2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversiteli Gençlerde Gelecek Kaygısı
YAZI #2697 © Yazan Psk.Beste DEMİR | Yayın Ekim 2015
Her insan birbirinden farklı olsa da güzel bir gelecek çoğu insanın hayali değil midir? Toplum içinde saygın bir yer, iyi bir gelir, güzel evler, arabalar, dostlar, mutlu bir aile genelde herkesin sahip olmak istedikleridir. Şunu unutmamak gerekir ki ebeveynlerimizde bizleri bu hayaller doğrultusunda yetiştirir.
Daha küçücükken özel okullarda okumamız için ilkokullarda yapılan sınavlara, kuralara sokarlar bizleri. O yaşlarda gireriz yarışlara, diğerlerinden daha iyi olma çabalarına. İçimizde de hep bir kaygı taşırız “ya başaramazsam, ya annem babam beni sevmezse”. Sevgiyi kabullenilmeyi bu sınavlara bağlarız. O dönemlerde bizi yönlendiren doğru kişiler olmazsa sınavların bizim kişiliğimizi değil, sadece akademik başarımızı ölçtüğünü kavrayamayız. Küçücük kalpler sınavlar için kaygıyla çarpar.
Sonra büyür çocuklar ve son durağa gelinir ya da öyle zannedilir. Sırada üniversite sınavı vardır. “İyi bir gelecek için iyi bir üniversite kazanılmalıdır mutlaka”.
Eğer bu zaman kadar başarılar çoğunluktaysa “Her zaman böyle başarılı olmalıyım” şeklinde mükemmeliyetçi bir düşünce içine girilir. Başarısızlıklar fazlaysa “Ben zaten hiçbir şeyi yapamam, beceremem, ben yeteneksizim” diye düşünmeye başlar gençler. İşte zihinsel şemalarımız bu şekilde oluşur. Küçükken gördüklerimiz, duyduklarımız kısaca öğrendiklerimiz kişilik ve düşünce yapımızın bir parçası olur.
Gelecek kaygısının sadece öğrencilik zamanlarında yaşanıldığı düşünülse de insan var olduğu sürece gelecek kaygısı taşır. Kaygı bir duygudur ve her insanın zaman zaman kaygı duyması normal yani beklenen bir durumdur. Kaygı düzeyiniz yaşam kalitenizi bozmadığı sürece kaygı duymak oldukça yararlıdır. Çünkü bu şekilde motivasyonunuz artar, yaptığınız işe önem verir ve çalışırsınız. Hiç kaygılanmayan bir insan içinde bulunduğu durumu pek önemsemez ve başarılı olmak için adım atmaz. Ancak kaygımız çok yoğunsa bu seferde başarımızı olumsuz etkiler. Unutmamak gerekir ki kaygının nedeni olayların kendisi değil kişinin beklentileri, bu olayları nasıl ve ne biçimde algıladığı ve yorumladığıdır. Yorumlama aşamasında otomatik düşüncelerimiz devreye girer. Otomatik düşünceler bilinçli bir yargılama olmaksızın ortaya çıkar, eylemlerimizi ve duygularımızı derinden etkiler. Çevrede gelişen olaylar bağlı olarak meydana gelen bu düşünceler, daha sabit olan inançlarımız ve şemalarımızdan köken almaktadır. Bu düşünceler kişi tarafında doğru olarak kabul edilir.
Gelecek kaygısını azaltmak için üniversiteyi iyi bir iş bulmanın tek yolu olarak kabul etmek yerine ilginizi çeken bir alanda uzmanlaşmak için kurulmuş akademik yapılar olarak kabul etmelisiniz. Daha ilk yıllarda alanınızla ilgili çalışmalara katılmak, okumak, araştırmak, zorunlu olmasa bile stajlar yapmak, eksikliklerinizi fark etmek ve gidermek gelecek için hazırlanmanıza yardımcı olur. Kısacası rüzgarın sizi götürdüğü yöne gitmek yerine ayakları yere daha sağlam basan, ne istediğini bilen ve istediği hedefe doğru emin adımlarla ilerleyen gençler olmanız daha başarılı bir gelecek için zemin hazırlar. İnsan kendini hayata ne kadar hazır hissederse kaygısıda o derece azalır. Zihinsel şemalarımızı değiştirmek ve otomatik düşüncelerimizi azaltmak da kaygı düzeyimizle doğru orantılıdır. Başa çıkamadığınız bir kaygı yaşıyorsanız, düşünce tarzınızla ve kendinizle nasıl bir diyaloğa geçtiğinize dikkat edin. Düşünce ve inançlarınız geleceğe yönelik olumsuz beklentiler içeriyor mu? Peki bunlar gerçekçi mi? Gerçekçi akılcı olmayan düşünce ve inançlarınızı daha işlevsel inançlarla değiştirmeye çalışın. “En iyisi olmalıyım” gibi –meli, -malı şeklindeki düşünce tarzı her zaman kaygıyı arttırır. Bunun yerine “Elimden gelenin en iyisini yapıyorum” şeklinde bir düşünce tarzı sizleri rahatlatır. Ayrıca kendinizi diğerleriyle karşılaştırmak, ya hep ya hiç tarzında düşünmek, başarılarınızı küçümseyip, başarısızlıklarınızı abartmakta kaygınızı arttıracağından bu düşünceleri olumlu ve akılcı düşüncelerle değiştirmeye çalışın.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Beste DEMİR
Balıkesir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beste DEMİR'in Yazıları
► Gelecek Psk.Beria Bilge ŞENER
► Sınav Kaygısı Kimin Kaygısı Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Gençlerde Depresyon Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Üniversiteli Gençlerde Gelecek Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:09
Top