2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mükemmel Olmak Zorunda(Mı)Yım
YAZI #2756 © Yazan Uzm.Psk.Merve ÖZGÜR | Yayın Aralık 2015
A+ A-
Hemen hepimizin hayatında en az bir kez duyduğu ya da kendimize söylediğimiz bir şeydir ‘’bu işi doğru düzgün yapmalıyım’’ sözü. Hayatta üstlendiğimiz birden fazla rol olduğunu düşündüğümüz zaman ise bu düşüncenin bir şekilde bir yerlerden bize ulaştığı gerçeği kaçınılmazdır. Kimi zaman evlat, kimi zaman ebeveyn, kimi zaman öğrenci, kimi zaman çalışan, kimi zaman abi / abla / kardeş olarak kendimize yüklediğimiz sorumluluklar bize hayatın bir dönemimde mükemmel olmamız, her şeyi mükemmel yapmamız gerektiği fikrini dayatmaktadır. Peki nedir mükemmeliyetçilik? İnsanlar neden mükemmeliyetçi olurlar ve bunun insan psikolojisine etkileri nelerdir?
Mükemmeliyetçilik:
Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisinden ya da diğer kişilerden mevcut durumda gerekenden daha fazla performans talep etmesi anlamına gelmektedir. Mükemmeliyetçi bireyler, gerçek dışı bir şekilde yüksek standartlar koyan, katı bir şekilde bunlara yapışan ve kendi öz-değerlerini bu standartlara ulaşıp ulaşmama ile tanımlayan bireylerdir. Bu bireyler tarafından konulan yüksek standartlar ise başarısız olma korkusu ile ilişkilidir. Buna göre eğer bir birey kendine koyduğu standartları; yani ‘’bunu mükemmel yapmalıyım’’ düşüncesini gevşetemezse bir süre sonra kendi içinde bir huzursuzluk yaşamaya başlar ve bunun sonucu da kendini olduğundan daha değersiz gibi görmektir. Aslında her birimize ne kadar da tanıdık bir tablo değil mi?
Hangi Etmenler Bizi Mükemmeliyetçi Yapar?:
Mükemmeliyetçilik her ne kadar kişiden kaynaklanıyor gibi gözükse de bunun bir ayağı da dış etmenlere, bizim kontrol edemediğimiz bir takım sebeplere dayanmaktadır ki bunun içine kendimiz dışında kalan her etmen dahil olabilmektedir. Hayat deneyimlerimiz, bizden beklentiler, aile yapımız, içinde bulunduğumuz sosyal çevreler bunlardan bazılarıdır ve kişi eğer mükemmeliyetçiliğe yatkın bir yapıya sahipse bu son kaçınılmazdır. Unutulmaması gereken şey bir şeyleri elimizden geldiği gibi yapmaya çabalamakla her şeyi aynı zamanda mükemmel yapmaya çalışmak arasında fark olduğunu bilmektir. Bu aslında hayatımızda sadece siyahın ya da sadece beyazın olmadığını, bir de grinin olabileceğini anlamamızı sağlar. Hayatta bazı şeyleri istediğimiz gibi gerçekleştirebiliriz ama bazı şeyleri de gerçekleştiremeyebiliriz; ama bu ileriki bir zamanda bunu gerçekleştiremeyeceğimiz anlamını taşımamaktadır.
Haydi siz de kendinize bir iyilik yapın ve hayatınıza gri’yi katın.
Mutlulukla kalın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve ÖZGÜR Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve ÖZGÜR
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve ÖZGÜR'ün Yazıları
► Süperanne Olmak Zorunda Mısınız? Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
► Depresyonla Yaşamak Zorunda Değiliz Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mükemmel Olmak Zorunda(Mı)Yım' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:53
Top