2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karın Ağrısı (Karında Ağrı) ve Sebepleri
MAKALE #4499 © Yazan Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK | Yayın Şubat 2010 | 34,874 Okuyucu
KARIN AĞRISI

Karın ağrısının sebepleri nelerdir?

Karın ağrısı her insanın hayatında sıkça karşılaşması mümkün olan bir şikâyettir. Çünkü karın ağrısı yapan durum ve hastalıklar oldukça fazladır. Basit bit üşütmeden, gıda zehirlenmesinden, ameliyat gerektiren ciddi hastalıklara kadar 40-50 civarında karın ağrısı sebebi vardır.

Bu kadar çok hastalık varsa karın ağrısı olunca endişelenmeli miyiz?

Tabi ki her karın ağrısının altından ciddi bir hastalık çıkmaz. Ağrı sebeplerini araştırırken pek çok değişkeni değerlendirmek gerekir. Kişinin yaşı, cinsi, ağrının yeri, süresi, beraberindeki şikâyetler, var olan başka hastalıklar, tetkik sonuçları önemlidir. Tek başına ağrı teşhis için yeterli değildir. Hafif ama sürekli bir ağrının altından mide kanseri gibi ciddi bir hastalık çıkabileceği gibi şiddetli, kıvrandırıcı bir ağrı küçük bir böbrek taşı sebebiyle olabilir.

Bunca ağrı sebebi arasından asıl etken nasıl ayırt ediliyor?

Hekim olarak hastayı dinleyip muayene ve tetkikler sonucunda bir teşhis koyuyoruz. Bu süreçte ilk düşündüğümüz kural, hastanın durumuna göre en sık görülebilecek hastalıktan başlayarak daha az görülen hastalıkları bir bir gözden geçirmektir. Bazen de sadece muayene bulguları bile ağrının sebebini ortaya koyacak derecede bariz olabiliyor. Mesela boğulmuş bir fıtık için tetkike ihtiyaç olmadan sadece muayene teşhis için yeterlidir.

Her ağrı için hastaneye gitmek gerekir mi?

Hafif, kısa süreli, yandaş başka şikâyetin eşlik etmediği durumlarda belki hekime gitmek şart olmayabilir. Ama ağrı şiddetli ise, geçmiyorsa, eşlik eden bulantı, kusma, ishal, kabızlık, kanama gibi yandaş şikâyetler varsa kesinlikle hekime başvurmak gerekir. Bazen saatler kaybetmek tedavide ciddi sorunlara yol açar. Mesela delinmiş ülser durumunda acilen hasta ameliyat edilmelidir.

Ağrı olunca ağrı kesici almak doğru mudur?

Karın ağrısı sık görüldüğü için ve herkes hemen hekime gitmediğinden ağrı kesiciler genelde kullanılıyor. Ama ağrının sebebi bilinmeden kullanılan ağrı kesici ilaçlar bazen bizim teşhiste kullandığımız ipuçlarını ortadan kaldırdığı için teşhis zorlaşıyor ve gecikiyor. Bu sebepten kural olarak karın ağrısının sebebini tam olarak belirlemeden ağrı kesici kullanmayı önermiyoruz. Bu konuda en sık karşılaştığımız olumsuz örnek apandisit olan kişilerdir. Apandisit ilk başladığında ağrı belirsiz olduğundan ya hekim tarafından ya da hasta kendisi ağrı kesici alır. Hastanın ağrısı kesilir ama apandisit iltihabı da alttan ilerlemeye devam eder. Sonunda bu hastalar gecikmiş olarak, bazen patlamış apandisit olarak uygun hekimin karşısına gelirler; tabi hastanın sağlık sorunu büyümüş ve karışık bir duruma gelmiş olarak.

Birbirine benzeyen çok hastalık var. Bunların teşhisleri karışmaz mı? Yanlış tedavi olmaz mı?

Tabiî ki karışabilir. Ancak hekimlerin görevi de zaten bu hastalıklar arasından gerçeği bulup çıkarmak. Bunun için hastanın şikâyetinin ayrıntılı dinlenmesi, dikkatle muayene edilmesi, gerekli tetkiklerin yapılması ve sonucunda bir kanaate – teşhise varılması gerekir. Bazen teşhis net olmayabilir. Bu durumda da hastayı yakın takibe alıp şikâyetinin seyrine göre tedavi kararını vermek gerekir. Şikâyetleri birbirine çok benzediği için karıştırılan pek çok hastalık vardır. Örneğin apandisit ile idrar yolu taşları, yumurtalık hastalıkları, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) sıklıkla karışır. Ülser ağrısı ile kalp krizi karışabilir.

Karın ağrısı olduğunda kişinin kendisinin yapabileceği bir şey var mı?

En çok dikkat çekmek istediğimiz nokta, hemen ağrı kesici ilaç almamaktır. Belki basit bir gıda hazımsızlığı veya soğuk algınlığıdır. Ama şiddetli, birkaç saat geçmesine rağmen dinmeyen bir ağrı varsa, ağrı ile birlikte kişiyi günlük hayatından alıkoyan şikâyetleri varsa zaman geçirmeden hekime başvurulmalıdır.

“Göbek düşmesi” durumu ile karın ağrısı arasında ilişki nedir?

Göbek düşmesi ifadesinin tam bir tıbbî karşılığı yok. Ama zannımca karın içini örten yağlı dokunun ani vücut hareketleri sonrasında sıkışması, burkulması sonucu olabilir. Tabii bu durumu ispat oldukça zordur ve gerekli de değildir. Böyle durumda hekim olarak yapacağımız gerçekten müdahale gerektiren bir hastalığın tesbitidir. Böyle bir hastalık yoksa kişiyi takibe almak ve ilaç tedavisi uygulamak yeterlidir.

Bebek ve çocuklarda ağrı olunca ne yapmalıyız?

Bebek ve çocuklar şikâyetlerini anlatmakta yetersiz olduklarından ebeveynlerin daha dikkatli olmasını öneriyoruz. Bebeklerde huzursuzluk, emmede değişiklik, vücut hareketlerinde değişiklik bir sorun olduğunu düşündürmelidir. Şikâyetlerini anlatamadıklarından bebeklerde gerçekten bir hastalık varsa teşhis genellikle gecikiyor ve ciddi sağlık sorunları oluşuyor. Üstelik çocuklarda gelişen bazı hastalıklar hızla ilerleyip vücudun dengesini ve direncini çok hızlı bozabiliyor. Mesela boğulmuş kasık fıtıkları geç fark edilebiliyor; gecikme bebeğin hayatına mal olacak derecede ciddi olabiliyor.

Gebelerde karın ağrısı olursa ne yapmalıyız?

Gebe bayanlarda da karın ağrısı yapan pek çok hastalık görülebilir. Ama öncelikle ağrının, gebelik sebebiyle mi olduğunu veya ağrı sebebinin gebeliğe zararı olup olmadığını belirlemek lazım. Bu yüzden gebe hanımlarda ağrı olunca beklemeden hekime muayene olmak gerekir.

Karın ağrısı olan kişiler hangi hekime başvurmalı?

Öncelikle aile hekimine muayene olmak uygundur. Dediğimiz gibi karın ağrıları çok sık görülür ve çoğunun altından bariz bir hastalık çıkmaz. Eğer karın ağrısı sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanına, yetişkinler için de genel cerrahi uzmanına muayene olmak gerekir. Çünkü karın ağrısı birkaç günlük ise cerrahi bir hastalık olma ihtimali var; ayrıca ameliyat gerektiren bir hastalık daha riskli bir durum olduğundan tedavide gecikme engellenmiş olur. Ama uzun zamandır hafif şiddetli ağrı varsa iç hastalıkları uzmanına başvurmak doğrudur. Bu ilk başvurular sonucunda şüphelenilen veya teşhis edilen hastalıklara göre kadın hastalıkları uzmanı, üroloji uzmanı, kalp hastalıkları uzmanı, gastroenteroloji hastalıkları uzmanı bazen de psikiyatri uzmanına ihtiyaç duyulabilir.

Karın ağrılarının psikolojik sebepleri de var mıdır?

Evet, bazı durumlarda psikiyatrik hastalar karın ağrısından şikayet edebilir. Çok evhamlı kişiler, hastalık hastalığı olan kişiler, bazı ilaç alışkanlığı olan kişiler, hastalık taklidi yapanlar ve en sık da psikosomatik rahatsızlığı olanlar karın ağrısından yakınırlar. Mesela ailesinde barsak kanseri görülmüş kişiler en ufak karın şikayetinde kendisinde kanser olduğu endişesi ila karın ağrısıyla hekime başvurabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karın Ağrısı (Karında Ağrı) ve Sebepleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaattin ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Karın Ağrısı Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Boyun ve Kol Ağrısı Sebepleri ÇOK OKUNUYOR Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Kronik Alt Karın (Pelvik) Ağrısı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Çocuklarda Akut Karın Ağrısı Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Karın Ağrısı (Karında Ağrı) ve Sebepleri' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Lazerle Tedavi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:37
Top