2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Sebze Yedirmek
YAZI #2410 © Yazan Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY | Yayın Ocak 2015
Genelde çocuklar sebze yemekten pek hoşnut değillerdir.Bende zamanında pek sebze seven bi çocuk değildim bi ıspanak ve fasulye yerdim bi de annemin ve babaannemin yaptığı pırasayı=)Gel gelelim ki diyetisyen olduk,sağlıklı beslenmeyle yoğrulduk neyde ne vitamin varmış neyi neden yememiz gerekliymiş okutulduk.O yüzden benim yaş grubumda bişeyleri uygulamak zor olmazken çocuklar için biraz durum farklı.Bu yüzden çocuklara sebzeyi nasıl sevdirebiliceğimize dair maddeleri sizinle paylaşmak istedim.Umarım denemeleriniz faydalı olur(:
-Çocuklar özellikle küçük yaş grubunda beslenmenin sunumuna büyük önem verirler.Renkli şeyler daha çok ilgilerini çektiği için onlara sebzelerden oluşan şekiller yaparak(gülen surat,araba vb) sebze yemeye teşvik edebilirsiniz.
-Çocukların sevdiği,yemekten hoşnut olduğu bir besin grubunun yanına garnitür niyetine sebzeyi püre vb yaparak çocuklarınıza sunabilirsiniz.
-Tat değişikliğini çok yol açmıcak yada onun algılayamayacağı şekilde rendeleme veya blender ederek sebzeleri sevdiği çorbaların içine ekleyebilirsiniz.
-Özellikle 3-6 yaş dönemi çocukları aileyi örnek model olarak algılandığından aile bireyleri olarak sebze yiyerek çocugunuzu teşvik edebilirsiniz.
-Çocuğunuz eğer biraz büyük yaş dönemindeyse ona sebzelerin faydalarından bahsederek onu zorlamadan eğiterek sebze sevmesi konusunda yardımcı olabilirsiniz.
-Yemek yapılışlarında çocuğunuzda size yardım etmesini(tabiî ki bu kaynayan yemeği karıştırmak yada bıçakla bişey kesmek değil) söyleyerek bunu eğlenceli hale getirebilirsiniz.
-Sebzeyi bütün halinde çocuğunuza yediremiyorsanız suyunu sıkarak renkli bir ara öğün elde edebilirsiniz tat sevmemesine karşıda içine başka aromalar ekleyebilirsiniz.
-Sebzelere peynir ve domates gibi soslar ekleyerek tat değişikliği sağlayıp çocuğunuzun yemesini sağlayabilirsiniz.
-Genelde çocukların çoğu börek sevdiğinden böreği kıymalı ve peynirli yapmak yerine içine değişik sebzeler koyarak yapmayı deneyebilirsiniz.

En sonda bir anne yada aile ebeveyni olarak çocuklara bütün sebzeleri yemek konusunda değilde sevdiği sebzeleri yemesini sağlayarak destek olabilirsiniz.Unutmayın her çocuğun yeme alışkanlığı çocuklukta kazanılır fakat yemek düzeni konusunda pskolojik olarak çocuklara nasıl davranılması ve ‘sağlıklı beslenme’ düzeninin nasıl oturtulması konusu her yaş grubuna göre değişkendir.Ama genel anlamda çocuklarla inatlaşmak ve sevmediği besinleri direterek yedirmek pekte olumlu sonuçlar doğurmaz.Anne olarak size düşen güzelce sabretmek ve ‘doğru’ şekilde beslenmesi konusunda destek olmak.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve GÜLÜNAY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve GÜLÜNAY'ın Makale ve Yazıları
► Sebze Yemeyi Sevmiyor Musunuz? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Antioksidan Deposu Meyve Sebze Dyt.Yusuf YAŞAR
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi Dyt.Ayşegül YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Sebze Yedirmek' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:29
Top