2007'den Bugüne 92,334 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveyn Yanlış Tutumları ve Neden Olduğu Temel Problemlere Genel Bakış
YAZI #4272 © Yazan Psk.Betül Gülnaz ALKAN | Yayın Ocak 2018
- Hiçbir işe yaramıyorum.
- Beni kimse sevmiyor.
- Ben yapamam.
- Beni kimse istemiyor.
- Hata yapmamalıyım.
- Yeterince iyi değilim.
- Mükemmel olmalıyım.
ve daha birçok çocuklarımızın aklında oluşan bu gibi yanlış algılar.
Bir soralım kendimize çocuklarımız neden bu düşüncelere sahip olmaya yatkınlar? Onları bu düşüncelere iten sebepler neler olabilir? Anne baba olarak nerede yanlış yapıyoruz?
Şüphesiz anne baba olarak en büyük isteğimiz çocuklarımızın mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir hayata sahip olmalarıdır. Bunları isterken onların mutlu ve huzurlu hayata giden yolunun başarılı olmaktan geçtiğini düşünürüz. Esasen bu inancımızda haklıyız. Başarılı olması, iyi okullarda okuması, üniversiteyi kazanıp mezun olması, güzel bir mesleğe sahip olması, çocuğumuz büyürken düşlediğimiz en güzel hayallerden hiç şüphesiz. Günümüzde ebeveyn tutumlarına baktığımızda anne ve babalar olarak yaptığımız ilk şey onun adına gelecek planları oluşturmak ve onun adına yaptığımız bu planları gerçekleştirmesini beklemek. Peki gerçekten çocuğumuzu yetiştirirken tutumumuz bu mu olmalı? Onun adına bir senaryo yazıp, sonrasında bu senaryoyu oynamasını mı beklemeliyiz? Gelin biz bunları yaptığımızda onlarda nasıl bir algı ve düşünce yapısına neden oluyoruz beraber bir göz atalım. Çocuk büyürken, kişiliğinin şekillendiği ilk 6 yıl ve sonrasında başkasının kendi adına belirlediği hedefleri gerçekleştirmesinin onun sorumluluğu olduğu ve bu hedeflere ulaşamayınca da yetersizlik, değersizlik hatta aşağılık duygusu geliştirmesi kaçınılmaz oluyor. Ona “birey” olmayı, kendi adına kararlar almayı, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmayı öğretmek yerine, onun kendi adına alınan kararları kabul edip uygulamasını bekliyoruz. Çocuğun mümkün olana odaklanması, istekleri yönünde karar vermesi, özgüven geliştirmesi yerine mükemmele zorluyoruz. Mümkün olan hedeflerle mükemmeliyetçi hedefler arasında sıkışıp kalan çocuk ise özgüven eksikliği, çekingenlik, dikkat eksikliği, öfke problemleri, davranış bozukluğu geliştirebiliyor. Bu sorunlara bağlı olaraksa ders notlarında düşüş gözlemliyoruz.
Çocuklarımızda oluşan bu yanlış düşüncelerin gerek çocukluk çağında problemlere yol açmasını ve önleme tedbirleri, gerekse ergenlik ve erişkinlik dönemlerine taşınmasını önlemek için çözüm yoluna girilmesi gerekir.
Çocuklarımıza destek olalım, sorunları beraber aşalım 
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Betül Gülnaz ALKAN'ın Makaleleri
► Ebeveyn Tutumları Psk.Dnş.Büşra Gül ALBAYRAK
► Ebeveyn Tutumları Psk.Ahmet SERT
► Ebeveyn Tutumları Psk.M.Enes İMERT
► Ergenlikte Ebeveyn Tutumları Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Karne ve Ebeveyn Tutumları Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Farklı Ebeveyn Tutumları Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU
► Uyku: Genel Başarının Temel Taşı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ebeveyn Yanlış Tutumları ve Neden Olduğu Temel Problemlere Genel Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:56
Top