2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nedir Bu Öğrenci Koçluğu?
YAZI #1548 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet YILMAZ | Yayın Ekim 2012
Son zamanlarda sınavlara hazırlanan çocuklara sahip ailelerin sıkça duymuş oldukları bir konu. Öğrenci Koçluğu. İyi ama nedir bu öğrenci koçluğu? Bir para tuzağı diyenler de var, ilgilenip araştıranlar da. Ben de size bu konuyla ilgilenenlerden biri olarak yardımcı olmaya ve duyanların kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.
Öncelikle koçluk kavramını ele alalım. Örneğin Amerika’da şehirler arası yolculuk yapan otobüslere koç (coach) deniyor. Koç kelimesi buradan da çıkarım yapılabileceği üzere kişiyle yapılan seyahat anlamına geliyor. Şimdi anlatacağım hikayeyle koçluk kavramını biraz daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum;
Bilge adamın biri yolculuk esnasında su içmek için köyün birinde durur. Hem kendisi su içecektir hem de atına su içirip onun dinlenmesini sağlayacaktır. Köyün dışında birilerini gören bilge adam onlardan nerede su içebileceği ile ilgili yardım ister. Ardından köylülerle beraber su içeceği yere varır ve ihtiyaçlarını giderdikten sonra onlar için yapabileceği bir şey olup olmadığını sorar. Kendisine yardım eden köylülerden biri bir problemi olduğunu ve bu probleme çözüm üretemediklerini söyler. Nedir diye sorar bilge adam. Köylü anlatmaya başlar; “ geçen hafta babam yakalanmış olduğu hastalığa yenik düştü ve aramızdan ayrıldı. Ayrılırken bize 17 tane de at bıraktı. Fakat babamın istediği biçimde biz bu atları paylaşamıyoruz.” Bilge adam köylüye kendisini evlerine götürmelerini istedi ve köylünün evine doğru ilerlemeye başladılar. Köylünün anlattığına göre vefat eden adam atlarının yarısını büyük oğluna, 3’te birini ortanca oğluna ve 9’da birini de konuşmuş olduğu adama bırakmış. Fakat bu oranlarda paylaşımı yapamadıklarını gören bilge adam köylüye dönerek; “Şimdi bendeki atı da size vereyim. 18 at eder. Yarısı olan dokuz atı büyük abine verelim, 3’te biri olan 6 atı da ortanca abine, 9’da biri olan 2 atı da sana verelim. Toplamda 17 eder.” Köylü; “iyi ama bir at ne olacak?” Bilge adam; “ Eee bana da atımı geri verin ben yoluma devam edeyim” der.
Bu hikayeden de görüldüğü üzere öğrenci koçu öğrencinin hayatına girer ve öğrencinin hayatından çıkar gider. Öğrenci sanki hayatına hiç o koçu sokmamış gibi hayatına kendi ayakları üzerine basarak devam eder. Koç bir nevi hikayedeki at konumundadır.
Üniversiteye hazırlanan bir öğrencinin yaşamış olduğu süreçlere bir göz atalım. Şimdi öğrenciyi çok kollu bir yapıda hayal edin ve etrafındakilerin o kollardan tutarak öğrenciyi kendilerine çektiklerini düşünün. Bir koldan anne baba, bir koldan dershane, bir koldan özel öğretmen, bir koldan okul, bir koldan arkadaşlar, bir koldan internet, bir koldan hobiler. Öğrenci bu çemberin ortasında parçalara bölünmektedir ve hayatında günden güne artan gedikler oluşmaktadır. İşte koç bu gedikleri keşfederek yok etmesine katkı sağlar.
Koçun ne olduğunu anlattıktan sonra biraz da ne olmadığına bakalım. Koç tek başına bir rehber öğretmen değildir, koç bir sınıf rehber öğretmeni değildir, koç dershane öğretmeni değildir, koç psikolog değildir. Bu saydığım meslek elemanları koçluk yapabilir fakat bu alanda kendilerini geliştirmişlerse.
Koçluk çok kapsamlı bir süreçtir. Bu süreç asla ders başarısı üzerine odaklanamaz. Ders başarısı koçluk sürecinde dolaylı yoldan elde edilecek bir sonuçtur. Kişi önce kendisini tanıyacak ve kendisinde eksik bulduğu yönleri keşfederek o gedikleri giderecek, bu arada aile içi iletişimini güçlendirecek, kısaca potansiyellerini harekete geçirecektir. Koçlukta değişim esastır ve bu değişime çocukla birlikte aile de hazır olmalıdır. Koç sadece öğrenciyle değil aile ile de çalışır. Çünkü aile içi iletişim de öğrenci için bir gedik olabilir.
Koçlukta sonuç elde etmek için minimum 3 ay gereklidir. Haftada bir seans görüşme idealdir. Duruma göre 2 seans olabilir. Acil bir durumda öğrenci koçluk seansı talep edebilir.
Bu yazıda size öğrenci koçluğunun ne olduğunu açıklamaya çalıştım. Umarım aklınızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Daha fazla bilgi almak için pdrmehmet_09@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Mehmet YILMAZ
Isparta
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet YILMAZ'ın Yazıları
► Öğrenci Koçluğu Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Yaşam Koçluğu Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Sınav Eğitimi ve Koçluğu Psk.Umut ÇİÇEK
► Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nedir Bu Öğrenci Koçluğu?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:22
Top