2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar
MAKALE #2950 © Yazan Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK | Yayın Nisan 2009 | 367,548 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
MAKAT BÖLGESİ HASTALIKLARI

Makat çevresinde görülen hastalıkların şikayetleri ve bulguları birbirine benzerdir. Hastalar tarafından bu hastalıkların ayırdedilmeleri zordur. Genellikle hepsi birden basur, mayasıl adı ile ifade edilir. Çoğunun teşhis ve tedavisi genel cerrahi uzmanı tarafından yapılır. Bu yazıda kısaca hastalıkların tanımlarını, belirtilerini ve tedavileri açıkladım.

Hemoroid (basur)

Makatta en sık görülen hastalıktır. Makat çevresindeki damar yumaklarının genişlemesi ve sarkması sebebiyle oluşur.Dışkılama esnasında kanama ve memeleşme olur. Hemorodide ağrı çok fazla olmaz. Ancak acil durumlarda ağrı olur.Yeni başlamış hemoroidler ilaçlarla tedavi edilirken ilerlemiş durumlar ameliyatsız bazı müdahaleler ve çok ilerlemiş olanlar da ancak ameliyatla tedavi edilirler.

Anal Fissür (makat çatlağı)

Kabızlık sebebiyle sert dışkının makat cildini yırtması sonucu oluşur. Dışkılama esnasında şiddetli ağrı ve az miktarda kanama olur. Yeni başlamış çatlak ilaçla tedavi edilir. Çok ilerlemiş olanlar ameliyatla tedavi edilirler. Çatlak tedavi edilmezse apse oluşması için zemin oluşturur.

Perianal Abse

Makatı çevreleyen yağ dokusunun iltihaplanmasıdır. İltihap ilaçla tedavi edilmezse ilerler ve apseye dönüşür. Ani başlayan bir durumdur. Künt bir ağrı şeklinde başlayıp bir iki gün içinde şiddetlenir. Oturma, yürüme ve dışkılamayı engelleyecek hale gelir. Makat etrafında şişlik, sıcaklık ve hassasiyet olur. Apse geliştikten sonra yarılıp irinin akıtılması gerekir.

Anal Fistül (tünel)

Makat çevresindeki apselerin patlayıp cilde açılması sonrasında kapanmayan delikleri, cilt ile makatın içi arasında tünel oluştururlar. Bu durum fistüldür. Sadece akıntılarla iç çamaşırın kirlenmesi şeklinde şikayete yol açar. Apse düzeldikten üç ay sonra bile akıntı kesilmiyorsa ameliyat etmek gerekir.

Anal Polip

Makatın içindeki saplı et benidir. Dışkılama esnasında dışarı sarkar ve ele gelebilir. Bazen kanama yapabilir. Tedavisi basitçe bağlanıp kökünden kesilmesidir.

Mantar Enfeksiyonu

Makat etrafındaki cildin mantar mikroplarıyla istila edilmesidir. Kaşıntı, kızarıklık ve tahriş sebebiyle kanama şikayetleri oluşur. İlaçlarla tedavi edilir.

Parazit

Dışkıdaki kıl kurtlarının makat etrafını tahriş etmesi sonucu oluşur. Kaşıntı ve bazen de dışkıda kanama gibi şikayetleri yol açar. İlaçlarla tedavi edilir.

Kondilom

Makat etrafında veya öne doğru cinsel organları tutacak şekilde küçük et benleri oluşmasıdır. Önce bir iki sivilce şeklide başlayıp zamanla büyür ve sayıca artarlar. Kaşınma sebebiyle kanama yapabilirler. Koterle (elektrikli kesme cihazı) temizlenmeleri gerekir. Tedavide geç kalınırsa tekrar etme ihtimalleri vardır.

Perianal kanser

Makat etrafındaki herhangi bir dokunun kanserleşmesi mümkündür. Genellikle ağrısız şişlik, dışkı çıkarmakta zorlanma, dışkılama alışkanlığında değişiklikler şikayetleridir.
Kanserin yerine tipine göre ışın tedavisi veya ameliyat gerekir.

Kıl dönmesi

Makata yakın kıl dönmesi yerleşimi olabilir. Diğer hastalıklardan ayırt etmek gerekir. İç çamaşırda kirlenmeye sebep olur. Ameliyatla tedavi edilir.

Anal prolapsus (makat sarkması)

Dışkılama esnasında bağırsağın son kısmının dışarı sarkmasıdır. Dışkılama esnasında büyük miktarda barsak dışarı çıkar, bazen kendiliğinden bazen el ile içeri itilebilir. Makatta ıslaklık ve kanama yapabilir. Ameliyat ile tedavi edilir.

Hidradenitis süpürativa

Ter bezlerinin müzmin (kronik) iltihabıdır. Koltukaltı, kuyruk sokumu ve kasıklarda sık görülür. Makat çevresine kadar uzanabilir. İlaçlarla tedavi edilemiyorsa ameliyatla iltihaplı ter bezlerinin çıkarılması gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     51 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaattin ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Anal Stenoz - Anal Striktür - Makat Darlığı PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Sık Görülen Diz Sorunları ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Havaların Soğuması ve Hastalıklar Op.Dr.Süleyman ABACI
► Genetik Hastalıklar Kaderimiz mi? Dr.Ülkü GÖRMEZ
► Otoimmünite ve Otoimmün Hastalıklar Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Gebelik ve Romatizmal Hastalıklar Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Lazerle Tedavi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top