2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabah Gazetesi - Kalıcı Hafıza İçin Sınır Yaş
YAZI #1722 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Mayıs 2013
Sabah Gazetesi - KALICI HAFIZA İÇİN SINIR YAŞ
Bilim insanları, çocukluk hafızası ile ilgili araştırmada biyolojik yaşla beyin yaşı arasındaki farkı ortaya çıkardı. İnsanoğlu ömrünün hangi 3 yılını zihninden siliyor?
Kanadalı bilim insanları, çocukluk hafızası ile ilgili araştırmada bebeğin ilk üç yılda yaşadıklarını iki yıl içinde unuttuğunu tespit etti. Beyin 10 yaş sonrası anıları depoluyor.
Kanada’nın Memorial Üniversitesi’nde çocukluk dönemi hafızalarıyla ilgili bilimsel çalışmada bebeklik döneminin neden hatırlanmadığı ve hangi yaşlara ilişkin anıların akılda tutulabildiği araştırıldı. Halk arasında ’erken yaşta çocuklar daha çabuk öğrenir ve asla unutmaz’ şeklindeki inanışın aksine çocukların 3 yaşından önce öğrendiklerini 10 yaşından sonra hatırlamadıkları ortaya çıktı.
Araştırmanın sonuç bölümünde insanlarda uzun yıllar anıların saklanabildiği kalıcı hafızanın 10 yaşında tamamen şekillendiği belirtildi. Carole Peterson’un liderliğini yaptığı ekip yaşları 4 ile 13 arasında değişen 100 çocuktan ’erken döneme’ ait anılarını anlatmalarını istedi. Deneklerden yaşları en küçük olanların 18 aylık döneme kadar yaşadıklarını yaşları daha büyük olanlardan daha iyi hatırladıkları sonucuna varıldı. Ancak iki yıl sonra 3 yaş ve öncesine ait anılarını hatırlayan deneklerin bu kez "Hayır, bir şey hatırlamıyorum’ demesi ekibi şu teze yöneltti: 3 yaş öncesi anılarını hatırlıyor. Ancak ileriki yaşlarda bu anıları unutuyor... Dolayısıyla hafıza 10 yaşında tam olarak şekilleniyor. 7-8 yaşlarında olan çocuklar başlarından geçen olayları 5 yıl öncesine kadar hatırladı.
YAŞ İLERLEDİKÇE HAFIZA GÜÇLENİYOR
Araştırmaya göre 6 - 9 yaş arasındaki çocuklar ise 3 yaşına kadar yaşadıklarını hatırlayabiliyorlardı. 14 - 16 yaşındakiler ise 4 yaşından sonrakileri hatırlayabiliyorlardı. Araştırmaya göre hatıraların yarıya yakını 4 ve 5 yaşındaki çocuklarda tamamen yok oluyordu. 6 ve 7 yaşındaki çocuklarda ise hatıraların yüzde 24’ü siliniyordu. 10 yaşından büyük çocuklar hemen her şeyi hatırlıyorlardı. Child Development Journal’da yayınlanan araştırma hafızanın on yaşından sonra çocuklarda oturduğu ve çocukluğa dair anıların bu yaşa kadar hızla silindiğini ancak yaş ilerledikçe hafızanın güçlendiğini gösterdi.
IQ’su 140 olanlar 1 yaşını hatırlayabilir’
ŞENAY Yılmaz/ Çocuk Gelişim Uzmanı: Üç yaşına kadar beynimizde öğrenme hücreleri arasında bağ kuruluyor. Ancak üç yaşından sonra bu duruyor. Bazı hücreler yaşamlarına devam ederken bazı hücreler de ölüyor. Unutmamızın sebebi de bu ölen hücreler. Çocuğa 0-3 yaş arası kuvvetli bir eğitim verilmişse hafıza hücreleri sağlıklı kalıyor. Çok eskiyi hatırlayanlar o dönemi en iyi şekilde geçirenlerdir. Birebir insan ilişkisinin artmış olması, farklı farklı materyallerle oynaması, farklı mekanlara götürmek çok etkilidir. Çocuk yalnız bırakılmadıysa, istismara uğramadıysa hücreler daha uzun süre dayanıklı kalabiliyor. Genetik de çok önemli. Her zeki çocuk değil ama 140-150 I.Q.’su olan bir çocuk hatırlayabilir. Onlarda dokuz aylıkken zeka oluşmaya başlıyor.
’Kısa süreli hafızadır, depolanmaz’
PROF. DR BENGİ SEMERCİ Çocuk Psikiyatrı: Hatırlanmayan çocukluk süresi 3-4 yaşlara kadardır. Buna çocukluk unutkanlığı denir. Bunun nedeni beynin gelişiminin henüz yeterli olmamasıdır. Çünkü olan şeyi algılarız, beyinde bir takım işlemlerden geçer ve depolanır. Yazdığınızın aksine bu süreden onlu yaşların sonuna kadar yani yirmili yaşlara kadar beynin uyum ve yenilenmesi hızlıdır, dolayısıyla öğrenme hızlıdır. Beyin 3-4 yaş sonrası hafızamızda anılar olur ama erişkin dönemde olduğu gibi her şeyi depolamayız, bir kısmı kısa süreli hafıza kullanılır ve depolanmaz.
’Gelişmemiş beyin yapısı kaydetmez’
DR. AYLİN AKSOY ÇOBAN/ Psikiyatri Uzmanı (Acıbadem Fulya Hastanesi):
Zihin ve sinir sistemi gelişimi anne karnında başlayan bir süreçtir. Çocuklar 3 yaşa kadar öğrendikleri bilgileri kaydedemezler, 3 yaşından önce hatırlanan bazı anılar, sonradan anlatılmış olan hikayelerden çıkarsanarak hatırlanan şeylerdir, gerçek kaydedilmiş bilgiler değildir. Bazı çocukların özellikle de üstün zekalı olanların beyin gelişimi daha hızlı olabilir. Kaydettikleri bilgiyi daha hızlı geri çağırıp daha hızlı kullanabilirler. 3 yaşına kadar olan bilgileri hatırlayabiliriz ancak 3 yaşından önce olanları hatırlamamız pek mümkün değildir. Hafızayı oluşturan beyin yapıları gelişmediği için bilgileri kaydedemeyiz. Hatırlanan bilgiler bize daha sonradan anlatılan hikayelerdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Bir Yaşında Hatırlama - Bebeklikte Hafıza Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Sabah Karmaşası Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Sabah Erken Uyanmanın Faydaları Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Çocuk ve Sınır Psk.Selin YILMAZ
► Sınır Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Seba Nur SARAL
► Çocuklara Sınır Koyma Psk.Ahmet SERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Sabah Gazetesi - Kalıcı Hafıza İçin Sınır Yaş' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top