2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,296 Uzman ve 20,044 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveyn Tutumları
MAKALE #20289 © Yazan Uzm.Psk.M.Enes İMERT | Yayın Ocak 2019 | 2,195 Okuyucu
Baskıcı, otoriter ve kuralcı anne ve babalar ile kararsız ve tutarsız anne ve babaların tutumlarını geçen haftaki yazımızda siz değerli okuyuculara paylaşmıştık. İsterseniz bu hafta da devam ederek diğer anne ve babaların tutumlarından bahsedelim.
Amaçsız, hoşgörülü anne baba tutumu. Bu ailelerde çocuğa hoşgörülü olunması ve sınırsız hoşgörüyle yetiştirilmesiyle çocuğun hareketleri kısıtlanmaksızın gösterilen tutumdur. Çocuk yemek yemediği zaman, ders çalışmadığı zaman, birine zarar verdiği zaman vs örnekleri çoğaltabiliriz, çocuğa herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır. Bir çocuğunun yanlış yaptığını bilmesine rağmen müdahale edilmeyen, yaptırım uygulanmayan durumlar gözlemişizdir. Ev gelen misafire çeşitli hakaretlere varan kelimeler kullanan çocukların genelde gülerek karşılanması, çocuk işte deyip geçiştirilmesi bu tutuma örnek teşkil eder. Ancak bizim çocuk diye geçiştirdiğimiz durumlar çocuğun kişiliğini oluşturmaktadır. Bu ailelerde çocuğun kendisine ve çevresine zarar verebilecek davranışlarda bile denetimden uzak olduğu gözlenebilir, aile müdahale etmez. Aileler doğruyu veya yanlışı çocuğunun yaparak yaşayarak öğrenmesini isterler, çocuğa neyi yapması veya neyi yapmaması konusunda bilgi vermemektedirler. Oysa çocukların ebeveynlerin rehberliğine ihtiyaçları vardır. Bu tutum içerisinde yetiştirilen çocuk toplumsal kurallara uyması noktasında sıkıntı yaşayabilmektedirler. Serbest anne baba tutumunda yetişen çocuklar bir müddet sonra ebeveynlerini denetim altına alırlar, şımarık olurlar. Anne babanın bu serbest tutumları ev içinde geçerli olduğu gibi sosyal yaşantılarında da geçerli olabilmektedir. Tabii en büyük problem misafirliğe gidildiğinde veya başka çocuklarla karşı karşıya kalındığında ortaya çıkar. Böyle anne babalar hoşgörülü tutumlarından kolay kolay ayrılmak istemezler. Çocuğu en kolay yöntemle büyütmektedirler. Mükemmeliyetçi ebeveynler çocuklarından her şeyin en iyisini yapmasını beklerler. Çocuklar sürekli bir kıyas halindedirler ve en çalışkan, en iyi resim yapan, en iyi müzik aleti çalan profilindedir. Çünkü çocukların beklentilerinden çok kendi beklentileri ön plandadır ve çocuklarını olduğu gibi kabul etmeleri zordur. Çocuğun uymadığı kurallara anne ve baba tarafından geri dönüşü sert ve katıdır. Çocuklardan çocuk gibi olmasından ziyade bir yetişkinmiş gibi olması istenmesi çocuk açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Çocukların tutumları da ebeveynlerin tutumlarıyla entegre olabilmektedir. Ya siyah düşünce ya da beyaz düşünce içerisinde olabilirler, gri tonları yoktur. Çok titiz veya dağınık olma gibi.

Aşırı koruyucu ve kollayıcı ebeveyn modelinde ise çocuğa çok fazla özen gösterilir ve koruma ihtiyacında bulunurlar. Sanki bir koruma çemberindeymiş gibi çocuk koruma altına alınmaktadır. Genellikle bu tür çocuklar erken konuşup geç yürürler. Çünkü aile zarar gelmesin diye adeta kucaktan indirmez, tek başına bırakılmaz sürekli desteklenir. Anne ve baba tarafından çocuğun istekleri cevap verilir. Çocuğa zarar gelebilecek sosyal ortamlardan kaçınırlar. Ağlamasın, terlemesin, hasta olmasın, yorulup incinmesin, mikrop kapmasın diye aile üyeleri ellerinden gelen tüm gayreti gösterir. Aşırı koruyucu anne, çocuğuyla öyle bütünleşir ki onun büyüdüğünü ve olgunlaşabildiğini asla kabul etmek istemez. Çünkü bunu kabul ettikleri zaman kontrolü yitireceklerinden korkarlar. Genellikle toplumumuzda bu tür aile modeliyle sık sık karşılaşmaktayız. Anne figürü ve annenin yerine birincil bakım verenin bu özelliklerde olması toplum tarafından “ne kadar de güzel ilgilenir, her isteklerine cevap veriyor” diye nitelendirilse de bu yaklaşım çocuğun kişilik örüntüsünü etkileyebilmektedir. Burada önemli ayrış-bireyselleşmeyi bakım verenin sağlıklı yapabilmesi.

Sağlıklı bireylerin yetişebilmesi için ebeveyn ile çocuk ilişkisinin sağlıklı ve bireyselliğine önem veren bir yapı ile büyütmek topluma kazanç sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ebeveyn Tutumları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.M.Enes İMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Enes İMERT Fotoğraf
Uzm.Psk.M.Enes İMERT
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in Yazıları
► Ebeveyn Tutumları Psk.Dnş.Büşra Gül ALBAYRAK
► Ebeveyn Tutumları Psk.Ahmet SERT
► Ergenlikte Ebeveyn Tutumları PDF Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Karne ve Ebeveyn Tutumları Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Farklı Ebeveyn Tutumları Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU
► Ebeveyn Tutumları ve Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,044 uzman makalesi arasında 'Ebeveyn Tutumları' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tükenmişlik Sendromu Ocak 2019
► Yeme Bozuklukları Ocak 2019
► Depresyon Nedir? Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:17
Top