2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Migren İçin Yeni Bir Tedavi: Manyetik Uyarım Tedavisi
MAKALE #5043 © Yazan Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ | Yayın Haziran 2010 | 6,386 Okuyucu
GİRİŞ

Beyin üzerine uygulanan manyetik uyarım ilk kez 1985 yılında gerçekleşmiştir. 1990’lı yılların başlarından itibaren ardışık yüksek frekans manyetik uyarım ( tıp literatüründe rTMS olarak anılır) bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu kullanım yıllar içinde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. İnme, felç, konuşma bozuklukları, epilepsi,migren, hareket bozuklukları, Alzheimer hastalığı, distoni, yazıcı krampı, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, tik bozuklukları, tinnutus (kulak çınlaması), spastisite, nöropatik ağrı, bölgesel ağrı sendromu, depresyon, bipolar bozukluk, mani, şizofrenide halüsinasyon manyetik uyarım tedavisinin kullanıldığı alanlardır. Bu konuda yapılmış pek çok çalışma, araştırma vardır ve büyük çoğunluğu başarılı sonuçlar vermektedir.

Migren beyin damarlarında önce daralma, ardından genişleme ile oluşan, aura, zonklayıcı, başın bir yarısı veya tümünü tutabilen başağrısı, ışık ve sesten rahatsızlık, bulantı ve kusmanın eşlik edebildiği 2 saat ile 48 saat arasında sürebilen, toplumun %15 inden çoğunda görülen bir hastalıktır. Ailesel yatkınlık söz konusudur. Hastalığın beyinde arka kısımda bir bölgedeki metabolik ve işlevsel bir depresyon ile başladığı ardından damarlardaki genişlemenin geldiği bugün iyi bilinen bir gerçektir. Migren ataklar halinde gelen bir hastalıktır ve atak sıklığı çok değişken olabilmektedir. Ayda 2 den çok atak oluyor ve ağrılar kişinin iş ve sosyal yaşamını etkiler bir boyuta geçiyorsa profilaktik tedavi denen önleyici, koruyucu tedaviler kullanılmaktadır.

Manyetik uyarım tedavisi ve Migren

Migreninde 2 tür manyetik uyarım kullanılmaktadır: tek Manyetik Uyarım ve çoklu, ardışık manyetik uyarım. Tekli manyetik uyarım başağrısı atağı sırasında kullanılırken, çoklu, ardışık manyetik uyarım migren atağı önleyici tedavisinde kullanılmaktadır.
İster tekli ister çoklu manyetik uyarımda, elektromanyetik bir bobin saçlı deri üzerine teğet olarak yerleştirilerek beyin dokusunu 100 mikrosn gibi kısa süre ile manyetik alana maruz bırakır. Bu manyetik alan içinde bulunan beyin hücresi zarında elektriksel alan etkisi ile uyarılma gerçekleşir. Uygulanan elektromanyetik alanın gücü yaklaşık 150 V/m ‘ dir ve saçlı deriden itibaren 1,5 ile 3 cm derinliliğe kadar sirayet edebilir. Uygulanan elektromanyetik alan beyin hücrelerinde depolarizasyon veya hiperpolarizasyona neden olarak elektriksel değişiklikler oluşturur. Üstelik ardışık uyarımlarla bu elektriksel değişimlerde süreklilik sağlanabilir. İşte bu süreklilik çoklu ardışık uyarıma beyin hastalıklarında tedavide imkan sağlamaktadır.

Migrende ataklar arasında beyinde kalıtımsal olan bir hipereksitabilite durumu söz konudur (aşırı uyarılabilirlik). Bu durum yapılmış, uyarılmış potansiyel ve manyetik uyarım çalışmlarında gösterilmiştir. Örneğin manyetik uyarım oksipital yani görme bölgesi üzerine uygulandığında kişi fosfen dene bir ışık parlaması görür. Migrenli hastalarda manyetik uyarım ile fosfen görmenin normal kişilere göre daha düşük manyetik uyarım ile mümkün olduğunu göstermiştir. Yani migrenli kişilerin görme korteksleri normal bir insana göre daha kolay uyarılmakta yani hipereksitabldır. Bu kişilere migren atak önleyici tedavi verildiğinde fosfen uyarılma eşiği normal insanların düzeyine yükselmektedir. Yani özetle migrenli hastaların beyni normal insanlardan farklı ve hipereksitabldır ve tedavi ile normal düzeye inebilmektedir. Bu bazı migren önleyici ilaçlarla sağlanabileceği gibi beynin elektriksel hiperaktivitesi manyetik uyarım veya elektriksel akım tedavileri yoluyla da düzeltilebilir. Ataklar arasında hipereksitabl olan migrenli beyin atak sırasında oksipital görme korteksinden itibaren önce bir eksitasyon ardından inhibisyon dalgasını beynin kabuğu üzerinde öne doğru yayar (buna yayılan depresyon denir).

TMS ile hem atak sırasında ağrı tedavisi hem de atakları engelleme tedavisi mümkündür. Bu konuda yapılmış çalışmalar ve araştırmalar bu fikri desteklemektedir. rTMS uygulaması migrenli hastalarda sağ prefrontal korteks üzerine yapılmaktadır.
Bizim de migren hastalarındaki manyetik uyarım tedavisi deneyimlerimiz bu doğrultudır. Yani hem ağrı ataklarını hem de ağrı profilaksisini manyetik uyarım ile başarı ile sağlayabilmekteyiz.

Prof.Dr.Burhanettin Uludağ

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Migren İçin Yeni Bir Tedavi: Manyetik Uyarım Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burhanettin ULUDAĞ Fotoğraf
Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
İzmir
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ'ın Makaleleri
► Depresyon Tedavisinde Manyetik Uyarım Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Migren İçin Yeni Bir Tedavi: Manyetik Uyarım Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Bacaklara Giren Kramp ve Kasılmalar ÇOK OKUNUYOR Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:05
Top