2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Diabet
YAZI #3465 © Yazan Dyt.Selma AĞALAR | Yayın Nisan 2017
GEBELİK ve DİYABET
Gebelik öncesi yeterli insülin salgılayabilen pankreas hücreleri gebeliğin ilerlemesi ile yeterli insülin salgılayamaz, bu nedenle daha önce diyabet tanısı olmadığı halde gebelik boyunca kan glukoz düzeyleri yükselebilir. Gestasyonel diyabet olarak isimlendirilen bu tablo gebeliğin sonlanması ile birlikte tekrar normale döner. Genellikle ailesinde çok sayıda diyabet öyküsü olan, 30 yaşın üzerinde fazla kilolu hamile kadınlar gestasyonel diyabet açısından risk altındadır.
Diyabetli gebelerde artmış glikoz ve insülin ihtiyacının dengelenmesi, hem anne hem de çocuk açısından önemlidir. Aksi takdirde bebeklerde kalp iskelet sistemi anomalileri, gebe kadında erken doğum, düşük, iri doğum veya ölü doğum yapma riski artar.
Gestasyonel diyabetlilerde kontrol beslenme tedavisi ile sağlanıyorsa tedaviye devam edilir. Metabolik kontrolleri iyi olmayan kan glukoz düzeyleri değişken olan diyabetlilerde vakit geçirmeden insülin tedavisine başlanmalıdır.
Gebeler kesinlikle oral antidiyabetik ilaç kullanamazlar. Aynı zamanda gebelik boyunca annenin toplam kilo alımı ise 10-13 kg’ı aşmamalıdır.
Hamileliğiniz öncesi veya sırasında yakalandığınız diyabet hastalığınızı, düzenli ve bilinçli beslenerek, sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Tabii bunun için en önemlisi, doktorunuzla ve diyetisyeninizle birlikte karar vereceğiniz beslenme programınızı yaşam şekliniz haline dönüştürmenizdir.
Beslenmede dikkat etmeniz gereken en önemli kural, kişinin yaşı ve boyuna uygun yeterli ve düzenli beslenmesidir. 3 ana ve 3 ara öğünlerinizi ihmal etmemenizdir. Ara öğünde tam buğday ekmeği + peynir veya yoğurt, veya kepekli grisini + bir bardak süt, veya yulaf gevreği ile birlikte süt alınabilir. Sadece meyve yenmesi doğru değildir. Böylece karbonhidrat ile birlikte protein de alınmış olur. Bu şekilde vücudunuzun insülin salgıları düzene girer. Ayrıca almanız gereken kilo da dengelenmiş olur.
Kesinlikle basit şeker içeren gıdaları beslenme programınızda bulundurmamalısınız. Bunlar kolalı içecekler, çikolata, pasta, kek, tatlı, şekerleme tarzı gıdalardır. Ayrıca vücutta şekere dönüşen, nişastadan zengin yiyecekleri de belirli ölçülerde ve nadir olarak tüketmelisiniz. Örneğin; patates, havuç, börek, pirinç ve bunun gibi gıdalar. Meyveleri belli miktarda yemelisiniz, Porsiyon olarak gün içine bölerek tüketmeniz gerekir bir öğünde aşırı tüketim yapılmamalıdır.
Dengeli beslenmenizin temeli 5 ana besin grubunu günlük olarak tüketmenizdir.
• Süt-yoğurt
• Sebze-meyve
• Tahıllar
• Et-tavuk-peynir-yumurta
• Yağ grubu-kuru yemişler
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selma AĞALAR Fotoğraf
Dyt.Selma AĞALAR
Balıkesir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Selma AĞALAR'ın Makale ve Yazıları
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Melda ERDEN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Gebelikte Diyabet Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
► Sorularla Gebelikte Beslenme Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
► Gebelikte Obezitenin Zararları Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Diabet' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dost Probiyotikler Eylül 2016
◊ Chia Nisan 2017
◊ Sınavda Beslenme Nisan 2017
◊ Karaciğer Yağlanması Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:56
Top