2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hekimler Aynı Konuda Neden Farklı Konuşurlar?
MAKALE #5010 © Yazan Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK | Yayın Haziran 2010 | 6,483 Okuyucu
HEKİMLER AYNI KONUDA NEDEN FARKLI KONUŞURLAR?

  • Ekolleri farklıdır
Aynı hastalık için aynı dal hekimleri bile takip ettikleri tıbbî görüş gereği farklı uygulama yapabilirler. Her iki yöntem de doğrudur. Örneğin safra kesesi iltihabı için bazı hekimler tıbbî görüşleri gereği hemen ameliyatı, bazıları da önce ilaç tedavisini ardından planlı ameliyatı önerirler.
  • Dahilî ve cerrahî bakış açısı farklıdır
Bazı hastalıklara dahilî uzmanların yaklaşımı ile cerrahî uzmanların yaklaşımı farklıdır. Üstelik bu farklı yaklaşımların bilimsel dayanağı da vardır. Örneğin dahilî uzmanlar yemek borusu reflü hastalığında genellikle ilaç tedavisi uygularlar. Ama cerrahî uzmanları genellikle ameliyat önerirler.
  • Bilgi ve tecrübeleri farklıdır
Hekimlerin yetiştiği zaman ve yer tecrübelerini de etkiler. Bu etki sonucunda aynı hastalığın teşhis ve tedavilerinde farklı söylemler ve uygulamalar olabilir. Bu farklılık yanlışlık değil tercihlerin farklı olmasıdır.
  • Zamanla hastalıkların tedavisi değişir
Tıp oldukça hızlı gelişen bir bilim dalı, teknolojisi hızla yenileniyor. Bu sayede bazı hastalıkların tedavisi de zamanla farklı oluyor. Örneğin 10-15 yıl öncesine kadar mide ülseri için ameliyat yapılırken günümüzde ülser için ameliyat uygulanmama ilaçlar yeterli olmaktadır.
  • Zamanla hastanın belirti ve bulguları değişebilir
Pek çok hastalığın seyri zamanla değişir, hastanın şikayetleri değişir. Acil hastalıklarda bu değişim saatlerle bile farklılık gösterebilir. Hastayı ilk gören hekimin muayene ve tetkik sonuçlarına göre koyduğu teşhis ve önerdiği tedavi hastayı daha sonra gören hekiminkinden farklı olabilir. Bu duruma en güzel örnek apandisit hastalığıdır. Apandisit başlangıçta sıradan bir karın ağrısı zannedilip hastaya basit ağrı kesiciler verilebilir. Ama zamanla hastalık yerleştiğinde ameliyat etmek gerekir. Bu durumda ilk gören hekim ile ameliyatı yapan hekimin teşhis ve tedavileri birbirinden oldukça farklı olacaktır.
  • Bazı hastalıkların seyri zamanla farklılık gösterir
Bazı hastalıklar zaman içinde iyileşebilir, kötüleşebilir. Bu durumda tedavileri de farklılık gösterir. Örneğin boğulmuş fıtık için acil ameliyat şarttır. Ama bazı kişilerde ameliyat için beklerken bile fıtığın boğulmuş hali düzelebilir. Bu durumda acil ameliyat gerekmez; planlı ameliyat yapılır.
  • Bazı hekimler daha saldırgan bazıları daha çekingen tedavi yapar
Bazı hastalıklarda hekimin tedavi tercihi çok saldırgan olabilir, bazı hekimler de aynı durumda daha küçük ve çekingen uygulama yapabilirler. Örneğin bir abseyi, ağrı ve estetik kaygılarla küçük bir işlemle de tedavi edebiliriz, büyük bir kesi ile tümden de yok edebiliriz. Bu iki uygulama arasındaki farklılık hekimin tercihidir.
  • Bazı hastalıklar sınırdadır. Birden fazla şekilde tedavi edilebilir
Bazı hastalıkların tek bir tedavisi yoktur. Aynı safhadaki hastalık birden fazla yöntemle tedavi edilebilecek özelliktedir. Hekimin tercihine ve hastanın durumuna göre tedavi seçilir.
  • Hastaların beklentileri hekimlerin farklı konuşmasına yol açabilir
Hastaların hekimlerden beklentileri, hastalıklarının tedavilerini de etkiler. Bu, bazen bilinçli olarak tedavi seçeneklerini belirlemek şeklinde olabilir veya görüşme esnasında hekimde bıraktığı izlenim ile olabilir. Hastanın durumuna göre her hekim farklı uygulamalar yapabilir.
  • Alet ve cihaz hazinesi hekimi farklı tedavi yapmaya yönlendirir
Her hastanenin ve hekimin teşhis ve tedavide kullandığı alet ve cihazlar eşit değildir. Bu eşitsizlik bazen teşhis ve tedaviye yansıyabilir. Örneğin baş ağrısı şikayeti olan bir hasta, tomografi cihazı olmayan bir kurumda muayene edilirken beyin tümörü teşhis etmek mümkün olmaz ve sık görülen sıradan bir baş ağrısı olarak değerlendirilebilir.
  • Teşhis için kullanılan teknolojiler iyileştikçe doğru teşhis ve tedavi oranı artıyor
Tıp teknolojisinde hızlı gelişmeler oluyor. Tetkik yöntemleri ve cihazlar vücudun daha iyi görüntülenmesini dolayısıyla teşhiste isabetimizi artırıyor. Bu cihazla sahip olmak aynı şikayetler için teşhis ve tedavimiz farklı olabiliyor.
  • Yeni tedavi yöntemlerinin her hekim tarafından kısa sürede duyulması ve bizzat uygulanması zaman alabiliyor
Yeni tedavi yöntemleri tüm hekimler tarafından hemen kullanılmaz. Bir yöntemin yayılması için o yöntemin gerçekten doğru olması, eski yönteme üstün olması ve hekimlerin bu yöntemi öğrenip tecrübelerine katması gerekir. Bu süreç de bir zamana ihtiyaç duyar. Bu sürece dahil olmuş hekim ile olmamış hekim aynı hastalık için farklı tedavi seçenekleri sunabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hekimler Aynı Konuda Neden Farklı Konuşurlar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaattin ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Hekimler Aynı Konuda Neden Farklı Konuşurlar?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Lazerle Tedavi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:11
Top