2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuru İğneleme "Ağrılara Elveda Deyin"
YAZI #1763 © Yazan Fzt.Selda KOŞAR | Yayın Temmuz 2013
Kuru iğneleme; Tıpta triger point (triger nokta) dediğimiz hassas noktalara akupunktur iğneleri batırılarak bu ağrılı noktaların çözülmesini ve kasın normal gerginliğine dönmesini sağlayan tedavi yöntemidir.

Triger nokta yani tetik nokta kas liflerinin normal işlevsel ilişkisinin bozulduğu, basıldığında çevreye dağılan bir ağrı oluşturan hassas kas bölgeleridir. Tetik noktalar içinde bulundukları kası güçsüz ve gergin yaparlar. Sürekli gergin olan kas komşusu olduğu eklemde de ağrılar olurabilir. Örneğin dizin dış kenarındaki kasta tetik nokta olduğunda menisküs benzeri ağrı oluşturur.

Tetik noktaların ağrısı yayılan tipte bir ağrıdır. Yani ağrı kastan farklı bir yere yayılabilir. Bu yüzden ağrının yayılımına bakılarak triger noktanın hangi kasta olduğu tespit edimelidir.

Günümüzde tetik nokta ağrıları çok yaygındır. Tetik noktalar her zaman aktif değildir. Aktif olan tetik nokta bir şekilde pasifleşebileceği gibi pasif olan bir tetik nokta da bir uyaranla karşılaştığında aktifleşebilir.

Kuru iğneleme bu tetik noktaların tedavisi için kullanılan yöntemlerden biridir. İğnelemede uygulanan bölgeye göre farklı boyda akupunktur iğneleri kullanılır. Herhangi bir enjeksiyon herhangi bir ilaç olmadığı için adına kuru iğneleme denmiştir. Hiçbir yan etkisi olmayan zararsız bir yöntemdir.

Tedavinin kaç seans olacağı problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin geçmişine ve başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre planlanır. En sık 3-5 seans olarak planlanmakla beraber bazı durumlarda tek seans yeterli olabilir. Nadiren 8-10 seans gerektiği durumlar da görülebilir. Haftada ortalama 1-2 seans yeterlidir. Tedavide başarı oldukça yüksektir (% 92-95).

Kuru iğneleme tedavisi 12-15 yaşın üstünde herkese uygulanabilir. Kanamaya neden olmaz. İğneler çok ince olduğundan hissedilmeyeceği için iğne fobisi olanlarda kullanımı uygundur. Kanser hastalarında, eşlik eden kas ve tendon ağrılarında da başarı ile kullanılır; ağrılarda ciddi azalmalar görülür. Çünkü kanserdeki ağrıların tümü kanserden dolayı değildir.

Kuru iğneleme yöntemi tek başına ağrıyı azaltıp geçirebilse de mutlaka uygun germe egzersizleri ile kombine edilmelidir. Aksi takdirde ağrılar tekrarlayabilir. Ayrıca eğer altta yatan hastalık varsa tedavi edilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selda KOŞAR Fotoğraf
Fzt.Selda KOŞAR
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Selda KOŞAR'ın Yazıları
► Kuru İğneleme (Dry Needling) Fzt.Sedat BAYRAK
► Kuru İğneleme(Dry Needling) Nedir? Fzt.Deniz İŞÇİ
► Kuru İğneleme (Dry Needling) Tedavisi Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Kuru İğne Tedavisi Nedir? Fzt.Akın ÖZKAHYA
► Ağrı Tedavisinde Kuru İğne Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kuru İğneleme "Ağrılara Elveda Deyin"' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Hastalanırız Aralık 2013
◊ Manuel Lenf Drenajı Temmuz 2013
◊ Psikonöroimmunoloji Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:13
Top