2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eylül Ayını Beklemeyin. Çocuğunuzu Okula Hazırlayın..
MAKALE #2924 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Nisan 2009 | 4,495 Okuyucu
EYLÜL AYINI BEKLEMEYİN. ÇOCUĞUNUZU OKULA HAZIRLAYIN.

İlkokul 1. sınıf hem çocuk hemde aileler için hayatlarının bir kilometre taşıdır. İlkokula başlayan çocuk birden büyüdüğünü, bir çok sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini, artık oyuna ayrılan vaktin kısaldığını farkeder. Ebeveyn ise yeni tanıştığı bu ortama bir taraftan adapte olmaya çalışırken diğer taraftanda anlamaya çalışır. Çünkü birden bire ödevler artar, okul dönüşleri çocukla yaşadığı zorlu bir mücadeleye döner. Öğretmenin istediği projeler artık ebeveynin kabusları olmaya başlar. Çocuk bu üçlü mücadele arasından sıyrılmanın yollarını arar. Anneyle çatışma yaşar.. Öğretmenle çatışma yaşar.. Arkadaşıyla çatışma yaşar.. Tabiiki bu durum gitgide içinden çıkılmaz kısır bir döngüye dönmeye başlar..
Çocuğun okulöncesi dönemde okula hazırlanması, okul olgunluğunu kazanması çok önemlidir. Zira yukarıda bahsedilen sıkıntıların bir çoğu çocuğun zamanında kazanması gereken becerileri kazanmamasından kaynaklanır. Peki ama bu beceriler nelerdir?.. Özellikle çalışma ve uygulamalarda görülmektedir ki çocuğun 5 gelişim alanında yeterli olgunluğa ulaşmış olması gereklidir.
Önemli olan genel başlıkları şöyle sıralayabiliriz..
- Zihinsel gelişim olgunluğu, Bu gelişim alanı kavramları, muhakemeyi, sembolik algı dediğimiz matemetiksel ifadeleri kavrama, sıralama, sınıflama, problem çözme, dikkat becerilerini içermektedir.
- Dil gelişim olgunluğu, 5 N 1 K cevaplaması ( ne, nerede, neden, nasıl, niçin, kim), zaman eklerini cümle içinde kullanabilmesi ( yapıyorum, gitmiştim, alacağım gibi..), kendini ifade edebilir kurallı cümle kalıpları ile konuşması, Türk dil gramer yapısına uygun konuşması, olayları hikayeleri uygun sırada anlatabilmesi
- Motor becerilerin olgunluğu, öncelikli olarak el ve parmak becerilerinin gelişmiş yaşına uygun olması, kalem tutma ve kullanmada yeterli yeterlilikte olması, düğme ilikleme, bağcık bağlama, kapak açma gibi ince işleri yapabilmesi önemlidir. Diğer kaba motor beceriler adını verdiğimiz vücut koordinasyonunu aktif kullanması, denge hareketlerini yapabilmesi, top yakalama ve tutma becerilerini uygulaması, bir çok vücut hareketini taklit edebilmesi ve 2li 3lü vücut koordinayonlarını sağlaması ( elinde bir topla 2 metre ilerdeki hedefe zıplayarak gitme gibi.. )
- Özbakım becerilerin olgunluğu, kendi kendine yemek yeme, giyinme, soyunma, ayakkabısını giyme çıkarma, tuvalet becerilerini kazanması önemlidir.
- Sosyal becerilerin olgunluğu, arkadaş ilişkileri kurabilme ve devam ettirebilme, kurallara uyma, sıra bekleme, sorumluluklarının farkında olması ve yapmaya çalışması, toplumsal kuralların farkındalığına ermiş olması, oyuna dahil olma ve devam ettirebilme önemlidir.
Tabiiki bunlara eklenmesi gereken en önemli madde ebeveynlerin çocuklarına gösterdikleri tutum ve davranışlardır. Zira bu beceriler kazanılmış olmasına rağmen ebeveynin çocuğuyla sağlıklı iletişim kurmaması, anne baba arasındaki tutum farklılıklarıda okul döneminde sıkıntı yaratan diğer bir husustur.
Çocukların okul olgunluğuna sahip olup olmadığını eylül ayında değil en azından mayıs haziran aylarında değerlendirmeniz önünüze çıkabilecek olası problemleri görüp önceden tedbir almanızı sağlayacaktır. Öğrenme sorunları, gelişim gecikmesi, dikkat dağınıklığı yada motorsal becerilerdeki yetersizlikler okula başladığınızda sıkıntı yaratabilir. Yaz dönemi çocuğunuzun okula hazırlık mahiyetinde alacağı ön eğitim yaşanacak olası sorunları %50 azaltacaktır.
Çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını, gerekli becerileri kazanıp kazanmadığını çok iyi gözlemleyin. Davranışlarınızı ve tutumlarınızı yeniden gözden geçirin. Uygun zamanda yapılacak yerinde müdahale sizin ve çocuğunuz için hayat kurtarıcı değerde olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eylül Ayını Beklemeyin. Çocuğunuzu Okula Hazırlayın.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Şenay YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Şenay YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Yazıları
► Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Eşinizi Doğuma Hazırlayın Psk.Serap DUYGULU
► Eşinizi Doğuma Hazırlayın Psk.Serap DUYGULU
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Eylül Ayını Beklemeyin. Çocuğunuzu Okula Hazırlayın..' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:25
Top