2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın
MAKALE #18146 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Mart 2017 | 6,001 Okuyucu
Birinci sınıf her çocuk ve aile için özeldir. Çocukların hayallerini süslediği, büyüdüklerinin kanıtı oldukları yaştır bu sınıf. Ona yaşını sorsalar hep büyütür yaşını okul öncesinde ve büyüttüğü yaş genellikle 7’dir. Aileler ise birinci sınıf yaklaşıyor diye hem heyecan hem de panik içindedirler. Aileler, birinci sınıf öğretmeninin ne denli önemli olduğunu bilirler ve çocuklarının anneden ya da bir yetişkinden ayrı, kendini var edebilmesinin endişesini taşırlar.

Okula Uyum
Birinci sınıf çocuğunun, okul öncesinde ya da ailesinde tamamladığı kazanımlarla okulda kendilerini var etmeleri doğru orantılıdır. Çocuğunuz okula başlarken o ilk güne kattığınız önem, heyecan, endişe ya da olumsuz duygular direkt çocuğunuza geçebilir. Çocuğunuzun da okul algısı olumsuz yönde etkilenebilir.
Anneden sağlıklı ayrılma olgunluğunu kazanamamış ve okul öncesinde bu duruma müdahale edilememiş çocukların ilkokulda daha büyük ve kalabalık bir ortama katılması zorlaşabilmektedir.

Öz Bakım Becerileri
Çocuğunuzun öz bakım becerileri okul öncesi dönemde sağlıklı bir şekilde tamamlaması onun ilkokulda da bütün öz bakım becerilerini kendisinin tamamlaması demektir. Birinci sınıfta kendi başına tuvalete gidemeyen, başında birisinin beklemesini isteyen, yeterli temizliği yapamayan, kendi başına yemek yemeyen çocuklarla karşılaşmak bu durumda şaşırtıcı değildir. Ya da temizlik kurallarını içselleştirememiş çocukların yemek öncesi ve sonrası elini yıkamadan sınıfa ya da yemekhaneye gittiği de çok sık görülmektedir.

Sosyal Becerileri
Çocukların sosyal becerileri de son derece önemlidir. Kendini ifade etmekte zorlanan çocuklar kalabalık sınıflarda parmak kaldırma, söz alma gibi durumlarda zorlanabilmektedirler. Okulun ilk günü mutlaka çocuğunuz hakkında öğretmenine bilgi vermeli onun bu becerilerini aile-okul işbirliği ile çözümü için uğraşmalısınız. Ya da henüz çocuğunuz okul öncesi dönemde bu tür beceriler de zorlanıyorsa mutlaka okul psikoloğundan ya da dışardan bir uzmandan yardım almalısınız.
Arkadaşlık ilişkileri ilkokul 1’e bağlanmayı ve okula severek gelmeyi olumlu yönde etkileyen diğer bir etkendir. Okul öncesi dönemde sosyal ilişkileri güçlenen çocuğunuz ilkokul 1 ‘de de bu becerilerini kullanacak ve yeni arkadaşlar edinecektir. Mutlaka okulda edindiği arkadaşlarla dışarda da zaman geçirmesini sağlamanız arkadaşlık bağlarını güçlendirecek, okula heyecanla gitmesini sağlayacaktır. Okul öncesi dönem de de sadece okulda değil dışarda da görüşebildiği arkadaş çevresi olmalıdır. Bu durumda sizin de sosyal bir aile olmanız kaçınılmazdır.

Akademik Becerileri
En can alıcı nokta ise çocuğunuzun ilk defa karşılaştığı okuma-yazma süreci yani akademik alanı. Aslında çocuğun kendisi ile inancı ne kadar olumluysa akademik alanı da o derece olumlu ilerleyecektir. Kendisi ile inançı “ben başaramam”, “yetersizim”, “kötü bir çocuğum”, “başarısızım”, “sevilmeyi hak etmiyorum” gibiyse; küçük bir başarısızlıkta öğrenme süreci bozulacaktır. Tam bunun tersi, şimdiye kadar her oyunda kazanmış, başarmış ayrıca aile de bunu beslemiş ise akademik alanda küçük bir başarısızlıkta bir takım davranış problemleri karşımıza çıkabilmektedir (Tırnak yeme, alt ıslatma, tikler, kaygı ve korkular vb.).
Bunlar dışında her çocuk özel bir durumu yoksa kimi hızlı, kimi yavaş okuma-yazma sürecini tamamlamaktadır. Akademik süreçte öğretmenin gözlemi son derece önemlidir. Öğretmenin gözlemlerine göre gerçekten okuma-yazma sürecinde problem yaşıyorsa, gerekli araştırmalar ve çalışmalar bir uzman tarafından yapılmalıdır.
En önemli noktalardan birisi, çocuğunuz hangi okula başlayacak? Özellikle sevecen bir öğretmenin ve okulun seçilmesi onun okula uyumu ve olumlu okul algısı açısından son derece önemlidir. Yüksek performans kaygısı ve çok hırslı öğretmenler ise çocukların daha okula uyum süreçleri gerçekleşmeden akademik benlik algılarında problemler yaşamasına sebep olmaktadır. Çocuklar kendileri ile ilgili “ben yabancı dili öğrenemem”, “ben Türkçe yapamam”, “ben hayat bilgisi yapamam” gibi olumsuz çıkarımlarda bulunabilmektedirler.

Ödevler
Diğer can alıcı nokta ise; ödevler. Çocuğunuza bir ödev verilmişse bu gerçekten çocuğunuza verilmiştir. Bazı aileler kendilerine vermişçesine çocuğundan daha çok sahipleniyor ödevlerini. Ödevlerin özü şudur; birincisi öğrenilen kazanımların tekrar edilmesi ve kalıcı hale getirilmesi, ikincisi ise çocuğun sorumluluk duygusunun pekiştirilmesi. Çocuklarda sorumluluk duygusu okul öncesi dönem de kazandırılmamışsa ilkokul da ödev yapmakta çok zorlanmaktadırlar. Evde adeta bir ödev savaşı yaşanmaktadır. Ödev yaptırırken yapmamanız gereken tek şey, çocuğunuzdan önce çantaya sarılıp ödevini kontrol etmemek, ödev yaparken başında beklememek, ödevini bitir diye zorlamamak. Yapmanız gereken şey ise; ödevini arada bir yanına giderek zorlandığı bir konu varsa yardımcı olmak sonra tekrar oradan ayrılmak, ödevini yapmak istemediğinde ise bu aldığı kararla kendisinin baş etmesini sağlamaktır.

İlkokula Hazırlıkta Ailelere Öneriler
İlkokul öncesinde çocukların ilkokula hem psikolojik hem fizyolojik hem de akademik yönden hazır olmaları onların okula uyum süreçlerini de kolaylaştırmaktadır. Çocukların ve ailelerin ilk heyecanı olan ilkokul birinci sınıf öncesi bir takım önlemler almak en sağlıklı olanıdır. Özellikle ilk defa bu heyecanı yaşayan ailelerin bilmesi gereken şeyler olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle bilmeniz gereken; okula başlamadan önce önemli olayları (ameliyat, sünnet, taşınma gibi) araya sıkıştırmamaya önem gösterin. Okula başlamak her çocuğun deneyimlediği bir olaydır. Gereğinden fazla önemserseniz durumu zorlaştırırsınız.

Psikolojik Hazırlık
• Çocuğunuzu kaydettirdiğiniz okulu mutlaka birlikte gezin(Okul yeri, binanın içi ve çevresi). Bilirsiniz ki, bilinmeyen şeyler korku yaratır, tanıdıkça benimser, endişesi azalır.
• Okul alışverişine çocuğunuzun da dâhil olmasını sağlayın.
• Çocuğunuza okulla ilgili güzel anılarınızı paylaşın. Yaşadıklarınızı, okula ilk kim götürdüğünü, günlerin nasıl geçtiğini, okuma yazmayı öğrenme sürecinizi paylaşın.
• Okulla ilgili olumsuz deneyimleriniz varsa bunları şimdilik açmayın. Onunla akıl veriyormuş gibi değil, bir dostla paylaşırmış gibi konuşun.
• Çocuklar okulda ne olacağının bilgisini daha önceden bilmeliler. Okulların açılacağı ilk gün bu bilgilendirmeleri almaları çok geç olacaktır. Adım adım okuldan girişten çıkışa tüm süreçleri ona anlatmalısınız.
• Çocuğunuzun merak ettiği en önemli şey ise okul bitişinde onun kimin alacağı ya da eve nasıl ulaşacağıdır. Mutlaka bunun bilgisini çocuğunuza vermelisiniz.
• Okulunda yeni arkadaşlar edineceği bilgisini vermelisiniz.
• Çocuğunuzun “büyümüş olmak” olarak algılamasına izin verin.
• Öğretmeninin bazı kurallara uymalarını isteyeceğinin bilgisini vermelisiniz. Bu kurallara uyduğunda orada rahat edeceği bilgisini de paylaşmalısınız.
• Okula başlama ile ilgili varsa film izleyin. Bu konuda hikayeler bulun, okuyun.
• Ebeveyn olarak kendinizi gergin ve kaygılı hissediyorsanız bu yönünüzü çocuğunuza hissettirmeyiniz.
• Okulun kurallara uyulduğunda güvenli bir yer olduğunu sık sık söyleyin.
• Okulla ilgili düşüncelerini ifade etmesi için fırsat tanıyın.
• Çocuğunuzun okul öncesinde olumsuz bir okul deneyimi olduysa ilkokula başlamadan önce mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Fizyolojik Hazırlık
• Çocuğunuzun günlük alışkanlıklarını okul zamanına göre yavaş yavaş hazırlayın. Yatış, kalkış, yemek zamanları, bilgisayar kullanma ile televizyon izleme sürelerini önceden düzenleyin. Özellikle uyku saatlerini okul zamanına göre ayarlayın.
• Okul çağı için uzmanlar 8-10 saatlik uykuyu önermektedirler. Yaz sonunda çocuklar genellikle geç yatmakta okulun ilk zamanları da okula gidiş zorlaşmaktadır. Çocuklarınızı yaz döneminde okul zamanı yaklaşırken erken kaldırmaya ve erken uyumasına önem göstermelisiniz. Erken uyandırır, bol aktivite yaptırırsanız akşam uyuması da kolaylaşacaktır. Televizyon izleme ya da tabletle oynama sürelerini düzenleyip uyku öncesi bunları çoktan kapatmış olun. Odasına gidin ve kitap okuyun.

Akademik Hazırlık
• Çocuğunuzun öncelikle okul öncesi kurumda “ilkokula hazır bulunuşluk” çalışmasının yapılmış olmasına dikkat edin. Eğer anaokulunda psikolog çalışmıyor ise mutlaka bir uzmandan bu çalışma için destek alın. Çocuğunuzun akademik alanda ilkokula hazır olup olmadığı hakkında bilgi alın.
• Çocukların ilkokulda yazı yazabilmesi küçük kas becerilerinin gelişmesi ile doğru orantılıdır.1’den 10’a kadar rakamları kopya edebilmesi, daire, kare, dikdörtgen, üçgen şekillerini çizebilmesi gerekmektedir. Baş, vücut, kollar, bacaklar, ağız ve gözlerden oluşan insan çizimi yapabilmesini beklemekteyiz.
• Algılama becerileri de ilkokula hazırlık açısından son derece önemlidir. 10-12 kadar ana ve ara renkleri tanıması ve eşleştirmesi. 1’den 20’ye kadar olan rakamları tanıyabilmesi, 1’den 10’a kadar olan sayılarla toplama ve çıkarma işlemleri yapabilmesi, sıra ile haftanın günlerini sayabilmesi, mevsim sıralamasını bilmesi gerekmektedir.
• Dil gelişimi de ilkokula hazırlık açısından önemlidir. Kendini ifade edebilecek, anlaşılır bir şekilde konuşabilmesi. Geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman ile ilgili konuşurken kelimeleri (dün, bugün, yarın) doğru kullanır.
• Dil gelişiminde diğer bir nokta ise çocuğunuz bazı sesleri çıkaramayarak artikülasyon problemi yaşayabilir. İlkokula başlamadan önce hala devam eden artikülasyon problemleri, ses çalışmalarında çocukların o sesleri çıkarmalarını güçleştirmektedir. Bu hem öğrenmesini olumsuz yönde etkilemektedir hem de arkadaşları tarafından alay edilmektedir. İlkokula başlamadan önce çocuğunuzun çıkaramadığı sesler var ise, mutlaka bir dil terapistine danışmalı ve bu konuda önlem almalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Eşinizi Doğuma Hazırlayın Psk.Serap DUYGULU
► Eşinizi Doğuma Hazırlayın Psk.Serap DUYGULU
► İlkokula Başlama Yaşı ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Çocuğunuzu Anaokuluna Yazdırırken Psk.Seval ERYILANCI
► Çocuğunuzu Kendinize Güvenli Bağlayın Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top