2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uçakta Sunulan Yiyecekler ve Kalorileri
MAKALE #5947 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Kasım 2010 | 6,959 Okuyucu
Uçakta sunulan yiyecek ve içeceklerin kalorileri hakkında fikriniz var mı? Sunulan yiyecekler sizin günlük ihtiyacınızın ne kadarını karşılıyor. Yemek seçme şansınız var mı?

Bayram tatili başlıyor, birçoğumuz farklı bölgelere, ülkelere uçacak yada uzun süreli araba yolculuğu yapacak. Uçakta sunulan yiyeceklerin anlamlarını yada kaç kalori içerdiklerini biliyormuyuz. Karayolu ile seyehat ederken mola verdiğimizde yiyecek seçiminde nelere dikkat etmeliyiz.

Bazen tüm gün süren uzun uçuşlar, bazen 1-2 saatlik uçuşlar yapıyoruz. Ama dikkat etmemiz gereken ve gözden kaçırdığımız önemli bir ayrıntı uçuş esnasında sunulan yiyeceklerde seçme şansımızın olduğu. Uçuşunuza başlamadan önce ( 24 saat önce) check-in esnasında ne tür bir yemek istediğinizi belirliyebilirsiniz.
Birkaç dakikanızı ayırarak yapacağınız seçiminiz sizi fazla kalori almaktan kurtaracak üstelik hareketsiz geçireceğiniz yolculuklar esnasında konstüpasyon, mide şikayetleri, gaz ve yanma hissi gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Yemek tercihinizi belirlemeden önce uçakta sunumu yapılan yiyeceklerin neler içerdiğine bakalım.

Asya Vejetaryen Yemeği Bu yemek vejetaryen yolcular için hazırlanmıştır. Genellikle aromatik ve baharatlıdır. İçinde her tür sebze, taze meyve ve süt ürünleri bulunur. Herhangi bir et türü, balık veya yumurta içermez.
Hint Yemeği Bu yemek, katı bir vejetaryen olmayan ve et, balık, yumurta ve süt ürünleri yiyenler için hazırlanmıştır. İçinde kuzu eti, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri bulunur. Sığır eti içermez.
Vejetaryen Jain Yemeği Bu yemek, katı birer vejetaryen olan Jain topluluğu üyeleri içindir. Çeşitli Hint sosları ve baharatlarıyla hazırlanmıştır. İçinde taze meyve, toprağın üstünde büyüyen sap sebzeler bulunur. Hayvan ürünleri ve yan ürünleri, soğan, mantar, zencefil, sarımsak, patates, havuç, pancar ve turp gibi kök sebzeler içermez.
Müslüman Yemeği Buyemek helal yemek hazırlama kuralları gözetilerek hazırlanmaktadır. İçinde kuzu eti, tavuk, balık, yumurta, sebze, meyve ve süt ürünleri bulunur. Domuz eti, alkol veya Helal olmayan şekilde hazırlanmış et içermez.
Hafif Yumuşak Yemek Bu yemek midesinden veya sindirim sisteminden sorunları olan yolcular içindir. İçinde patates püresi, taze ıspanak, rafadan yumurta, kaynatılmış et, tost, süt ve süt ürünleri bulunur. Fırında pişirilmiş veya kızartılmış yiyecek, sarımsak, soğan veya baharat içermez.
Diyabetik Yemek Şekerhastası (şeker düzeyleri yüksek) olan yolcular için hazırlanmış bir yemektir. İçinde az yağlı süt, yoğurt, yağsız et, haşlanmış yada püre halinde patates, sebze ve taze meyve.bulunur, Ek şeker içermez.
Meyve Tabağı Bu yemek diyet nedeniyle sipariş edilebilir. Aynı zamanda, oruç tutarken sadece meyve yiyen belirli toplulukların üyeleri tarafından kullanılabilir. İçinde taze mevsim meyveleri vardır. Konserve meyve içermez.
Glutensiz Yemek Bu yemekGlutene (buğday, arpa, yulaf veya çavdar proteini) alerjisi olan veya glutenden hoşlanmayan yolcular için hazırlanmıştır. İçinde süt ürünleri, taze sebze, salata, meyve, balık, yağsız et ve pirinç bulunur. Ekmek, makarna, pasta, çikolata, börek veya kraker içermez.
Düşük Kalorili Yemek Bu yemek alacakları günlük kalori miktarı kısıtlanmış olan, kilo verme programını takip eden yolcular için hazırlanmıştır. İçinde lifli yiyecekler, düşük yağ ve düşük karbonhidrat bulunur. Şeker, krema, salça, mayonez veya yağlı yiyecekler içermez.
Düşük Kolesterollü / Az Yağlı Yemek Bu yemek, yağ alımını minumumda tutması gereken yolcular için hazırlanmıştır. İçinde süzme peynir, yumurta beyazı, haşlanmış pirinç, patates, yağsız et, balık kepekli ekmek,tahıl ve taze meyve bulunur. Süt, krema, yağ, peynir, yumurta sarısı veya yağlı et içermez.
Az Tuzlu Yemek Bu yemek, tansiyon problemi olan yolcular içindir. İçinde tuzsuz margarin, tuz içeriği az yiyecekler, taze veya dondurulmuş yiyecekler bulunur. Tuzlu peynir, salça, sos, pişmiş ve tuzlanmış yemek veya konserve yiyecek içermez.
Süt ve Süt Ürünleri İçermeyen Yemek Bu yemek, süt ve süt ürünleri alerjisi olan veya bu ürünleri sevmeyen veya laktoz intoleransından şikayetçi olan yolcular için hazırlanmıştır. İçinde salata, sebze ve diğer lifli yiyecekler, makarna, pirinç, balık veya et bulunur. Süt ve süt ürünü, salça, börek, kruvasan veya çikolata içermez.
Vejetaryen Yemek Vegan olarak da bilinir, bu yemekte hiçbir hayvan ürünü veya yumurta, süt ürünleri gibi yan ürünler bulunmaz. İçinde her tür sebze ve taze meyve bulunur. Herhangi bir et türü, balık veya hayvan ürünü veya yan ürünleri içermez.
Süt Ürünü Yiyen Vejetaryen Yemeği Yumurta ve süt ürünleri içeren bir vejetaryen yemeğidir. İçinde sebze, taze meyve, yumurta, süt ürünleri ve bakliyat bulunur. Herhangi bir balık veya et türü içermez.
Çocuk Yemeği Bu yemek, 2 ile 12 yaşları arasındaki çocuklar içindir. İçinde tavuk, balık, kızarmış patates, makarna, çikolata, cips, kraker, süt ve süt ürünleri, meyve ve meyve suyu. Vejetaryen çocuk yemeği de isteyebilirsiniz.
Bebek Yemeği Çeşitli markalarda bebek mamaları bulunur. Ancak, anne ve babalara, çocuklarının bildiği ve tercih ettiği yiyecekleri yanlarında taşımalarını önerilir. Süt ve yemekler, gerektiğinde, kabin ekibi tarafından uçakta ısıtılabilir.
Vejeteryan Doğu Yemeği Bu bir vejeteryan yemeğidir. Çin usulü veya doğu tarzında hazırlanır.
Çiğ Sebze Yemeği Bu yemekte sadece çiğ sebze ve salata bulunur.
Deniz Mahsulleri Yemeği Bu yemek deniz mahsullerini, en çok da balık ve kabuklu deniz hayvanlarını, tercih eden yolcular içindir. İçinde et ürünü yoktur.
Fındık veya Yer Fıstığı Alerjileri Yer fıstığı veya yan ürünlerine karşı alerji oldukça önemli olabilir. İçeriğinden emin olamadığınız durumlarda uçağa kendi yemeğinizi götürmenizi tavsiye ederim.
Uçakta bize sunulan mönülerin neler olduğunu ve içeriklerini biliyoruz. Peki hangisini seçelim. Diyabet, kolestrol, hipertansiyon, gluten alerjisi, laktoz intoleransı gibi sorunlarınız varsa size uygun olan menülerden birini seçebilirsiniz.
Herhangi bir sağlık probleminiz yok ve yolculuk sırasında fazla kalorili almak istemiyorsanız tercihiniz aşağıdakilerden biri olabilir.
Düşük kalorili yemek, Meyve tabağı, Çiğ sebze mönüsü, Vejeteryan yemek
Unutmayın size sunulan standart yemek ortalama 1000-1200 kalori içermektedir. Günlük kalori ihtiyacınızın önemli bir bölümünü bir öğünle karşılamış olabilirsiniz.
Uçakta ikram edilen 100 gm lık fındık yada fıstık ile artı 650-900 kaloriyi bir anda tüketiyorsunuz. Buna 500 cc bira eklediğimizde 210-250 kalori daha alıyorsunuz. İçki tercihiniz rakı yada votka olduğunda bu oran daha da yükseliyor.
Karayolu ile seyehat ettiğinizde 1 yada 2 öğününüzü yolda vereceğiniz molalarda yiyeceğinizi düşünürsek dengeli seçimler yapmak sizi mide şikayetleri ve sindirim sistemi rahatsızlıklarından koruyabilir. Nelere dikkat etmeliyiz?
Gaz ve şişkinlik yapan yiyeceklerden uzak durun, Bol sıvı tüketin, Molalarda küçük yürüyüşler yapın, Yiyecek seçimleriniz düşük kalorili ve geç acıkmanızı sağlayacak protein ağırlıklı besinler olsun.

Hepinize sağlıklı yolculuklar
Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uçakta Sunulan Yiyecekler ve Kalorileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Uyutan Yiyecekler Dyt.Gülşen LÜKEL
► Kilo Vermeyi Sağlayan Yiyecekler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Mutluluk Veren Sağlıklı Yiyecekler Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uçakta Sunulan Yiyecekler ve Kalorileri' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:00
Top