2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Ağrısı Gerçekten Bel Kaynaklı mı?
YAZI #2424 © Yazan Fzt.Selda KOŞAR | Yayın Şubat 2015
Bel ağrısı maalesef günümüzde bir çok kişinin hayatının bir parçası haline gelmiş durumda. Bunun için çoğu kişi çeşitli tedavi yöntemleri deniyor, bu yöntemler bazı kişilerde işe yararken bazı kişilerde işe yaramıyor.



Osteopati gibi insan bedenine bütünsel olarak bakan yöntemler, her problemi insanı bir bütün olarak inceleyerek çözmeye çalışır. Çünkü insan bedenindeki her parça, sinir ve damar ağlarıyla ve fasya dediğimiz vücut zarlarıyla birbirine bağlıdır, bu bağlantılarla bir yerdeki problem başka bir yere iletilebilir. İşte bu nedenle bazen bel ağrısı farklı yerlerden de kaynaklanabilmekte ve sadece bel bölgesine uygulanan tedavi yötemleri, sebebe yönelik uygulanmadığı için bu kişilerde başarılı olamamaktadır.



Bir türlü geçmeyen bel ağrısı kişide ağrı ile ilgili algıyı değiştitirmekte (sanki çok ciddi bir problem varmış da o yüzden ağrı geçmiyormuş gibi hissetme ve problemi büyütme ) ve ağrıya bir de psikolojik boyut katarak durumu kronikleştirmektedir.



Bel ağrısını tedavi etmenin ilk şartı sebebini doğru bir şekilde tespit etmek ve tedaviyi ona göre planlamaktır. Peki bel ağrısına nelerin sebep olabileceğini biliyor musunuz?



1.Bel bölgesinden kaynaklanan Problemler;



A.Kemiklerle ve eklemlerle ilgili sorunlar;



Bel bölgesinde ağrıya sebep olabilecek kemikler; leğen kemiklerini oluşturan sacrum (sağrı kemiği), İlium, ve kuyruk sokumu kemiği ile omurga kemikleridir, Bu kemiklerin oluşturduğu eklemlerdeki problemler ile kalça eklemindeki problemler bel ağrısına sebep olabilir.

- Yürüme, merdiven inip çıkma ya da oturma esnasında öne ve ya arkaya yapılan ani hareketler sebebiyle ilium ile sacrum arasındaki eklemde ya da omurgadaki eklemlerde oluşan problemler

- Omurgadaki artrit, eklem aşınması ve yıpranmaları

- Omurgadan çıkan sinirlere bası yapabilecek lezyonlar

- Fıtıklar

- Düşme ya da trafik kazası gibi travmalar

- Omurgadaki malign hastalıklar



B.Kaslarla ilgili sorunlar;



- Bel stabilizasyonunu sağlayan kasların zayıflığı ya da yanlış kullanım sonucu stabilizasyon işlevini tam olarak yerine getirememeleri

- Bel bölgesindeki kemiklerle ilişkisi olan kasların zayıflığı ya da kısalığı

- Bacak kaslarının kısalığı ya da kas dengesindeki problemler



2. Bele Yük Bindiren Faktörler;

- İş yeri ekipmanlarının uygunsuzluğu ( uygunsuz sandalye, masa vs)

- Skolyoz, pelvik eğrilikleri ya da bacak uzunluk farkları gibi vücut statiğindeki bozukluklar

- Isırma ve diş dizilimi bozuklukları

- Ekipmanların yanlış kullanımı

- Ağır yüklerin yanlış pozisyona kaldırılması

- Sedanter yaşam tarzı kas zayıflığına ya da obeziteye sebep olabileceği için bel bölgesine yük binmesine sebep olabilir.



3. İç Organlardan Kaynaklanan Bel ağrıları; Bazı iç organlardaki hastalıklar, hareket problemleri ya da geçirilmiş operasyonlardan sonra oluşan skar dokudaki yapışıklıklar kas, fasya veya sinir yolları vasıtasıyla bel bölgesinde ağrıya sebep olabilirler. (İç organ kaynaklı ağrılarda her zaman organda patoloji vardır diyemeyiz Organın yerinde rahat hareket edememesi gibi durumlar da bele ağrı yansımasına sebep olur. Osteopat yaptığı değerlendirme sonrası eğer patolojik bir durum olabileceğinden şüphelenirse kişiyi uzman hekime yönlendirir.)





-Böbrek ile ilgili problemler bel, kalça ve kasık bölgesine yayılan ciddi bel ağrısına sebep olabilir.

- Bağırsaklardaki problemler beldeki lordozu arttırarak bel bölgesinde ağrıya sebep olabilir.

- Pankreas ile ilgili problemler üst bel bölgesinde kemer şeklinde bir ağrıya sebep olabilir.

- Rahim ile ilgili problemler

- Büyük arterlerdeki problemler

- İdrar kesesi ile ilgili problemler

- İç organların kronik stres sebebiyle oluşan fonksiyonel problemleri kaslarda gerginliğe sebep olarak bel ağrısı yaratabilir.



4. Psikolojik Sebepler
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selda KOŞAR Fotoğraf
Fzt.Selda KOŞAR
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Selda KOŞAR'ın Yazıları
► Kemik Kaynaklı Bel Ağrıları Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Suni Sancı Korkunç mu Gerçekten? Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Baş Ağrısı Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Ön Diz Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Bel Ağrısı ve Siyatik Fzt.Deniz İŞÇİ
► Karın Ağrısı Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Küme Baş Ağrısı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Boyun Ağrısı Prof.Dr.Semih KESKİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bel Ağrısı Gerçekten Bel Kaynaklı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Hastalanırız Aralık 2013
◊ Manuel Lenf Drenajı Temmuz 2013
◊ Psikonöroimmunoloji Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:34
Top