2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genel Cerrahide Laparoskopik Ameliyatlar
MAKALE #4295 © Yazan Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK | Yayın Ocak 2010 | 11,867 Okuyucu
GENEL CERRAHİDE LAPAROSKOPİK AMELİYATLAR

Cerrahi Tıp Bilimleri gelişiyor ve günümüzde pek çok ameliyat artık laparoskopik olarak yapılıyor. Nedir laparoskopik ameliyat?
Laparoskopik ameliyat, hastanın ameliyat yerinde uzun bir kesi yapmadan sadece 0.5-1 cm’lik birkaç delik açarak aynı ameliyatı gerçekleştirmemizi sağlayan bir yöntemdir. Bu deliklerden içeriye gaz verip şişiriyoruz ve kendimize bir çalışma alanı oluşturuyoruz. Sonra bir kamera, çalışmak için birkaç alet sokup ameliyat yapıyoruz. Bazen halk arasında buna lazerle ameliyat deniyor ama lazer ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Ne zamandan beri yapılıyor?
Türkiye 25-30 yıldır laparoskopik ameliyatlar yapılıyor. Tüm Türkiye’de yaygın şekilde yapılmaktadır. Pek çok hastanede artık laparoskopi sıradan ameliyatlar listesine girmiştir.

Hangi ameliyatlar laparoskopik yapılıyor?
Genel cerrahide en sık safra kesesi ameliyatı, mide fıtığı ameliyatı, apandisit, kasık ve göbek fıtığı, barsak ameliyatı, dalak, karaciğer ve pankreas ameliyatları yapılıyor. Diğer cerrahi dallarda da ameliyatlar yapılıyor. Üroloji, kadın doğum, ortopedi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi gibi.

Neden laparoskopik ameliyatlar gelişti ve tercih ediliyor?
Çünkü klasik ameliyatlarda hastanın karnını açmak içini görmek gerekiyor. Bazen karnın derinliklerinde ulaşmakta zorlandığımız bölgelerde ameliyat yapmak zorunda kalıyoruz. Laparoskopi ile bu zorluklar aşılmıştır, karnın en derin kısımlarına rahatlıkla ulaşılmaktadır. Ayrıca hastaların hastanede kalma sürelerini azaltıyor, ameliyat sonrası daha erken günlük işlere dönmeyi sağlıyor, ameliyat sonrası ağrı ve yara komplikasyonları az oluyor, daha estetik bir görünüm elde ediliyor.

Herkes laparoskopik olabilir mi?
Günümüzde laparoskopi yapılamayacak hasta yok gibidir. Tabiî ki bazı hastalarda laparoskopinin zor olacağını baştan kabul ediyoruz. Daha önceden karın ameliyatı geçirmiş kişiler, travma sebebiyle ameliyatlar, ek kalp-akciğer hastalığı olanlar gibi.

Laparoskopik ameliyatlar güvenli midir, açık ameliyatlardan daha güvenilir midir?
Laparoskopik ameliyatlar da artık oldukça güvenli olarak yapılmaktadır. İlk başlarda her ameliyatta olduğu gibi laparoskopide de bazı istemeyen sonuçlar, organ yaralanmaları olmuştur. Ama zamanla cerrahların bu işi öğrenmeleriyle bu komplikasyonlar azalmış ve günümüzde laparoskopinin kendi avantajları ile güvenliliği birleşmiştir, daha tercik edilir olmuştur. Yine de her ameliyat %100 güvenli olamaz, kendine has riskleri vardır. Riskin arttığı zaman laparoskopik ameliyat sonlandırılıp açık ameliyata da geçilebilir. Bu bir başarısızlık değildir; güvenli ameliyat yapmanın gereğidir.

Laparoskopik ameliyatların sakıncaları var mıdır?
Öncelikle cerrahın tecrübesi önemlidir. Çünkü ameliyatı ekrandan iki boyutlu olarak izleyip yapıyoruz. Yani derinlik hissi yok. Anatomideki farklılıklar cerrahı hata yapmaya yönlendirebilir. Ameliyat yapılacak organlara komşu yapılar zarar görebilir, karın gaz ile şişirildiğinden kan dolaşımı engellenebilir, damar tıkanıklığı olabilir. Tabiî ki bunların tedbiri önceden alınır ve ameliyatın her basamağı birkaç yönden kontrol edilir, işlemin güvenli olması için kendi içinde sağlama işlemleri yapılır.

Gebelerde ve çocuklarda da laparoskopi yapılabilir mi?
Tabiî ki yapılabilir. Ama gebelerde ameliyat yapmak için hastanın doğumu bekleyemeyecek bir hastalığa yakalanmış olması gerekir; yoksa doğum sonrasını beklemek daha makuldur. Çocuklarda da yapılabilir. Ama bu durumda laparoskopi ile elde edeceğimiz avantajların ameliyata değip değmeyeceğini değerlendirmemiz gerekir. Küçük, zayıf çocuklarda 1-2 cm’lik bir kesi ile apandisit ameliyatı yapabilirken laparoskopik ameliyat yapmak üstün bir yöntem olmayabilir.

Laparoskopik ameliyatların maliyetleri nasıldır?
Maliyetler aynı ameliyatın açık yöntem ile yapılanına göre bazen %50 bazen de 3-4 kat fazlasıdır. Bu fazlalık kullanılan malzemenin çokluğuna göre artmaktadır. Ama elde edeceğiniz sonuç sağlık açısından daha iyi ise rakamlar değil sağlık daha önemlidir.

Laparoskopinin geleceğinde neler var?
Laparoskopik ameliyat anlayışı gittikçe gelişiyor ve değişiyor. Şu anda farklı deliklerden karın içine girme yerine tek bir delikten tüm aletleri içeri sokma yöntemleri gelişti. Hatta karın içine sadece göbekten bir kamera sokup diğer aletleri doğal açıklıklardan (ağızdan ve vajenden), sokarak ameliyat yapılabiliyor. Tabi bunların yarar ve zararları tartışılabilir. Daha ilerisi, laparoskopik cerrahi Robot cerrahisine hizmet ediyor. Hatta hasta ile hekimin farklı mekanlarda olduğu uzaktan ameliyatlar gündeme gelmesine zemin hazırlıyor.

Tercih yapmanız gerekirse hangisi ile ameliyat olmayı önerirsiniz?
Her ameliyat için elde edeceğiniz yarar ile uğrayacağınız zararı karşılaştırmanız gerekir. Sonuçta, genellikle laparoskopik ameliyatlar daha makuldür ve tercih edilmesi gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genel Cerrahide Laparoskopik Ameliyatlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaattin ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Estetik Ameliyatlar Nerede Yapılmalı? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Laparoskopik Standart Gastrik By-Pass Op.Dr.Tuğrul DEMİREL
► Estetik Cerrahide Gerçekler ve Vaatler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Plastik Cerrahide Lazer Kullanımı Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Genel Cerrahide Laparoskopik Ameliyatlar' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Lazerle Tedavi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:44
Top