2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı ve Zinde Kalmanın Püf Noktaları
MAKALE #4268 © Yazan Dr.Ali AKBEN | Yayın Ocak 2010 | 9,898 Okuyucu
Sağlıklı beslenenlerin güçlü ve zinde olduğunu biliyoruz .Beslenmeyi sadece
açlığımızı gidermeye yönelik düşünerek bilinçsiz yapıyor olmanın bedeli ise yorgunluk, bitkinlik ve enerji azalmasına bağlı halsizliktir.Doğru beslenmeyle vücut direncinin artması sonucu sadece hastalıklara karşı korunmuyor aynı zamanda vücut formumuzu fizik ve ruhsal görüntümüzü ve uyku kalitemizinde artmasına katkıda bulunabiliyoruz.

Yüzyıllardır doğal ve ölçülü beslenme nedeni ile hastalıklara günümüzdeki kadar yakın olmayan insanoğlu refah düzeyini artması teknolojik gelişmeler ve stresli hızlı yaşamın getirdikleri ile adeta hastalıklarla iç içe yaşar oldu.Evimizde işyerlerinde konuşulan en sık konular ise stres,yorgunluk,halsizlik,sendrom x , ağrı gibi genel sorunlar ve tedbirleri ile ilgili olmakta; sağlıklı ve zinde kalabilmek için başlıklar halinde kısaca özetlemek istediğim bazı kurallara gelince;

KURAL 1)Beslenme dengesine dikkat :Temel gıdaları muhakkak dengeli ve ölçülü almaya azami gayret etmeliyiz.Beslenmenin ana temeli olan karbonhidrat protein ve yağ dengesini gözeterek doğal yollardan işlenmemiş olanları tercih etmeliyiz.Karbonhidrat/50-55, yağ /30-35 ,protein /20 dengesi korunarak kaliteli beslenme temin edilmeli.

KURAL 2)Sabah kahvaltısı vazgeçilmez bir ihtiyaçtır .8-10 saatlik bir açlıktan sonra sabah kahvaltısı organizmamızın eksikliklerini gidermekte;metabolizmanın hızlanmasına da sebep olup enerjik ve zinde olmamızı sağlayacaktır.Kahvaltı içeriğinin biraz zengin olmasını sebze ve meyvelerle desteklenmesini öneriyorum.

KURAL 3)Dengeli beslenme de, protein alımı için öğle yemeği uygun bir öğündür.pozitif enerji yüklü zevkli bir öğle yemeği ile gerek protein gerekse mineral vitamin gibi temel yapı taşlarımızı yedekleme imkanı bulabiliriz.

KURAL 4)Akşam yemeğine gelince biraz düşünerek ve nefsimizin isteklerine de muhalefet ederek hafif ve ölçülü hatta uygun tabirle fakir sofrasında çorba,yoğurt,yeşillik veya meyve ağırlıklı bir tercihle dikkat edersek gece uykusunun gıdasını da garanti edebiliriz
meşhur bir söz vardır:Az yiyen çok uyur ,çok yiyen güç uyur.Zinde ve dinç olmamızın olmazsa olmaz gıdası olan uykunun sağlıklı olması için akşam atıştırmalarına dikkat??
İbni Sina’nın meşhur bir sözü vardır buhara pilavı ile ilgili:Kahvaltıda kendime,öğleyin dostlarıma,akşamleyin ise düşmanlarıma ikram ediyorum der.

KURAL 5)Günlük beslenmede öğün atlamamalıyız. Her öğün atlama metabolizmamızı yavaşlatır veya düzen bozukluğu oluşturarak hem sağlığımızı bozar hem de kilo dengemize zarar verir.Alman savaşında diktatör Hitler savaş esirlerini dengesiz beslenmeye tabi tutarak onların psikolojik yapılarını da bozmuştur.

KURAL6)Sofrada aşırıya kaçmadan beslenmek ise önemli kurallardan birisidir. Sofra adabı,yemeklerle savaşmadan ve çiğneyerek yavaş ve zevk alarak beslenme; aldığımız gıdaların sindirimine katkıda bulunacak ve beynimizdeki doyma merkezine doyum uyarısının ulaştığı 20 dakikalık zamanda mideye indirilen gıda miktarını azaltarak fazla beslenmemizin önüne geçecektır. “Acıkmadan sofraya oturmayın,doymadan sofradan kalkınız.” hadisi şerifini bu gerçeklerle birlikte yorumlamayı ise sizlere bırakıyorum.

KURAL7)Ayakta beslenme, yeme içme kuralına aykırı olduğundan yapılmamalı. Bu beslenme tarzında yer çekiminden dolayı,mideye inen gıdaların mekanik etkisi ile mide sarkmalarına ve hava yutması sonucu mide bağırsak sisteminde gaz birikmesine sebep olduğu bilinmektedir.

KURAL8)Öğün aralarına dikkat etmeli;mide kazınması veya açlık hissinde sınırlı miktarda meyve veya fındık,ceviz,badem,yer fıstığı gibi yatıştırıcılardan az miktarda alınarak hem anlık strese hem de bir sonraki öğünde yemeklere saldırmamış oluruz.

KURAL 9)Meyveleri aç karnına almak onlardan daha çok istifade etmemize ve sindirim sorununa bağlı karaciğer üzerinde tahribata engel olur.Tok yenen meyve fermente olarak karaciğer sirozuna davetiye çıkarıyor.(“Meyveleri aç karnına yiyiniz.” hadisi şerifi)


KURAL10)Öğün sayısını 4-6 ya çıkarmak sık aralarla ama az miktarda beslenmede hücrelerimizin anlık ihtiyaçlarına karşı hazır besin,mineral ve vitamin yönünden düşünülebilecek bir uygulamadır.

KURAL11)Kalori hesabı ile beslenme sağlıklı ve zinde kalmamızın büyük düşmanlarından biri olmaya başladı, geçtiğimiz 20 yılda çok yanlışlar yaptığımızı artık anlamış durumdayız.Kilo vermek için dahi artık kalori hesaplamalarının yapılmadığını biliyoruz.
KURAL12) Beyaz un,beyaz şeker,dondurulmuş yağlar,konserveler kimyasal katkı maddeli besinler,alkollü ve kolalı içecekler ve rafine gıdalardan kaç.Tahıl,baklagiller,sebze_ meyve ve doğal buğday(entegral) yemeye ve su içmeye devam et.

KURAL 13)Lif ve lifli gıdaları sofradan uzaklaştırmamalıyız,bağırsak çalışması alınan zararlı yağ ve besinlerin atılmasına katkıda bulunma gıda emilim hızını azaltma ve kabızlık mide bağırsak hastalıkları çeşitli kanser türleri kalp ve damar hastalıklarından korunma gibi yararları dinç ve zinde kalmamıza ise direkt etkileri vardır.

KURAL14) Fast food tarzı beslenmeden kaçmalı;bu beslenme tarzı ile alınan yağlı kızartmalı kimyasal katkı maddeli beslenme hem kan şekeri dengesini bozarak hem de kanserojen etkileri nedeni ile sağlığımızı ve zindeliğimizi bozmaktadır.
KURAL 15)Ev yemeklerini tercih etmeli ve mümkün olduğunca kalitesini güvenilirliğini bilmediğin yerlerde beslenmemeye çalışmalı,meyve ve sebzeyi mevsiminde yiyerek bol miktarda canlı ve temiz su içmeliyiz,.

KURAL 16)Eksersiz ve yürüyüşe planlı ve düzenli devam et.düzenli eksersiz hem kalp damar sistemini gençleştirir hem de alınan zengin oksijenin tüm hücrelere dağıtılmasını temin eder.Asansör yerine merdiven kısa mesafelerde ise araba yerine yürüme gibi basit önlemlerde istikrar belirli bir zamandan sonra bizi genç ve enerjik yapacaktır. düzenli yapılacak eksersiz kilo almayı önlediği gibi kalp hastalığı şeker depresyon kemik erimesi gibi hastalıklara da yakalanma riskimizi azaltacaktır.

KURAL17)Manevi yapımızı güçlü tutup dua ile yaratana yaklaşmaya çalışarak zayıflıklarımızı ve acizliklerimizi paylaşmalıyız.dua sadece bir temenni değil aynı zamanda hızlı ve etkili gevşemeyi de beraberinde getiren çabuk tedavi aracıdır.kaygılar huzursuzluklar hastalık ve ölüm korkusu gibi olumsuzluklarla baş etmek için yaratana sığınma fikri önemlidir.Olumsuz düşünce ve karamsarlıktan kurtulmaya da vesile olabilir.

KURAL18)Stresle mücadele:sürekli kaygı gerginlik uyku düzensizliği yorgunluk konsantre olamama sinirli kavgacı karakter devamlı gergin olma ile karekterize stres bir anlamda çağımızın vebası olarak biliniyor.kısa sürede çok iş yapma zorunluluğu yarış atı tarzı yaşam, telaşlı iş yapma vs gibi sudan sebeplerle etkinliği artan stres mücadele edilmediğinde ise hücrelerimizin hastalandırmaktadır.Stres zamanla enerjimizi ve gücümüzü de yok ederek bizi yorar,hatta bitirir.Bağışıklık sistemine yaptığı tahribat ise hastalıklara karşı korunma sistemini felç eder.Daha saymadığım birçok olumsuzluğa sebep olan stresle mücadelede yapmamız gerekenler:düzenli gevşeme eksersizleri doğru gıda seçimi(tahıl baklagil ve taze sebze meyve)bol su ve alkol sıgara kahve gibi kötü alışkanlıklardan uzak durma iyimserlik ve olumlu düşünme gibi tedbirler işe yarar..Stres ile mücadelede basit önerilere gelince:
---DERİN VE YAVAŞ NEFES ALMA ---BULUNDUĞUNUZ ORTAMDA GEVŞEYİN
---KAPALI BİR YERDEYSENİZ ODAYI HAVALANDIR
---STRES SEBEBİNDEN UZAKLAŞMAYA ÇALIŞIN


KURAL19)Zinde ve dinç kalmada tavsiye edilen gıdalar yanında dikkat etmemiz gereken bazı zararlı yiyecek ve içeceklerde vardır.Organizmamızın muhtaç olduğu değerli besin mineral ve vitaminlerin emilimini ve alımını bozan bu yiyecekleri iyi tanımamız gerekiyor.Bunların başlıcaları:çay , kahve,gazlı ve kolalı içecekler alkol sıgara ,bazı ilaclar (uyuşturucu,doğm kontrol hapı antibiotikler vs.).

KURAL20):Günümüzde sık görülen yorgunluğun sebeplerini ve kurtulma yollarını iyi bilmek gerekiyor.bedensel ruhsal ve motivasyon eksikliğine bağlı olabilen bu yakınma ile mücadelelerde öncelikli olarak yapmamız gereken şey;hareketsiz ve sedanter yaşama son vermek düzenli ve proğramlı eksersiz yapmak ve beslenme alışkanlıklarındaki hatalardan uzaklaşmaya çalışmak olmalıdır.şeker hastalığı,kansızlık,kabızlık,guatr hastalığı, uyku düzensizliği,tansiyon oynaması,enfeksiyonlar,metabolik hastalıklar,romatizma ve depresyon gibi yorgunluğa sebep olabilecek hastalıklar ayıklandıktan sonra müzmin nitelikli yorgunluk hastalığı ayrı bir kategoride değerlendirilip kurtulma yolları aranmalıdır.Müzmin yorgunluk sendromu ise özellikle hanımlarda sık görülür ve tedavisi sabır ister.

KURAL21)Yaşama enerjisi de diyebileceğimiz PHYSİS gücüne dikkat etmeli,
Bu gücü olumsuz etkileyen hava kirliliği,şehir gürültüsü,alkol, sigara,kahve, gıdalarla alınan zehirler ve kanserojen maddeler uykusuzluk yanlış beslenme hareketsiz yaşam yoğun stres gibi daha bir çok nedenlerden uzak yaşayabilirsek sağlıklı yaşama şansımızı engellememiş oluruz.Bu gücü koruma ve kollamaya ne kadar çok dikkat edersek o kadar enerjik ve zinde yaşama hakkı kazanabiliyoruz.

KURAL 22)GÜNLÜK ALINAN ŞEKER MİKTARINI AZALTMAMIZ GEREKİYOR:Basit şeker olarak bilinen glikoz ,beyaz şeker, mısır , beyaz un ve beyaz ekmek gibi glisemik endeksi yüksek gıdalar yerine kompleks karbonhidrat olarak bilinen: kuru fasulye, mercimek, baklagiller, makarna, tam undan yapılan ekmek, kepekli esmer pirinç ve sebzeler tercih edilmeli ; lif içeriği yönünden zengin bu gıdalar pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonunun dengesini bozmadığı ve doygunluk hisside sağladığı için hem tokluk hissi açısından hem de pankreastaki hücrelerin sağlıklı çalışıp zinde ve dinç kalmamızı temin ediyor.

KURAL 22)Dengesiz ve yetersiz beslenme alışkanlığı :bu tür beslenme hem vücut direncini bozarak çeşitli hastalıklara sebep olurken hem de şişmanlık tansiyon yüksekliği kalp damar hastalıklarına yatkınlık şeker hastalığı kemik erimesi gibi günümüz de sık görülen hastalıklara yakalanmamızı kolaylaştırmaktadır.Dinç ve zinde kalmamızın ise en büyük düşmanı olarak ta dengesiz beslenmeyi gösterebiliriz.

KURAL23)Beslenmemize dikkat edip etmediğimizi ise şu soruların cevabına göre herkes kendisi test etsin:
---GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YİYORUZ?
---KAHVALTI DA TERCİHLERİMİZ?
---EN ÇOK SEVDİĞİMİZ YEMEK TÜRÜ?( et,patates,sakatat,kızartma vs)
---YEMEKLERDE KULLANDIĞIMIZ YAĞ?(margarin tereyağ sıvı yağ z.y)
---BALIK YEME ALIŞKANLIĞI VE SIKLIĞI?
---TAZE MEYVE VE SEBZE YEME ALIŞKANLIĞI?
---GÜNLÜK ALINAN SIVI MİKTARI?
---SIVI GIDASI OLARAK HANGİ TÜR İÇECEKLER TERCİH EDİLİYOR?
---GÜNLÜK KULLANDIĞIMIZ TUZ MİKTARI?
---ALKOL VE SİGARA ALIŞKANLIĞI VAR MI?
---EKSERSİZ YAPIYORMUYUZ?YAŞAM TARZIMIZ NASIL??
---YEMEK VE SOFRA ADABI?? HIZLI ATIŞTIRARAK MI??

KURAL24)Antioksidan olarak bilinen gıdalarla beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor; bu beslenme rejimi ile hücrelerimizin sağlık ve zindeliğini desteklemeliyiz.ilk akla gelen antioksidan özellikli gıdalar ise:kuru kaysı, kuru üzüm, kırmızı ve yeşil biber, soğan, sarımsak, lahana, ıspanak, domates, balık, kuru yemiş ve tahıl tohumlarıdır . saydığım gıdaların içindeki E ,C vitamini selenyum çinko krom magnezyum flavinoid ve betakaroten maddeleri temel antioksidan özellikli elementlerdir.

KURAL25)Günlük yaşantımızda almak zorunda kaldığımız toksin maddelerden arınmak için dikkat etmemiz gerekenler:ılaçlar alkol kafein sıgara eksoz gazı besinlere ilave edilen kimyasal artıklar tarım ve böcek ilaçları radyasyon magnetik ve elektronik ortamlar hava kirliliği gibi bir çok sebepten maruz kaldığımız çeşitli zehirlerden nasıl arınabiliriz?toksik zehirlenmeler: yorgunluk bitkinlik halsizlik sık acıkma aşırı ve sık yemek ihtiyacı vucutta şişkinlik mide ekşimesi aşırı terleme çarpıntı nezle grip benzeri hapşırma ve burun tıkanıklığı kaşıntı kurdeşen baş ağrısı uyku düzensizliği dikkat dağınıklığı saç dökülmesi sırt ve boyun ağrısı hava açlığı ve nefes darlığı kulak çınlaması el ve ayaklarda uyuşma gibi günümüz insanının sık yakındığı şikayetlere sebep olmaktadır.
Vücudumuzda birikip çok yaygın şikayetlere sebep olan zehirlenmeye karşı alacağımız en ciddi önlem ise :aralıklı oruç proğramları ile biriken zehirli maddelerin atılmasıdır bunun yanında eksersiz ,taze meyve suyu, bitki çayları(papatya zencefil keten tohumu deve dikeni ada çayı vs) meditasyon ve dua ile gevşeme kürleri önereceğim diğer hususlardır.(pazartesi perşembe oruçları???).


KURAL26)iyimserlik:sağlıklı ve dingin yaşam sürmemiz için gereklidir.yaşantımızın her döneminde olaylara böyle bakabildiğimizde hayatta mutlu ve başarılı olma yanında sağlığımızı ve dinçliğimizide koruduğumuz yapılan araştırmalarla bulunmuş.olumlu ve iyimser düşünce hem çaresizlik duygularını köreltiyor hem de hastalıklara karşı direnci artırıyor.karşılaştığımız sürprizleri olduğu gibi kabullendiğimizde ise beynimizde oluşabilecek negatif yüklenmenin önüne geçerek stres oluşumunu engelleyebiliyoruz.(şiddet ile kalkan zararla oturur) .işimizi severek yapmamız ve sık seyahatlerle vücudumuzu dinlendimemizide öneriyorum…

Son olarak :hastalıklar gelmeden sağlığımızın kıymetini bilelim diyorum .yaşlılık ve ihtiyarlik gelmedende zinde ve sağlıklı halimizi değrlendirmemizi öneriyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı ve Zinde Kalmanın Püf Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali AKBEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali AKBEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AKBEN Fotoğraf
Dr.Ali AKBEN
İstanbul
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali AKBEN'in Makaleleri
► Çocuğum Sağlıklı mı ? Fzt.Mustafa Tarık KOBAN
► Sağlıklı Beslenme Dr.Uğur SAĞLAMKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı ve Zinde Kalmanın Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beyin Felci Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:16
Top