2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Duyu Entegrasyon Gelişimini Evde Destekleyin..
MAKALE #2923 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Nisan 2009 | 9,127 Okuyucu
ÇOCUĞUNUZUN DUYU ENTEGRASYON GELİŞİMİNİ EVDE DESTEKLEYİN.

Duyu bütünleme terapisi özellikle otizm ve dış dünyayı duyusal alanlarını kullanarak daha fazla bilgiye ulaşmaya ihtiyacı olan çocuk ve bireylerde uygulanan eğitsel bir yöntemdir. 1979 yılında Amerika’da Ayres kliniğinde Jean A. Ayres tarafından kurulmuştur ve Sensory Integration International ile duyusal entegrasyon bozukluğunun terapisine öncülük etmektedir. Ayrıca yine Amerika’ da bulunan Therapeutic Associates , İsrail’de ELEM Enstitüsü, terapilerinde duyusal bütünleme tedavi yöntemlerine büyük önem vermektedirler. Türkiye’de henüz yeni gelişmeye başlayan bu eğitsel yöntem duyusal becerilerini aktif kullanamayan çocuklarda etkin hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Özellikle sese,gürültüye,sıcağa,acıya aşırı duyarlılık, sürekli yorgunluk hali, hareketlerde yavaşlılık, el göz koordinasyon bozuklukları , konuşma organlarını yeterli esneklikte kullanamama, dürtüsel davranışlar özellikle duyusal alanlarda sorun olabileceğinin işaretlerindendir. Çocuğun merdivenden inerken boşluktaymış duygusu yaşaması, kucağa alındığında sallandığında aşırı korkması, denge tahtasında yürüyememe, dokunmaya karşı aşırı tepki verme, bazı kıyafetleri giymek istememesi, ellerini ıslak yapışkan şeylere dokunamama, aşırı hareketlilik, konuşmanın gecikmesi, yemek sorunları ilk belirtilerdir.

Duyu bütünlemesi bozukluğu olan çocuklar dış dünyada algıladıklarını bütünleştiremezler ve parçalardan bir bütün oluşturamazlar. Kendilerini bulundukları mekanda algılamaz, çevresindekilerini farketmez ve bazı hareketlerini kontrol edebileceğinin farkında değildir. Özel yöntemler ve uzman kişilerin çocukta belirlenen duyusal eksikliklere yönelik donanımlı bir odada bulunan jimnastik topları, salıncak, merdiven, değişik platformların bulunduğu mekanda uygulanır. Sorunlara yönelik çeşitli fiziksel etkinlikler ve aktiviteler uygulanarak duyusal bütünlük ve farkındalık arttırılmaya çalışılır.

Bu tarz belirtiler gösteren çocuğunuzu öncelikli olarak bir uzmana göstermek ve gerekli desteği almak çocuğun gelişimini olumlu etkileyerek sorunların en aza indirgenmesi sağlanmalıdır. Peki ama bu tarz sorunu olan çocuklarınıza evde neler yapabilir??..
  • Salıncak, tahtaveralli gibi sallanma tarzında olan oyuncaklara binmesi konusunda teşvik edin.
  • Odanızdaki eşyaları belli bir düzen ve sıralamada geçiş alanları rahat olacak şekilde dizayn edin.
  • İnce motor becerilerini destekleyin.. Beraber renkli renkli boncuklar, makaraları ipe geçirin, mandal açma kapama yapın, oyun hamurundan parçacıklar kopartın, telefon numarası dairelerinin içine parmağını sokarak çevirmesini isteyin.
  • Değişik değişik kokular koklatın. Değişik parfüm kokuları, çürümüş limon, küf kokusu, çiçek, kolonya, yemek vs.. koklatarak farkı algılatmaya çalışın.
  • Çok aşırı güneş ışığı, ışık, flaşlardan uzak tutmaya çalışın.
  • Çok gürültülü ortamlara ani girişler yapmayın ve aşamalı olarak bu seslere alıştırmaya çalışın.
  • Farklı yüzeylere yumuşak, sert, pürüzlü, yapışkan, ıslak, dikenli vs.. dokundurarak farlılıkları algılamasını sağlayın.
  • Farklı ısıları hissetmesini sağlayın. Sıcak bardağa, buz parçasına, vantilatörün esintisine, saç kurutma makinası ısısını hissettirin.
  • Farklı tatları görebileceği şekilde tattırın. Bir kaç tabağa limon suyu, şeker, tuz, karabiber, soda, su, süt, meyve suyu gibi farklı bir çok tadı tattırın.
  • Kalın urgan ip üzerinde çıplak ayakla yürütün,
  • Parmaklarıyla ağırlık kaldırmasını sağlayacak egzersizler yaptırın.
  • Top becerisini geliştirecek faaliyetlere katılmasını destekleyin.
  • Motor hareketleri planlaması ve uygun sırada tekrar etmesini isteyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Duyu Entegrasyon Gelişimini Evde Destekleyin.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Şenay YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Şenay YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Yazıları
► Kişilik Gelişimini Etkileyen Faktörler ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Duyu Entegrasyon Gelişimini Evde Destekleyin..' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:17
Top