2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi Nedir?
YAZI #6272 © Yazan Uzm.Psk.Gülçin SANLI | Yayın Şubat 2020
Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklar 12 yaşına kadar duygularını sözcüklerle ifade etmekte zorlanırlar. Soyut düşüncenin gelişmemiş olmasıyla beraber çocuklar duygularını tanımakta güçlük çekerler. Bu nedenle 4-12 yaş arasındaki çocukların dili oyundur. Oyun terapisi çocuğun kendini rahatlıkla ifade edeceği, tıkandığı noktaları görebileceği, bunun üzerinde çalışabileceği temel tekniktir.
Oyun terapisinde terapist çocuğu gözlemlerken, tıkanıkların giderilmesini, gelişimin daha sağlıklı olmasını sağlar. Ebeveyn tüm süreçte terapistle işbirliği halindedir. Çocuğunun ruhsal dünyasını anlayan ebeveyn terapistle birlikte bu yolculukta aktif olarak yer alır.
Terapide süre ile ilgili kesin bir zamandan bahsedilemez. Her çocuğun kendine ait bir hızı vardır ve bu hızı ebeveynler, aile dinamikleri, yaşanan durumlar derinden etkiler. En hızlı ilerleyen terapi, ebeveynle terapistin işbirliğinde olduğu modeldir.
Oyun terapisi çocuklara düşüncelerini, duygularını, ihtiyaç ve arzularını oyunla yani en doğal yolla ifade etme şansı tanır. Oyun Terapistiyle çocuklar kendilerini ve dünyalarını daha iyi anlamayı, problemlerini çözmek için çalışmayı ve hayatla daha iyi başa çıkabilmek için gerekli beceriler geliştirmeyi öğrenirler. Oyun terapisi esnasında çocukta duygu durumu ve davranış değişikliği normal ve istenilen bir sonuçtur. Bazen işler ebeveyn için iyiye değil de kötüye gidiyor gibi görünebilir. Bu değişmenin bir parçasıdır ve mutlaka ebevenlerin durumu terapistleri ile paylaşmaları gerekir. Ruhsallığındaki meseleleri ortaya koyan çocuklar değişirler ve değişim geçici bir süre ebeveyne tuhaf ya da istenilmeyen bir düzeyde gelebilir. Oyun terapisi ve oyun terapisi odası çocuğun özür olabileceği bir yerdir. Oyun terapisi esnasında sınır konulan davranışlar vardır. Çocuğa, terapiste ya da oyun terapi malzemelerine zarar verebilecek davranışlarda sınır konulur ve herkesin güvende olması sağlanır. Çocuk bulunduğu ortamda kendini güvende hissedebilsin diye sınırlar gereklidir. Sınır koyma ve uygun seçenekler sağlama çocuğun kontrolü öğrenmesine ve kendine saygısının artmasına yardımcı olur. Oyun terapisinde “mahremiyet” esastır. Her zaman ebeveyn ile terapistin iletişim halinde olması son derece önemliyken bu iletişim çocuğun mahremiyetini bozmayacak şekilde olmaldır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülçin SANLI Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülçin SANLI
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülçin SANLI'nın Makale ve Yazıları
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Psk.Esra ORÇUNLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Kaygı Ekim 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:59
Top