Öğrenme güçlüğü olan bir çocuk çoğunlukla düşük özgüvene sahiptir. Sosyal ve davranışsal problemler yaşar. Öğrenme güçlüğü, erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülür.

Önemli olan, öğrenme güçlüklerinin erken belirtilerini dikkatle izlemek ve bu şekilde yoğun bir tedavi programına vakit kaybetmeden başlamaktır. Bu belirtilerin çoğu okul öncesi dönemde kendini belli eder:
Bazen, öğrenme güçlükleri çocuğumuzun bilgiyi üretme, işleme veya saklama becerilerinde ortaya çıkan problemle kendini gösterir. Bu da doğal olarak çocuğun, konuşma, okuma, yazma, matematik ve heceleme becerilerinde sıkıntı yaratır. Ancak, öğrenme güçlüğü
  • Konuşmayı yavaş öğrenme
  • Kelime hazinesinin yavaş büyümesi
  • Telaffuz zorlukları yaşaması
  • Dikkatinin kolay dağılması, zayıf dikkat/konsantrasyon
  • Yaşıtlarıyla iletişimde zorluklar
  • Talimatları uygulamada zorluklar
  • Sakarlık ya da koordinasyonsuz hareketler
  • Hassas motor becerilerinin yavaş gelişmesi
Bir takım sinyalleri ise okul çağında ortaya çıkar:
  • Sürekli okuma/heceleme hatası yapma
  • Basit kelimeleri birbiriyle karıştırma
  • Kelime ve sesler arasındaki bağlantıları yavaş öğrenme
  • Plan/program yapmada zorluk

Öğrenme güçlüğü olan çocuklar ne kadar erken teşhis edilirlerse, o kadar kolay yaşıtlarının seviyesini yakalarlar. Eğer yukarıda belirtilenlerden bir kısmının ya da tamamının çocuğunuzda olduğunu düşünüyorsanız, derhal çocuğunuzun öğretmeni veya okuldaki psikolojik danışmanı ile irtibata geçin. Endişeleriniz devam ederse bir psikolog ile görüşmek sorunu çözer.

Psk. Bora Ilkinönü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özel Öğrenme Güçlüklerinin Türleri ve Belirtileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bora İLKİNÖNÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bora İLKİNÖNÜ'nün Makaleleri
► Depresyon Belirtileri ve Türleri Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Özel Öğrenme Güçlüklerinin Türleri ve Belirtileri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:28
Top