2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Terapisti Olabilir Misiniz? Mesleki Kriterler
YAZI #4759 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Mayıs 2018
Bir Psikoloji Bölümü öğrencisinin iki önemli sorusuna buradan cevap vermek istedim. Aile Terapisti olmak için gereken mesleki kriterler nelerdir? Hangi kişilik özellikleri bulunmalıdır?

Kimler Nasıl Aile Terapisti Olabiliyor?

Sosyal Hizmet Uzmanları, hemşireler, psikologlar, psikiyatrlar, aile doktorları gibi farklı mesleklerden kişiler Aile Terapisti olmak için eğitim programlarına kabul edilebiliyor. Bu durum tüm dünyada geçerli.

Ya iki senelik yoğunlaştırılmış bir yüksek lisans programı ya da çalışan kişiler için senelere yayılan akşam veya haftasonu eğitimleri ile devam eden yüksek lisans programları oluyor.
Ülkemizde birkaç üniversitede Yüksek Lisans düzeyinde Çift ve Aile Terapileri Programları var. Sayıları oldukça sınırlı olduğu için Aile Terapisti olmak isteyen birçok kişi ya yurt dışında bir üniversiteye gidiyor ya da Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı yaptıktan sonra kendilerini sektörde verilen özel eğitimlerle yetiştirmeye çalışıyorlar.

Bürokratik düzenlemelere baktığımızda Aile Danışmanlığı kavramının da son yıllarda birçok kişinin kafasını karıştırdığını görüyoruz.

2012 yılında yayınlanan yönetmelikte ‘sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar … aile danışmanlığı alanında bir eğitim programına katılabilirler.’

Mesleki Kriterler: Aile Terapisti Olmak İçin Gereklilikler

Gene aynı yönetmelikte:

‘Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.’ denilmektedir.

Bu kriterler de uluslararası kriterlerle uyumlu.

Asıl sorun, bu eğitimi kaliteli bir şekilde veren kişi ve kurumlarla buluşabilmekte gibi görünüyor. Nitekim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2015 yılında Aile Danışmanlığı Sertifika Programları hakkında yayımladığı duyuruda şöyle diyor: ‘

Aile Danışmanlığı Eğitimi ile ilgili ulusal yeterlilik ve sınav-belgelendirme çalışmaları henüz sonuçlanmamıştır. ……. Yönetmeliğe uygun olmayan vaatlerde bulunan eğitim kurumlarına karşı dikkatli olunuz.’

Bir Aile Terapistinde Olması Gereken Kişilik Özellikleri

Bazı kişilerin doğuştan müzik, spor ya da sanat alanında yetenekleri vardır. Ancak bu alanlarda sıra dışı başarılar elde etmeleri için, Malcolm Gladwell’in kitabında örnekleriyle anlattığı gibi şansa ve çok çalışmaya ihtiyaçları vardır.

Buna karşın herhangi bir alanda çok yetenekli olmayan kişilerde, şans ve çok çalışmanın yardımıyla göze görünür başarılar elde edebilirler.

Bu nedenle kişinin yetenekleri kadar kendisine anlamlı gelen, yaparken mutlu olacağına inandığı bir iş için eğitim alması önemli. Mutlu olacağınızı hissettiğiniz size çekici gelen bir meslek seçin. Kişilik sabit değildir, çevreyle ilişkimizde sürekli evrilir. Böylece seçtiğiniz meslekte zaman içinde kişiliğinizi şekillendirecektir.

Bir Aile Terapisti için en değerli mesleki kriterler nedir sorusuna aşağıdaki kişilik özelliklerini geliştirmek cevabını veririm:

Bütünü görebilme
Sistemi sorgulayabilme gücü ve arzusu
Analitik düşünme becerisi, hafif isyankarlık
Okumayı sevmek
Çatışmadan korkmamak
İnsanlık hallerine yönelik yargısızlık
Neden sonuç ilişkilerine döngüsel bakabilme
Esneklik
İçinde bulunduğu ortamlarda farklı olmayı göze alma
Şefkat ve kapsayıcılık
İnsan sevgisi
Yardım almaya açıklık
Kendi ailesine, kendine, hayatına eleştirel bakma becerisi
Çalışma hayatı boyunca öğrenmeyi ve süpervizyon almayı kabul etme
Kendine değer verirken aynı zamanda kendini önemsememeyi başarabilme
Danışanlarıyla birlikte değişebilme
Ayrıca websitemden Yeni Başlayan Terapistin Başucu Rehberi isimli ekitabı okuyabilirsiniz.

Diplomanızı aldıktan sonar yetkinleşmek için desteğe ihtiyacınız varsa, Online Temel Aile Terapisi Eğitimi ve Online Süpervizyon Grubumuza katılmayı düşünebilirsiniz.

Benim aile terapisti olma hikayem de burada.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Sosyal Fobi Olabilir Misiniz ? Psk.Şahin UÇAR
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile Terapisti Olabilir Misiniz? Mesleki Kriterler' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:59
Top