2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Estetiği Sanatı
MAKALE #4185 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ocak 2010 | 5,252 Okuyucu
Meme estetiğinde idealin yakalanması için sanatsal oranların dikkate alınması şarttır. Bunun yanında komşu yapılarla, örneğin kol, üst karın ve koltuk altı oranlarının göz önüne alınması, bütünsel estetiğin sağlanmasında önemlidir. İdeal memenin nasıl olduğunun bilinmesi meme estetiği isteyen bir kişinin hekiminden doğru taleplerde bulunmasını sağlar. Aynı zamanda işlem sonrası memeyi daha iyi ve sağlıklı değerlendirebilmesine de katkıda bulunur. Memenin sanatsal oranlarını bilen ve uygulayan bir hekim daha ideal sonuçlar elde edecektir.

Meme şekli ve hacmi ile ilgili trendler zaman içinde bir miktar değişse de günümüz de ideal meme biçimi alfa meme olarak bilinen, memenin üst bölümünde hafif iç bükey, alt bölümünde dış bükey kavis olan şekildir. Meme başı yere paralel durmalıdır. Damla meme şeklinde tanımlanan meme şekli meme hacminin daha çok alt yarıda olması gerektiğini belirtmesi açısından yararlıdır. Ne var ki ideal memeyi tanımlayamaz. Memenin tabanı ile yüksekliği arasında altın oran bulunmalı. Hatta aynı altın oran meme başının yüksekliği ile meme başını barındıran koyu daire arasında da vardır. “İdeal meme altında kalem durmaz “ tanımlaması küçük meme için doğru olsa da, daha büyük fakat ideal ölçülere uyan bir meme de kalem testi doğruyu göstermez.
Meme bilinenin aksine yuvarlak kabartılar şeklinde değildir. Meme yuvarlağı koltuk altına doğru uzanır. Spence nin kuyruğu olarak bilinen bu uzantı memenin kol ve koltuk arası arasındaki uyumunu sağlar. Meme başı, köprücük kemiği ile kolun ortası birleştiren çizginin kesişme noktasında durur. İdeal meme eşkenar bir üçgen içine yerleştirilir. Köprücük kemiklerinin birbirlerine yakınlaştığı çukurluk ve her iki meme başı üçgenin köşeleri olmak üzere bir eşkenar üçgen oluşturur. Üçgenin her bir kenarı yaklaşık 19 cm kadardır.

İdeal meme hacmine gelince, iki ölçümdem bahsetmek gerekir. Göğüs çevresi ve bone. Klasik 90-60-90 ölçüsü yerine, göğüs çevresi kalça çevresi kadar olmalı yaklaşımı daha doğrudur.Memenin bone ölçüsünde en ideal sonuş kişinin beden yapısına göre değişir. Ortalama bir bayanda bu C olarak kabul edilir. İnce yapılı bir bayanda B bile ideal olabilirkeni iri yapılı birinde ideal hacim D olacaktır.

Köprücük kemiği altından başlayan ve iki meme arasına kadar uzanan dekolte bölgesinin gergin, pürüzsüz ve lekesiz olması beklenir.İki meme arasında dekolte bölgesinin ise meme estetiğine katkısı oldukça fazladır. Yanlış bir şekilde iki memenin birbirine yanyana olması gerektiği yanlış fikri oldukça yaygın. İdeal meme estetiğinde memenin orta hatta uzaklığı 2 cm dir. Bu uzaklığın fazla olması ayrık meme deformitesine yol açarken, az ya da olmaması ise yapay bir şekilde birleşik meme deformitesini oluşturur.

Bütün çift organlar gibi iki meme arasında da ayna simetrisi yoktur. Küçük asimetriler meme estetiğinin doğasında vardır. Orta dereceli simetriler estetik açıdan rahatsızlık yaratabilir ve cerrahi ya da enjeksiyon yöntemleriyle düzeltilebilir.

Günümüz bütüncül (holistik) estetik anlayışında ( holistik estetik cerrahi yaklaşımı yazarın patenti altındadır ) sadece dış görünümün kusursuzluğu ve uyumu ideal estetik sonuç için yeterli değildir. Koku, terleme, ses tonu, tavırlar, ritm, yumuşak ve esneklik, mimik kullanımı gibi pek çok konu dördüncü boyut estetik olarak günümüz modern estetik cerrahisinde yerini almıştır. Aynı şeyler meme içinde geçerlidir. Memenin hareketi, yumuşaklığı ve duyusu tam olmadan sadece form ile ideal estetik yakalanmaz. Meme beden ritmiyle hareket edebilmelidir. Yabancı, aykırı bir sertlikte olmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Estetiği Sanatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Burun Estetiği Sanatı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Meme Büyütme ve Meme Dikleştirme Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Meme Estetiği Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Meme Estetiği ve Çeşitleri Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meme Estetiği Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top