2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ereksiyon Bozuklukları (İktidarsızlık / Sertleşme Sorunu)
MAKALE #7084 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Haziran 2011 | 7,635 Okuyucu
Bir çok erkek cinsel hayatında sertleşme sorunuyla karşı karşıya geldiğinde paniğe kapılıyor. “Başarısız” olduklarına inanan bu erkekler genellikle tekrar “başarısız” olacaklarından korkuyor. Düşünce boyutunda “ya tekrar kalkmaz ise” ya da “bu kezde olmaz ise” düşünceleriyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu durumda stres ve aşırı performans anksiyetesi (korkusu) yaşayan erkekler bir dahaki girişimlerinde doğal olarak “başarısız” oluyor. Bu duruma “öğrenilmiş çaresizlik” diyoruz. Zaman içerisinde bu duygu ve davranış biçimleri cinsellikten soğumaya ve uzaklaşmaya neden olabiliyor. Bu durum Cinsel Fobiye kadar varan Cinsel İşlev Bozukluğuna sebebiyet veriyor. Bu durum aynı Vajinismusta görülen cinsellikten soğumaya ve uzaklaşmaya neden olmaktadır.

Psikanalitik bakış açısından, ereksiyon bozukluğunun ardında anneye karşı duyulan ve bugüne kadar gizli kalan saldırganlık (agresyon) duyguları olabilir. Literatürde ve görünen klinik vakalarda “Erken çocukluk dönemindeki korkulardan kaynaklanan saldırganlıkla başa çıkmada yaşanan problemlerden” söz etmektedir. Eşin hamile kalmasıyla veya bir erkek çocuğu doğurmasıyla birlikte bu tip problemlerin baş göstermesi, belki de bir tür “güncel Oidipus kompleksi” (Ödipal çatışma) olabilir. Bir kız arkadaş veya eş, anne olacağında, bu durum muhtemelen erkek tarafa güçlü bir şekilde kendi annesini hatırlatmakta ve eşine karşı duyduğu arzunun kaybolmasına neden olmaktadır.

Otuzlu yaşların üzerinde, eşler arasında genellikle anlaşmazlıklar baş gösterir ve ereksiyon bozuklukları yaşanması nedeniyle yalnız kalma korkusu ortaya çıkar ve bu durum bir de istek ve arzu kaybı ile birleştiğinde, kişi cesaret ve direncini tamamen yitirir ve ilgili kişi üzerinde depresif etki gösterir.

Ayrıca bu kişilerde ereksiyon bozukluklarına eşlik eden fenomenler olarak başka problemlerde çoğunlukla görülmektedir. Ereksiyon bozukluklar nevrotik tabloda görülen depresyon, takıntılar ve buna benzeri ruhsal problemleride beraberinde getirebilir. Ayrca narsizm den kaynaklanan Narsisistik Kişilik Bozukluğu’ndan ya da Narsisistik Kişilik Örgütlenmesi’nden kaynaklanan ereksiyon probleminin bir başka nedenleri arasında yer alabilir. Bu tablo daha fazla preödipal döneme ait tablolardır. Narsisitik kırılmalarda, bir erkekte sertleşme sorununa sebebiyet verebilir. Zaman içerisinde basit bir ereksiyon bozukluk bir cinsel fobi ve korkulu rüya haline dönüşebilir.

45 yaşlarındaki ve (ikincil olarak) bir ereksiyon bozukluğu yaşayan erkekler, sıklıkla narsist kişilik özellikleri taşırlar, zira içinde bulundukları yaş gereği kendilerini bir yaşam krizi (varoluşsal kriz) içerisinde bulurlar. Eşlerinin kendilerine karşı istek ve arzularının kaybolması ise, bu yaşam krizinin muhtemelen daha da şiddetlenmesine neden olur.

Ereksiyon bozuklukları, aynı zamanda eşin davranışlarına karşı cevap olarak da ortaya çıkmış olabilir. (eşe karşı cephe alma/tepkisel davranış) Örneğin eş vajinismus yaşıyorsa, erkek taraf bu nedenle her hangi bir zamanda belki de pes edecek ve bu noktada tekrar tekrar hayal kırıklığına uğramamak için, bir tür ereksiyon bozukluğu geliştirebilecektir. (savunma mekanizması geliştirecek)


En Sık Görülen Cinsel Problemler
  • Cinsel Arzu Kaybı/Libido Kaybı (Sexuelle Lustlosigkeit/Libidoverlust): Cinsel isteklerde giderek artan bir azalma görülür veya artık bu istek kalmamıştır.
  • Cinsel Kısıtlamalar ve Engeller/Cinsel Utangaçlık (Sexuelle Hemmungen/Blockaden) (Sexual Shyness): Burada kişilerde kendi cinsiyetine veya diğer cinsiyete karşı kısıtlamalar veya engeller söz konusudur ve bu belirsizlikler nedeniyle cinsel faaliyetlerden haz alınması mümkün olmaz.
  • Cinsel İsteksizlik/Cinsellikten Tiksinme (Sexuelle Abneigung/Sexuelle Aversion): Cinselliğe ilişkin düşünceler hoş olmayan ve tiksindirici şekilde tecrübe edilmiştir ve "cinsellik arzusu hiç kalmamıştır".
  • Orgazmın yaşanmaması (Anorgazm) veya orgazma ulaşmada zorluk yaşama. Cinsel tatmin yaşanmadan orgazm veya meni boşalma durumu.
  • Çiftler arasında konuşulamayan cinsel istekler veya problemler. Cinsel fantazilerin yaşanamaması.
  • Fetişim (Fetişizm) veya hayata entegre edilmesi zor olan belirgin farklı cinsel tercihler.
  • Cinsel isteklerin birden bitmesi.
  • Kronik Ereksiyon Bozuklukları (Erektil Dysfunktion/Sertleşme sorunu, bu durum ayrıca iktidarsızlık olarak da anılmaktadır): Penis, artık (yeterince) sertleşmez.
  • Kadınlarda görülen cinsel kayganlaşma bozuklukları (vajinanın vajinal salgılarla nemlenmemesi, kayganlaşmaması).
  • Erken Boşalma (Ejaculatio praecox) – daha vajinaya girmeden önce veya bunun hemen ardından boşalmanın yaşanması.
  • Boşalmanın Yaşanmaması (Anejakulation): Ereksiyon ve yoğun uyarılma yaşanmasına rağmen, boşalmanın yaşanmaması.
  • Vajinismus (Vaginismus): Vajina kaslarında kramp benzeri bir kasılma yaşanması nedeniyle, Penisin içeri girmesi mümkün olmaz veya ancak ağrı ve sancı vererek mümkün olur.
  • Pelvipati (karnın alt bölgesinde yaşanan kronik ağrılar) "Gizli" Cinsel Rahatsızlıklar: Yaşanan ağrılar (farklı nedenler dolayısıyla yaşanması mümkündür), cinsel ilişkiye yönelik düşüncelerin ortaya çıkmasına müsaade etmez.
  • Ağrılı cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında ağrıların yaşanması (Dyspareunie/Disparoni)
  • Cinsel birleşme sonrası yaşanan rahatsızlıklar (orgazm sonrası reaksiyonlar) – Cinsellikten sonra depresyon, sinirlilik, iç huzursuzluk, ağlama veya gülme krizi ya da baş ağrıları yaşanması.
(Abdullah ÖZER M.A./M.Sc.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ereksiyon Bozuklukları (İktidarsızlık / Sertleşme Sorunu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Erkeklerde Sertleşme Sorunu Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► Erkek Neden Sertleşme Sorunu Yaşar? Psk.Ahmet Sevran POLAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ereksiyon Bozuklukları (İktidarsızlık / Sertleşme Sorunu)' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:44
Top