2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlkel Duyguları Eğitimle Yitirmeliyiz
YAZI #3314 © Yazan Uzm.Psk.M.Enes İMERT | Yayın Şubat 2017
Son dönemlerde artan çocuk istismarı kamuoyunun vicdanını yakmaya devam ediyor. Bir taraftan istismar olayları artarken öte yandan ülkemizde çocuk istismarına yönelik tepki yeterli olamamakla birlikte artmaya devam ediyor.
Son dönemlerde artan çocuk istismarı ile konuşan, Psikolog M.Enes İMERT, cinsel istismar ile mücadele de eğitimin önemini vurgulayarak,’’Toplum olarak gelişmek istiyorsak, istismarların azalmasını istiyorsak ilkel dürtülerin eğitimle yitirilmesini sağlamalıyız’’ dedi.
‘’DOĞUŞTAN GELEN İLKEL DAVRANIŞLAR SÖZ KONUSU’’
Cinsel istismarların son yıllarda arttığını vurgulayan Psikolog M.Enes İMERT,’’Uygunsuz ya da hasar verici olarak nitelendirilen çocuğun gelişimini engelleyen veya kısıtlayan eylem ve eylemsizliklerin tümüdür istismar. İstismar çeşitleri vardır fiziksel istismar, cinsel istismar ve psikolojik istismar söz konusudur. Fiziksel istismar kişiler arası bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak bazı bazı istismarlar söz konusudur. Genelde toplumun %10’u la %15’inde kesin bir araştırma olmamakla birlikte öyle olduğu düşünülmektedir. Fiziksel istismarda yaş aralığı olarak düşünürsek 18 yaşın altındaki çocuklara anne ve babaları, bakıcıları ya da sosyal çevre tarafından yapılan bir istismar söz konusudur. Cinsel istismar ise sık sık karşılaşılan ve son yıllarda artış gösteren bir istismar türüdür. Analitik kurama göre insanın doğuştan getirdiği bazı ilkel davranışlar söz konusudur. Bunlar “Cinsellik” ve “Saldırganlık”.Bu kuram üzerinden yola çıkılarak insanların İlker durumları eğer eğitilmez ise yanı bu ilkel davranışlar ilkellikten öteye gidemez ise bu tür davranışları gösterme eğilimi gösteriyorlar. Cinsellik ve saldırganlık insanların hepsinde var,fakat bazı insanlar bunu eyleme vurma noktasında daha çabuk öne çıkabiliyor.Kişi kendini zapt edemiyor ve o an içinden gelen o dürtüsel şeyi yapmakla kendini öyle ifade ediyor.bazen dine dayandırıyor,açık buldum bundan dolayı yaptım.Bazen sosyal çevreye göre bir şey bulabiliyor” dedi.
“TEDAVİ ÇOK YÖNLÜ OLMALI”
Cinsel istismarın giderek arttığını söyleyen İmert,”Cinsel, fiziksel ya da psikolojik, istismara uğrayan çocuklarda travmatik şeyler ortaya çıkıyor. Bir de duygusal istismar söz konusudur ancak bu çokta karşılaşmış olduğumuz bir şey değildir. Bu da iş yerlerinde karşılaşmış olduğu ve kişiyi olumsuz etkileyen bir şey. Eğer çocuk ergenlikten önce yaşamışsa bu duygusal istismarı, ergenlikte ifade edemediği, kontrol edemediği öfke patlamalarına sebep olabiliyor.
Bu yüzden tedavinin çok yönlü olması lazım. İlk önce aileler çocuklarına yardımcı olamıyorlarsa mutlaka uzman birinden yardım almalılar. Böyle bir istismara uğramış biriyle karşı karşıyaysak uzman biri tarafından muayene edilmesi, seansa alınması önceliğimizdir. Hayatının diğer dönemlerinde çok sıkıntı yaşamaktalar. Toplum olarak gelişmek istiyorsak, istismarların azalmasını istiyorsak ilkel dürtülerin eğitimle yitilenmesini sağlamalıyız. Gelişim için hayatın devamı için bu çok önemli”diye konuştu.
“İSTİSMAR SADECE KADINLARA YAPILAN BİR ŞEY DEĞİL”
İmert, cinsel istismar önceden de olduğunu, ancak yeni yeni gün yüzüne çıktığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:”Yapılan araştırmalarda ve de danışanlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla bu tür kişilerin olduğunu biliyoruz”.Medyaya yansıdığı için biz evet bak bu da varmış diyebiliyoruz. Danışanlar bize geldiği zaman aslında ailelerine anlatılmayan gün yüzüne çıkmayan o kadar şey var ki. Biz bile sadece istismara uğrayanları geldikleri ölçüde biliyoruz. İstismarı sadece kadınlara yapılan bir şey olarak düşünmemek gerek. Zengin kadın tarafından erkeğin materyal olarak kullanılıp cinsel obje gibi görme durumları da var. Daha bunlar çıkmadı yani. Hep kadın olarak, küçük çocuk olarak ele alıyoruz ama erkekler de aynı şekilde.
Bu tür şeylerde yavaş yavaş ortaya çıkacak ve de görülecektir. Ancak biz bunu pek bilemiyoruz açıkta değiller. Biz şu anda medyaya yansıyan kısmını görebiliyoruz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Enes İMERT Fotoğraf
Uzm.Psk.M.Enes İMERT
Malatya
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in Makaleleri
► Erken Boşalma İlkel Bir Savunmadır Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Duyguları Tanımlamak Psk.Doğancan GÖKÇE
► Duyguları Yönetmek Psk.Namık ACAR
► Çocuklarla Duyguları Konuşma Psk.Beyza Nur DUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İlkel Duyguları Eğitimle Yitirmeliyiz' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tükenmişlik Sendromu Ocak 2019
► Yeme Bozuklukları Ocak 2019
► Depresyon Nedir? Ocak 2019
► Ebeveyn Tutumları Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top