2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alem Dergisi Eylul 2014 Yazimiz
YAZI #2259 © Yazan Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT | Yayın Ekim 2014
Gamze hanım ıyı gunler bıze kısaca saglıklı beslenmenın ıpucların anlatabılır misiniz ?

Öncelikle tüm alem dergisi okurlarına iyi günler diliyorum. *Sağlıklı beslenme kişinin beslenmesinde yeterlilik ve dengelilik unsuru *ile mümkündür. Bu denge ve yeterlilik durumunu biz diyetisyenler *; kişinin yaşına, cinsiyetine, sosyoekonomik durumuna metabolizmasına , klinik tablosuna *ve vücut yağ kas su oranına bakarak profesyonelce ayarlayabilmekteyiz.

Sağlıklı beslenme ilkeleri kişinin beslenme şeklinin tercihine göre de ayarlanabilmektedir. Vejetaryen beslenenen *, vegan beslenen *, raw food *beslenen *, hepçil dediğmiz her besin grubunu ayırmaksızın tuketenler içinde sağlıklı beslenme kıstasları vardır.

Bu nedenle sağlıklı beslenme ipucları verebilmemiz için kişinin beslenme tercihini öncelikle öğrenmemiz gerekir.

*Tüm bu bulguların neticesinde günlük ihtiyaç olan karbonhıdrat protein yağ vitamin mineral ve su ,yeterlı ve dengeli olacak ölçüde gün içinde 3 anaöğün *ve minimum 1 ara öğün olmak şartıyla bölünür. Sağlıklı beslenmenin can alıcı altın kurallarını anlatmak gerekirse *;

Güne mutlaka su içerek başlamak gerekir . *ilk su vücudumuzu yeniler temizler metabolizmamızı canlandırır ve toksin atmamıza yardımcı olur.

Sağlıklı beslenmenin altın anahtarı kahvaltıdır .metabolizmamız sabah 05.00 itibari ile uyanışa geçer. *Kahvaltı yaparak güne başlamazsak metabolızmamızı yeniden uyuturuz . özetle *kahvaltısız sağlık düşünülemez. Zengin doyurucu bir kahvaltı ile güne başlamak kişinin tüm gün boyunca insülin dengesini korumasına yardımcı olacak , tatlı ataklarından kişiyi koruyacak *ve algımızın tüm gün kuvvetli olmasını sağlayacaktır .

Öğle öğünü bizi akşam yemeğine hazırlayan avantajlı öğünlerdendir. Öğlen yemeğinde bitkisel yada hayvansal protein kaynaklarını tüketmemiz akşam yemeğine daha hafif yiyebilmemiz için ortam sağlayacaktır.

Akşam yemeklerimizi daha hafif daha posalı hacmen büyük enerji içeriği olarak düşük besinlerden secersek gün boyu *yorulmuş metabolızmamıza ekstra yük eklememiş oluruz.

Gün boyunca saatte 1 1 cay bardagı yada 2 saatte 1 1 su bardagı su tuketmeyı ihmal etmemek gerekir. Su faydalı deyip bir oturusta 1 lt su ıcmenın kımseye faydası yoktur. Suyun mıdede kalıs suresı maksımum 10 dk dır. Gereksiz bobreklere yuklenmıs oluruz gereksiz sıklıklarla idrara cıkarız ve aslında su kaybetmemıze sebep olur ve odem olusur. Bu nedenle suyu güne bolerek yavas yavas disiplinle içmek en faydalısıdır.

Sağlıklı beslenme kuralları içinde kesinlikle meyve suları yoktur.1 sb meyve suyu hazırlamak için bir cok meyve kullanılır ve bu meyvelerin şekeri 10 dk içinde kana karısır. Şeker ve c vitamini Hücre içine girebilmek için savaşır fakat hızlı kana karışan surecınden dolayı c vitamini hucreye girişi yapamaz ve şeker baskın gelir. *Meyveleri kabukları ile taze olarakve çiğneyerek kullanmak gerekir.bu şekilde kana karışma süresi 2 ila 4 saat arasında gerceklesir . bu surecte seker baskılanır ve c vitamini rahatca hücre içine gecer.

Kişi , beslenme tercihi ne olursa olsun , beslenmesinde besin çeşitliliği, besin dengesi *ve öğün planlaması yaptığı sürece genel hatları ile sağlıklı beslenmiş olur

*

2.günümüzde çeşit çeşit diyet var kilo vermek için hangi diyeti uygulayacagımıza nasıl karar vermeliyiz

Bu soruyu cevaplamak için öncelikle diyet kelimesinin tanımını yapmak gerekir . diyet aç kalmak zayıflamak için yapılan bir beslenme olgusu değildir aslında.

Diyet demek kişinin klinik fiziksel ve tüm biyokimyasal bulgularına göre yeterli ve dengeli beslenmesidir.

Diyet bir yaşam şeklidir.

Magazin kültürünün etkisi ve zayıflamanın popüler hale geldiği zamanımızda maalesef diyet denilince ilk akla gelen ızgara et ve salatalar . sevimsiz porsiyonlar, guruldayan mideler. Açlıkla terbiye edilen nefisler gelmektedir .

Diyet kişinin beslenme programıdır . örneğin : *gebelik diyeti , yaşlılık diyeti , diyabet diyeti *, zayıflama diyeti , kilo alma diyeti *gibi

Zayıflama diyetlerine gelirsek yukardakı tanımdan da anlaşılacağı üzere yine bu diyet zayıflamak isteyen kişinin tüm bulgularına uygun hazırlanması gereken bir beslenme programıdır.

Bu nedenle asla formülasyon diyetlere yönelmenizi istemeyiz. Zaten hiçbir formülasyon diyet yoktur ki kalıcı sonuc versin. Hızlı verilen kiloların hızlıca alındığı ve bir cok kronık hastalıgında olusmasına sebebiyet verdiği bu diyetler maalesef fiyaskodan başka bir şey değildir.kilo verırken sağlınızdan olmanızdan başka işe yaramayan bu diyetlerden uzak durmakta fayda vardır.

Zayıflamak isteyenler bu işin okulunu okumuş diploma sahibi diyetisyenlerle çalışmalılar. *Diyetisyenleri tarafından kendilerine en uygun programı birlikte hazırlamış olurlar ve yapılan kontroller sonucunda sağlıklarını geri kazanırlar.

*

*

*

3. kilo almadan her istediğimizi yememiz mümkün sanırım *bunun sırrı nedir *?

Porsiyon kontrolünü öğrenmek ve besin çeşitliliğini sağlamak altın kuraldır.

Örneğin sabah güne simit yiyerek başladığınızda *( simiti 4 dilim ekmeğe eş değer tutmamız gerekir *)

Öğlen hayvansal yada bitkisel protein kaynaklarını tüketmek *( örnek : *ızgara et , yeşil mercimek yemeği , kuru fasulye yada mantar *)

Akşam ise daha hafif peynirli yada ton balıklı salatalar ve yogurtla aralarda da meyve ve ayran içerek güzel bir denge kurmuş oluruz

Serbestliklerde çoğu zaman kızartılmış besinleri ve yoğun kremalı ve yoğun şekerli ürünleri eklemenizi istemeyiz. *Bu besinlerin yakılması bir hayli güçtür . bu nedenle şeker yerine hurma şerbeti , pekmez *, esmer şeker *kullanmak *, kızartmak yerine buharda pişirmek fırınlamak ızgara kullanmak , krema yerine süzme yoğurt , yağlı peynirler , domates soslarından yararlanmak daya uygun *.

Anlatmak istediğim şey tamamen porsiyon kontrolü besin çeşitliliği ve besin dengesi üzerine kurulu.

Bir de alınan enerji ve yakılan enerji durumu var tabiki. Aldığımız enerji yaktığımız enerjiden fazla olduğu sürece kilo almaktan kaçamayız *.

Bu nedenle coğu kişinin hoşuna gıtmesede bu noktada spor yapmanın önemini vurgulayacağım.

*yürüyüş yada koşu yada yüze yada pilates yada yoga yada gymstıck yada dans ..size uygun olan bir programı seçin ve aldığınız enerjiyi yaktığınız enerji ile dengeleyin.

*

4.soru

Çocuk departmanımız oldukça yeni ve bizi de heyecanlandıran bir departman. Son zamanlarda artan çocukluk çağı obezitesi geleceği de risk altına aldığı için temelden verilen sağlıklı beslenme bilincinin bu sorunu önlemede oldukça önemli olduğuna inanıyoruz. Diyetisyenimiz Şeyma Öztürk'ün özellikle anne ve çocuk beslenmesine olan ilgisi de bizi daha da cesaretlendirdi ve departmanı aktif hale getirdik. Çocuk beslenmesinde yetişkinlerde ki kadar net bir duruşu sergilemek için çocuğa sağlıklı beslenmenin yanında sağlıklı atıştırmalıklar bulmak ve hangi besini neden yemesi gerektiğini uygun bir şekilde onun anlayacağı tarzda anlatmak oldukça önemli. Tabi bunu sağlamak için de ilk önce çocukta güven duygusunu oluşturmak ve size inanmasını sağlamak gerekiyor. Şeyma hanim da bunu ufak dokunuşlarla yapabiliyor :) o zaman çocuk inanıp güvenince bide sevdiği ve uyum sağlayacağı bir listesi olunca diyet kelimesi devreden çıkıyor ve sağlıklı beslenme eğlenceli bir hale geliyor. Sağlıklı ve mutlu nesiller hepimizin hayali. Bunu başarmanın bir kolu olan beslenme için de biz var gücümüzle çalışıyoruz ve calismaya da devam edeceğiz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze KAÇAR BOZKURT Fotoğraf
Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
Antalya
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Alem Dergisi Eylul 2014 Yazimiz' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Yaşlılık Beslenmesi Kasım 2007
► Kanser ve Beslenme Ekim 2007
► Yeşil Çay Eylül 2007
► Ramazan Ayında Beslenme Ağustos 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:05
Top