2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Focusing ve Terapötik Uygulama
MAKALE #22650 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Ocak 2022 | 842 Okuyucu
Focusing ve terapötik uygulama

Focusing, kişisel ve kültürel yaşam öykülerinden bağımsız olarak tüm insanlar için evrensel olarak ortak olan doğal bir süreçtir. Focusing terapistleri, çeşitli (sözel, yaratıcı, imaj, bedensel ve eyleme yönelik) yöntemlerle süreci başlatır ve ona eşlik eder.

Aşağıdaki özellikler, focusing terapisinin terapötik uygulamasının karakteristiğidir.

- İlişki (danışan ile terapist arasında, danışanın kendisiyle, terapistin kendisiyle) deneyimlenenlerden fazlasıdır. Deneyim süreçleri her zaman somut ilişki bağlamında gerçekleşmektedir.

- Terapistin farkındalıklı ve kasıtsız varlığı (dasein), onun ne yaptığından (teknikten) daha önemlidir. Terapist kendi örtük (implizit) deneyimine bağlıdır ve terapötik eyleminin ana kaynağı olarak ona hizmet eder.

- Terapist, danışanın deneyim sürecini (listening) tam olarak takip eder ve onunla birlikte, belli belirsiz hissedilen ancak henüz bilinmeyen (Felt Sense) deneyiminin bedensel kalitesini arar ve onu orada "olmaya" davet eder.

- Terapistin konuşmaları asla danışanın ifadelerinin içeriğiyle ilgili değildir (terapist yorumlamaz, analiz etmez veya değerlendirmez). Ancak ya danışanın dikkatini yönlendirme (Guiding) ile ilgilidir ya da terapistin öznel, dolaysız deneyimini devreye sokmasıyla ilgilidir (Responding).

- Terapistin görevi, danışanı kendi gelişimsel adımlarını bulmasında desteklemek için uygun müdahaleleri (experiential responses) kullanmaktır.

- Örtük deneyime ulaşmanın tüm yolları kullanılır (avenues). Çünkü bunlar belirli terapötik yöntemlerin bir özelliği değildir ve her insanda her zaman mevcuttur. Danışanın dilsel olarak ne ilettiği, ne hayal ettiği ve düşlediği, bedeninin sözsüz olarak ne ifade ettiği, nasıl davrandığı, kavramsallaştırılmamış örtük yönlere sahiptir. Aynı zamanda, dil, içsel imgeler, fiziksel duyumlar ve harekete yönelik dürtüler de danışanın örtük deneyimi simgelediği ve ifade ettiği ana alanlardır.

- Focusing terapisi öncelikle problemlerle değil, problemin Felt Sense’i ile çalışır. Bu durum her zaman çözüm odaklı, yaşamı teşvik eden adımlar anlamına gelmektedir. Focusing terapisi bu nedenle, kaynak odaklı bir terapi yöntemidir.

- Focusing, Chicago Üniversitesi'nde görevli filozof, aynı zamanda psikolog ve psikoterapist (1926-2017) Prof. Dr. Eugene Gendlin tarafından geliştirilmiştir.

- Focusing, Gendlin (1962, 1964, 1969, 1970a, 1970b) tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Danışan odaklı psikoterapi ve varoluşçu felsefenin (Existenz-Philosophie) "sentezinden" ortaya çıkmıştır.

Gendlin'in geliştirdiği "odaklanma teorisi" psikolojik değil, felsefî bir teoridir. Gendlin'in, felsefî ve terapötik çalışması, hissedilen ama henüz bilinmeyen şeylere dâhil olma (Sich-Einlassen) kavramına dayanmaktadır. Sich-Einlassen dilin, kavramların ve yöntemlerin ötesine geçen şey olarak tanımlanabilmektedir.

Gendlin için değişim adımları, aynı zamanda düşünme ve iyileşme adımlarıdır. Bugün odaklanma; düşünme ve felsefe yapma için bir araç, kendi kendine yardım için bir olasılık, aynı zamanda psikoterapi ve danışmanlık yöntemidir.

Sadece bu değil…Odaklanma; aynı zamanda yaratıcılık, karar verme ve manevî boyutları keşfetmenin bir aracıdır.
Odaklanmada önceden bilinen kimlikleriniz, yanıltıcı güçlerini kaybederek kendinize ve çevrenize canlı bir şekilde bağlanma deneyimine kavuşur.

Odaklanma, kendinizi nasıl algıladığınızı netleştirir. İçsel farkındalık, kişinin kendisiyle karşılaması, örtük alan ve çeşitli anlam yönleriyle deneyimin içsel alanını açar.

Odaklanma, kişinin kendine fiziksel erişiminin bir yoludur.


Abdullah ÖZER

Sosyal Hizmet Uzmanı, Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı, Aile Danışmanı


Eugene Gendlin Focusing Terapi Enstitüsü Türkiye® (TESCİL NO 2020 161159 TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU) 2021 yılında İzmir’de Abdullah ÖZER tarafından kurulmuştur.

Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Focusing ve Terapötik Uygulama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Focusing Nedir? Abdullah ÖZER
► Focusing Psikoterapi Nedir? Abdullah ÖZER
► Focusing Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Terapötik Sanat Psk.Beria Bilge ŞENER
► Psikolojide Terapötik Beklentiler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Terapötik Felsefe Nedir? Psk.Ebru ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Focusing ve Terapötik Uygulama' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
► Ego State Terapi Nedir? Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:34
Top